Αυτή η μερακλίδικη ρεβυθάδα με τον ψιλοκομμένο παστουρμά είναι από τα αγαπημένα μας πιάτα στο «μεζετζίδικο» Τα Καραμανλίδικα του Φάνη. Τώρα την κάνουμε και στο σπίτι.
- 1 κιλό ρεβύθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 8 ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 10 φέτες παστουρμάς μοσχαρίσιος, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού σουμάκ
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για την καραμανλίδικη ρεβυθάδα με παστουρμά ξεκινάμε και σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβύθια, 2 λίτρα νερό και το μισό ελαιόλαδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 1 1⁄2-2 ώρες ή μέχρι τα ρεβύθια να μαλακώσουν, χωρίς να διαλυθούν.
- Αλατοπιπερώνουμε, στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα τύπου πλασοτέ ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μία βράση, για περίπου 5-6 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά της ντομάτας.
- Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τον παστουρμά και ρίχνουμε τα ρεβύθια.
- Ανακατεύουμε, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το σουμάκ και πιπέρι.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο παστουρμά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.