Μια χορταστική κοτοσαλάτα με ασιατικές επιρροές και ένα ελαφρώς πικάντικο ντρέσινγκ που την κάνει να ξεχωρίζει.
- 600 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο κ σε μέτρια κομμάτια και βρασμένο για 6-7 λεπτά, μέχρι να είναι τελείως λευκό και ζουμερό στο κέντρο του (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ψαχνό από ψητό ή μαγειρευτό κοτόπουλο που μας περίσσεψε)
- 450 γρ. ανάμεικτα πράσινα σαλατικά, (από έτοιμες συσκευασίες), καλά πλυμμένα
- τα φύλλα από 1 μάτσο κόλιανδρο, ολόκληρα
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ολόκληρα
- 200 γρ. καρότο, σε λεπτές στρογγυλές φέτες
- 200 γρ. αγγούρι, σε λεπτά μισοφέγγαρα
- 150 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λοξές λεπτές φέτες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 30 ml σος ψαριού (fish sauce)
- 60 ml χυμός λάιμ
- 20 γρ. ζάχαρη
- 1 πιπερίτσα τσίλι, λιωμένη
- 30 ml ελαιόλαδο
- Για να φτιάξουμε την ασιατική κοτοσαλάτα με πικάντικο ντρέσινγκ, ξεκινάμε ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά του ντρέσινγκ με πιρούνι, μέσα σε ένα μπολάκι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σαλατικά με τον μισό κόλιανδρο (αν χρησιμοποιήσουμε), τον μισό δυόσμο και το μισό ντρέσινγκ.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το κοτόπουλο με τα υπόλοιπα μυρωδικά, το καρότο, το αγγούρι, την πιπεριά, το κρεμμυδάκι και το υπόλοιπο ντρέσινγκ και αλατοπιπερώνουμε.
- Σε φαρδιά σαλατιέρα απλώνουμε πρώτα το μείγμα σαλατικών και από πάνω απλώνουμε το μείγμα κοτόπουλου. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.