Μια ασιατική σαλάτα χορταστική, ελαφριά, φουλ νόστιμη και αρωματική ιδανική για μικρό γεύμα ή ως συνοδευτικό.
- 180 γρ. σόμπα νουντλς (έχουν σκούρο χρώμα διότι γίνονται από φαγόπυρο και σιτάλευρο) ή άλλα της αρεσκείας μας
- 250 γρ. μανιτάρια σιτάκε, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα (λέγονται και λεντινούλες και τα βρήκαμε φρέσκα από την ευβοιώτικη εταιρεία Δίρφυς. μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και ξερά - περίπου 50 γρ.- αρκεί να τα μουλιάσουμε πρώτα σε νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τα στραγγίξουμε) ή πορτομπέλο
- 1/2 μικρό λάχανο, λεπτοκομμένο το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
- 30 ml σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι (καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)
- 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (μοιάζει με μαύρο σουσάμι - στα μπαχαράδικα)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος
- 30 ml μίριν (γλυκό κρασί από ρύζι με περίπου 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αν δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με λευκό, γλυκό κρασί)
- 1 κουτ. σούπας ρυζόξιδο (ή ξίδι από λευκό κρασί)
- 60 ml χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (ή όσο μας αρέσει)
- Για να φτιάξουμε τη σαλάτα με noodles «σόμπα» και μανιτάρια σιτάκε, ξεκινάμε μουλιάζοντας σε ζεστό νερό ή βράζουμε τα σόμπα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό, τα στραγγίζουμε και τα λαδώνουμε με λίγο από το λάδι.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν λίγο.
- Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος του.
- Περιχύνουμε με τη σόγια, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
- Προσθέτουμε τα νουντλς, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σουσάμι και το μαυροκούκι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά για τη σάλτσα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 115.