Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024: ''Σουτζουκάκια σμυρναίικα με ελιές''

Άρτος και Θεάματα 05 Οκτωβρίου 2024

Σουτζουκάκια με μοσχαρίσιο κιμά, κόκκινο κρασί, κύμινο και κόκκινη σάλτσα με ελιές και πιπεριά. Αρώματα Ανατολής στο πιάτο μας.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάπα
Food styling: Tina Webb
Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  650 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από σπάλα ή ελιά)
  •  1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
  •  4 κουτ. σούπας κόκκινο, ξηρό κρασί
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ( ή 2 κουτ σούπας αγελαδινό βούτυρο)
  •  2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  •  1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου (ή έτοιμη σκόνη)
  •  1 πρέζα κανέλα, σε σκόνη
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (ή βούτυρο αγελαδινό)
  •  αλεύρι για το αλεύρωμα (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  700 γρ. φρέσκες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη + 1 κουτ. σούπας πελτές (ή 1 1⁄2 κονσέρβα ντοματάκια πολτοποιημένα και 1+1/3 φλιτζ. τσαγιού νερό)
  •  1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια και κομμένες σε μικρότερα κομμάτια (προαιρετικά)
  •  1 πράσινη πιπεριά κέρατο, σε καρέ
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα
  1. Για να φτιάξουμε σουτζουκάκια σμυρναίικα με ελιές, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Προσθέτουμε τις ντομάτες με 1 φλιτζάνι νερό.
  3. Μόλις το υγρό πάρει μια βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την πιπεριά, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα, με ξεσκέπαστο σκεύος, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να μελώσει.
Σουτζουκάκια (προετοιμασία)
  1. Αν χρησιμοποιήσουμε σπόρους κύμινου, τους βάζουμε σε ένα τηγανάκι και τους καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι, ανακατεύοντας, μέχρι να σκουρύνουν λίγο (προσοχή μην καούν) και να σκορπίσουν το άρωμά τους, για περίπου 2 - 3 λεπτά.
  2. Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τους κοπανίζουμε στο γουδί, να γίνουν σκόνη.
  3. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά.
  4. Προσθέτουμε τη γαλέτα, το κρασί, το λάδι ή το βούτυρο, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι και πιπέρι. Δεν βάζουμε αυγό.
  5. Ζυμώνουμε πολύ καλά, για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα.
  6. Πλάθουμε σουτζουκάκια μέτριου μεγέθους δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό στενόμακρο σχήμα (περίπου 18 τμχ. των 40 γρ.).
  7. Αν θέλουμε, τα αλευρώνουμε. Επειδή όμως το μαγείρεμά τους θα ολοκληρωθεί μετά μέσα στη σάλτσα, δεν χρειάζεται να τα τηγανίσουμε πολύ, οπότε να είναι υποχρεωτικό να τα αλευρώσουμε για να μην καούν.
  8. Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
  9. Βάζουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε, ίσα να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  10. Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και κολλήσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
  11. Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λίπος.
Τελική φάση
  1. Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
  2. Προσθέτουμε και τις ελιές (αν θέλουμε) και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (πρέπει να κοχλάζει απαλά) για περίπου 5 - 6 λεπτά, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις.
  3. Αν η σάλτσα δεν τα καλύπτει, δεν προσθέτουμε επ’ ουδενί λόγω νερό. Τα γυρίζουμε στο μέσον της διαδικασίας, ώστε να πάει η σάλτσα παντού.
  4. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια συνοδεία ρυζιού και γιαουρτιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 648 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.