Η συνταγή της ημέρας:''Πανσέτα τραγανή, με λαχανικά''

Άρτος και Θεάματα 31 Μαϊου 2024

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ταψί και το…ξεχνάμε! Η τραγανή πανσέτα με λαχανικά στο φούρνο είναι το κυριακάτικο φαγητό που μας λύνει τα χέρια.

Παναγιώτης Σιαφάκας

Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1.500 γρ. ολόκληρη χοιρινή πανσέτα, χωρίς κόκαλο και δέρμα, χαραγμένη χιαστί (το ζητάμε από τον κρεοπώλη μας)
  •  2 μέτρια κολοκύθια, σε φέτες πάχους 2 εκ.
  •  2-3 καρότα, σε μέτριες φέτες
  •  3 πατάτες, κομμένες σε κύβους 3 εκ.
  •  1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
  •  1 κουτ. σούπας κόκκοι μπαχάρι
  •  2 ξυλάκια κανέλας
  •  2-3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  •  1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  •  50 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τραγανή πανσέτα με λαχανικά, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Aλατοπιπερώνουμε την πανσέτα και την τακτοποιούμε στο ταψί.
  3. Τακτοποιούμε ολόγυρα τα κολοκύθια, τα καρότα, το φρέσκο κρεμμύδι και τις πατάτες.
  4. Αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε το σκόρδο, τα μπαχάρια, τις κανέλες, το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
  5. Ανακατεύουμε το κρασί με τη μουστάρδα, το λάδι και 200 ml νερό. Περιχύνουμε με το μείγμα την πανσέτα και τα λαχανικά.
  6. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνει τραγανή η πανσέτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 569 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.