Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025: ''Κοτόπουλο τηγανιά με φέτα''

Άρτος και Θεάματα 20 Φεβρουαρίου 2025

Τηγανιά κοτόπουλου με φέτα, ένας εξαίσιος μεζές για το κρασί μας.

Αλέξανδρος Γιώτης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

15' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, σε κύβους του 1 εκ.
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1/3 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή (θα τη βρούμε σε μπαχαράδικα)
  •  1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, καλά στραγγισμένα και χοντροκομμένα (φυλάμε το χυμό τους στο ψυγείο, για άλλη συνταγή)
  •  300 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  100 γρ. φέτα, κατά προτίμηση σκληρή, χοντροτριμμένη
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τηγανιά κοτόπουλου με φέτα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε για 2 - 3 λεπτά τους κύβους κοτόπουλου και το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Ρίχνουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του.
  4. Προσθέτουμε πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και την πάπρικα, ανακατεύουμε.
  5. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και ανακατεύουμε.
  6. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
  7. Ρίχνουμε το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
  8. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα φέτας, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να χυλώσει η σάλτσα.
  9. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  10. Μοιράζουμε, την τηγανιά κοτόπουλου, σε πιάτα και από πάνω σκορπίζουμε την υπόλοιπη τριμμένη φέτα και πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 57.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 557 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 18 Απριλίου 2025: ''Σπανακόρυζο μεν, χωρίς λάδι δε''

Το θέλει το λαδάκι του το σπανακόρυζο, αλλά γίνεται ωραιότατο και χωρίς αυτό. Σ’ αυτή την αλάδωτη συνταγή, το σπανάκι το αχνίζουμε αντί να το σοτάρουμε, και το νοστιμίζουμε με μπόλικα μυρωδικά, σπαράγγια, ντομάτα και πολτό σουσαμιού.