Η εστίαση στην ''εντατική'' - Αγωνία για την επόμενη μέρα

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 28 Ιανουαρίου 2021

Μαύρες είναι οι προβλέψεις για τον κλάδο της εστίασης, καθώς ακόμη και οι αρχικές σκέψεις για ενδεχόμενο άνοιγμα κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες με χρήση των εξωτερικών χώρων αναβάλλεται εκ νέου καθώς η εξέλιξη της πανδημίας δημιουργεί έντονη ανησυχία.

Τούτων δοθέντων η ανησυχία για τσουνάμι λουκέτων στην αγορά κυριαρχεί καθώς ο κλάδος κλείνει σχεδόν ένα χρόνο που βρίσκεται σε συνθήκες μειωμένης ή καθόλου λειτουργίας.

Οι συσσωρευμένες οφειλές, ο κίνδυνος εξώσεων καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων ήδη γράφουν σημαντικές απώλειες και κυρίως ο «θολός» ορίζοντας επανεκκίνησης δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό και γι’ αυτό πολλοί στην αγορά βλέπουν «γενναίο ξεκαθάρισμα» με 3 στις 10 επιχειρήσεις να βλέπουν μπροστά τους το λουκέτο.

Να σημειωθεί ότι με βάση εκτιμήσεις της αγοράς για να ανακτήσει τους προ προ covid τζίρους ο κλάδος εκτιμάται ότι θα περάσει και το 2022 καθώς οι εμβολιασμοί αργούν αλλά και ο φόβος κυριαρχεί.

Ήδη πέρυσι η εστίαση που υπολογίζεται ότι συμμετέχει -άμεσα και έμμεσα- στο 10% του ΑΕΠ, με 80.000 επιχειρήσεις και 330.000 εργαζόμενους, έχασε πάνω  από 3,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτές τις συνθήκες έντονος είναι ο προβληματισμός για το πώς θα ενισχυθούν οι χιλιάδες Μμε επιχειρήσεις του χώρου με μέτρα πέρα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και τα Μορατόριουμ πληρωμών που είναι τα βασικά όπλα για αυτού του είδους επιχειρήσεις.

Ήδη, το σωματείο BARECA, ζητεί από την Πολιτεία το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, καφέ και μπαρ με την παράλληλη αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το Δ.Σ. του σωματείου BARECA, δε, θεωρεί ότι για άλλη μια φορά ο κλάδος αντιμετωπίζεται ως συνήθης ύποπτος για την υγειονομική κρίση υιοθετώντας τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών αναφορικά με τους όρους που θέτει η επιτροπή των λοιμοξιολόγων για την άρση των μέτρων του lockdown και σίγουρα συνεχίζει να ποινικοποιείται ο χώρος της εστίασης, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι τηρούν στο ακέραιο τα μέτρα ασφαλείας.

Θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η άδικη ισοπέδωση των επαγγελματιών και των χώρων εστίασης καθώς ο κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει επιχειρήσεις με εντελώς διαφορετική μεταξύ τους λειτουργία (εστιατόρια, καφέ, bars και clubs) και ποικίλα επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας (μεγάλες μονάδες, μικρομεσαίες και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις).

Εκπροσωπώντας μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και δίνει δουλειά σε προμηθευτές και συνεισφέροντας σημαντικά ποσά στα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά Ταμεία, ζητούμε άμεση συνάντηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση προκειμένου να τους περιγράψουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να τους κάνουμε γνωστό τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε.

Ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης για όσους επιχειρηματίες βρίσκονται λίγο πριν την καταστροφή και το λουκέτο και παράλληλα οικονομική στήριξη για όσους παραμείνουν κλειστοί.

Επίσης ο κλάδος θέτει στην Κυβέρνηση, θέματα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, “κουρέματος” και ρύθμισης των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, στήριξης των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία, μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους και διατήρηση του μειωμένου ενοικίου.

Να σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην εκδήλωση της Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με θέμα «Αλκοολούχα Ποτά: Ένα σχέδιο διεξόδου & υπεύθυνης ανάπτυξης», όπου έγινε και η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ, τέθηκε το θέμα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πακέτου τουρισμού – εστίασης με μείωση φόρων.

Όπως ειπώθηκε θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη μια μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά, που έχουν και μεγάλη βαρύτητα στον «τελικό» λογαριασμό που κάνει ειδικά η εστίαση.

Να σημειωθεί ότι η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει- άμεσα και έμμεσα- στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στις περίπου 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούνται γύρω στους 330.000 άνθρωποι.

Ήδη υπάρχει εικόνα ότι το 20-30% των επιχειρήσεων αυτών δε θα ανοίξουν.

Πηγή: reporter.gr (το διαβάσαμε στο: www.aftodioikisi.gr)

Προβλήθηκε 504 φορές