Η συνταγή της ημέρας: ''Κοτόπουλο τηγανιά με φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο''

Άρτος και Θεάματα 08 Δεκεμβρίου 2023

Μια ονειρεμένη τηγανιά, για δύο ή για τέσσερις! Σε μεγάλες πείνες μπορείτε να τη συνοδεύσετε με ρύζι.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


Αν τη σερβίρουμε ως μεζέ, οι ποσότητες που δίνουμε αρκούν για μια παρέα 4-5 ατόμων. Ως κύριο πιάτο, οι αναλογίες είναι ιδανικές για ένα νόστιμο, γρήγορο γεύμα για δύο.

15' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Yλικά - Μερίδες: 2 ως μεζές
  •  350 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους των 3 εκ.
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  •  6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί το σκουροπράσινο μέρος τους (αρκεί να είναι γερά και ολόφρεσκα), σε μέτρια κομμάτια των 2 εκ.
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ολόκληρα, πλυμένα και στεγνωμένα
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ
  •  1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη, καθαρισμένη και σπασμένη
  •  1 κουτ. γλυκού μουστάρδα (προαιρετικά)
  •  λίγα φύλλα από φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για την τηγανιά κοτόπουλου με φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο, σε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι λαδόκολλα βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, περιχύνουμε με 50 ml από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), τα μισά φύλλα δυόσμου, τα δύο είδη μπούκοβου, αλάτι και πιπέρι.
  2. Ανακατεύουμε με τα χέρια, τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε σφιχτό πακετάκι και το αφήνουμε σε δροσερό σημείο (όχι απαραίτητα στο ψυγείο) για 30 λεπτά, ώστε να μαρινάρουμε το κοτόπουλο.
  3. Σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1/2 λεπτό, μέχρι το σκόρδο να σκορπίσει το άρωμά του. Πετάμε το σκόρδο.
  4. Ρίχνουμε στο καυτό, αρωματισμένο λάδι το κοτόπουλο με τα υπόλοιπα υλικά του πακέτου, σε δόσεις, και τα τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να έχει σχεδόν ψηθεί.
  5. Βάζουμε κάθε δόση σε μια πιατέλα, μέχρι να τελειώσει όλο το κοτόπουλο.
  6. Βάζουμε ξανά όλη την ποσότητα του κοτόπουλου ξανά στο σκεύος, σβήνουμε με τον χυμό λάιμ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα φύλλα δυόσμου και μαγειρεύουμε για 3-5 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο (κόβουμε ένα κομμάτι: πρέπει να δείχνει λευκό και ζουμερό, χωρίς ροζέ σημεία, αλλιώς μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα).
  7. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  8. Ρίχνουμε το ξύσμα λάιμ και, αν θέλουμε, τη μουστάρδα και το θυμάρι.
  9. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως την τηγανιά κοτόπουλου με φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.


Προβλήθηκε 670 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.