Μια νόστιμη, φλογερή παραλλαγή του παραδοσιακού πιάτου. Όσοι δεν είναι φίλοι των καυτερών μπορούν να τη δοκιμάσουν με γλυκό πιπέρι.
- 6 ποτήρια νερό
- 12 κουτ. σούπας (γεμάτες) τραχανάς
- λίγο αλάτι
- 160 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας (γεμάτη) κόκκινο πιπέρι, γλυκό ή καυτερό
- Για τον τραχανά με κόκκινο πιπέρι, βράζουμε, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, το νερό σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε τον τραχανά και αλάτι. Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να χυλώσει (περίπου 10-15 λεπτά).
- Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο.
- Μόλις κάψουν, ρίχνουμε το κοκκινοπίπερο και αμέσως ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Στη συνέχεια το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τον τραχανά.
Παραδοσιακά «καίνε» τον τραχανά με τσιγαρίθρες (κομμάτια λίπους) από αρνί. Κάθε φορά που αγοράζουν αρνίσιο κρέας, καθαρίζουν και κόβουν τα μεγάλα κομμάτια λίπους και τα φυλάσσουν χωριστά, γι’ αυτή την περίπτωση, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αν θέλουμε να το κάνουμε έτσι, θα λιώσουμε στο τηγάνι 1 χούφτα τσιγαρίθρες, θα προσθέσουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και, μόλις κάψει το λίπος, θα ρίξουμε το κοκκινοπίπερο και θα το αδειάσουμε στην κατσαρόλα με τον τραχανά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.