H συνταγή της ημέρας:''Γιουβέτσι με αρνίσιο κιμά και άνηθο''

Άρτος και Θεάματα 22 Σεπτεμβρίου 2023

Αυτό το γιουβέτσι έχει αρνίσιο κιμά κι είναι ποτισμένο με αρώματα – δάφνη, μπαχάρι, άνηθο…

Ένα φουρνιστό φαγητό ό,τι πρέπει για το οικογενειακό τραπέζι.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

1 ώρα και 5' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  300 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  500 γρ. αρνίσιος κιμάς από σπάλα
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  400 γρ. κριθαράκι μέτριο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος ή μάραθος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για το γιουβέτσι με αρνίσιο κιμά και άνηθο, σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μισό λάδι, σε σχετικά χαμηλή φωτιά, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  2. Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε ένα μπολ.
  3. Ρίχνουμε τώρα στο σκεύος 1 κουταλιά από το υπόλοιπο λάδι, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το μπαχάρι και τη δάφνη για 10-15 λεπτά, κομματιάζοντάς τον και ανακατεύοντάς τον συνέχεια, μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια καλή βράση και τραβάμε από τη φωτιά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα του κιμά σε ένα μέτριο ταψί, το απλώνουμε και το ψήνουμε για 25 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το κριθαράκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 500 ml καυτό νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να μελώσει το φαγητό.
  8. Ξεφουρνίζουμε, ρίχνουμε τον άνηθο ή τον μάραθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.


Προβλήθηκε 582 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.