Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024: Σαλάτα με noodles ''σόμπα'' και μανιτάρια σιτάκε

Άρτος και Θεάματα 17 Οκτωβρίου 2024

Μια ασιατική σαλάτα χορταστική, ελαφριά, φουλ νόστιμη  και αρωματική ιδανική για μικρό γεύμα ή ως συνοδευτικό.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

20' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  180 γρ. σόμπα νουντλς (έχουν σκούρο χρώμα διότι γίνονται από φαγόπυρο και σιτάλευρο) ή άλλα της αρεσκείας μας
  •  250 γρ. μανιτάρια σιτάκε, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα (λέγονται και λεντινούλες και τα βρήκαμε φρέσκα από την ευβοιώτικη εταιρεία Δίρφυς. μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και ξερά - περίπου 50 γρ.- αρκεί να τα μουλιάσουμε πρώτα σε νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τα στραγγίξουμε) ή πορτομπέλο
  •  1/2 μικρό λάχανο, λεπτοκομμένο το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
  •  30 ml σάλτσα σόγιας
  •  2 κουτ. σούπας σουσάμι (καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)
  •  1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (μοιάζει με μαύρο σουσάμι - στα μπαχαράδικα)
  •  50 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
  •  1 κουτ. σούπας σόγια σος
  •  30 ml μίριν (γλυκό κρασί από ρύζι με περίπου 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αν δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με λευκό, γλυκό κρασί)
  •  1 κουτ. σούπας ρυζόξιδο (ή ξίδι από λευκό κρασί)
  •  60 ml χυμός πορτοκαλιού
  •  1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (ή όσο μας αρέσει)
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τη σαλάτα με noodles «σόμπα» και μανιτάρια σιτάκε, ξεκινάμε μουλιάζοντας σε ζεστό νερό ή βράζουμε τα σόμπα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό, τα στραγγίζουμε και τα λαδώνουμε με λίγο από το λάδι.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν λίγο.
  4. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος του.
  5. Περιχύνουμε με τη σόγια, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
  6. Προσθέτουμε τα νουντλς, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σουσάμι και το μαυροκούκι και ανακατεύουμε.
  7. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά για τη σάλτσα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 115.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 788 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.