Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024: ''Τραχανάς με κόκκινο πιπέρι''

Άρτος και Θεάματα 30 Νοεμβρίου 2024

Μια νόστιμη, φλογερή παραλλαγή του παραδοσιακού πιάτου. Όσοι δεν είναι φίλοι των καυτερών μπορούν να τη δοκιμάσουν με γλυκό πιπέρι.

Χριστίνα Παπαλαζάρου
Φωτογραφία: Γιώργος Μποζούρης

10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  6 ποτήρια νερό
  •  12 κουτ. σούπας (γεμάτες) τραχανάς
  •  λίγο αλάτι
  •  160 ml ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας βούτυρο
  •  1 κουτ. σούπας (γεμάτη) κόκκινο πιπέρι, γλυκό ή καυτερό
Διαδικασία
Για τον τραχανά
  1. Για τον τραχανά με κόκκινο πιπέρι, βράζουμε, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, το νερό σε μέτρια φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τον τραχανά και αλάτι. Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να χυλώσει (περίπου 10-15 λεπτά).
  3. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο.
  4. Μόλις κάψουν, ρίχνουμε το κοκκινοπίπερο και αμέσως ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  5. Στη συνέχεια το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τον τραχανά.
Μυστικά

Παραδοσιακά «καίνε» τον τραχανά με τσιγαρίθρες (κομμάτια λίπους) από αρνί. Κάθε φορά που αγοράζουν αρνίσιο κρέας, καθαρίζουν και κόβουν τα μεγάλα κομμάτια λίπους και τα φυλάσσουν χωριστά, γι’ αυτή την περίπτωση, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αν θέλουμε να το κάνουμε έτσι, θα λιώσουμε στο τηγάνι 1 χούφτα τσιγαρίθρες, θα προσθέσουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και, μόλις κάψει το λίπος, θα ρίξουμε το κοκκινοπίπερο και θα το αδειάσουμε στην κατσαρόλα με τον τραχανά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 717 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.