Αυτό το γιουβέτσι έχει αρνίσιο κιμά κι είναι ποτισμένο με αρώματα – δάφνη, μπαχάρι, άνηθο…
Ένα φουρνιστό φαγητό ό,τι πρέπει για το οικογενειακό τραπέζι.
- 300 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. αρνίσιος κιμάς από σπάλα
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
- 2 φύλλα δάφνης
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος ή μάραθος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το γιουβέτσι με αρνίσιο κιμά και άνηθο, σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μισό λάδι, σε σχετικά χαμηλή φωτιά, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
- Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε τώρα στο σκεύος 1 κουταλιά από το υπόλοιπο λάδι, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το μπαχάρι και τη δάφνη για 10-15 λεπτά, κομματιάζοντάς τον και ανακατεύοντάς τον συνέχεια, μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο της κατσαρόλας.
- Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια καλή βράση και τραβάμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αδειάζουμε το μείγμα του κιμά σε ένα μέτριο ταψί, το απλώνουμε και το ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 500 ml καυτό νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να μελώσει το φαγητό.
- Ξεφουρνίζουμε, ρίχνουμε τον άνηθο ή τον μάραθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.