Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024: ''Σουτζουκάκια πολίτικα με κιμά κοτόπουλου''

Άρτος και Θεάματα 12 Οκτωβρίου 2024

Έχουν ανατολίτικα μπαχαρικά, σαλτσούλα για γερές «βουτιές» και όμως είναι ελαφριά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια μερίδα σουτζουκάκια;

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Τina Webb


20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  700 γρ. κιμάς γαλοπούλας ή κοτόπουλου, ανάμεικτος από μπούτι και στήθος, χωρίς τις πέτσες (περασμένος μία φορά από τη μηχανή στο χοντρό κόσκινο), κατευθείαν από το ψυγείο, γιατί αλλιώς κολλάει στα χέρια
  •  4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  1 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη
  •  1/3 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  •  1/4 κουτ. σούπας κόλιανδρος, σε σκόνη
  •  1 ασπράδι αυγού
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό (ή 1/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά σικάλεως)
  •  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί για το ζύμωμα
Για τη σάλτσα
  •  2 - 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  600 γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  •  1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  •  1 δάφνη
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σουτζουκάκια πολίτικα με κιμά κοτόπουλου, αρχικά ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά (εκτός από το κρασί) σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε, βρέχοντας τα χέρια μας κάθε τόσο με το κρασί.
  2. Πλάθουμε περίπου 20 μικρά σουτζουκάκια.
  3. Τα βάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα βάζουμε όπως είναι με το ταψί στην κατάψυξη για 20 λεπτά ή στη συντήρηση για 40 λεπτά, ώστε να σφίξει ο κιμάς.
Σάλτσα
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο σε δυνατή φωτιά για 30 δευτερόλεπτα.
  2. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τη δάφνη.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία (στο 5, για κουζίνες που έχουν κλίμακα 1 - 9 ή στο 1½ για κλίμακα 1 - 3) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά.
Σουτζουκάκια
  1. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Ψήνουμε τα σουτζουκάκια για 7 λεπτά χωρίς να τα γυρίσουμε.
  3. Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά. Αν κατά τη διάρκεια μαγειρέματος της σάλτσας σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  4. Σερβίρουμε, τα πολίτικα σουτζουκάκια, ζεστά και συνοδεύουμε με ρύζι ή κριθαράκι ή πατάτες τηγανητές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 38.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 757 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.