H συνταγή της ημέρας: ''Γαρίδες κανταΐφι με γλυκόξινη σάλτσα''

Άρτος και Θεάματα 18 Νοεμβρίου 2023

Φανταστικές γαριδομπουκίτσες τυλιγμένες σε φύλλο καταϊφιού, που σερβίρονται με μια γλυκόξινη σάλτσα για τις απαραίτητες… βούτες.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  1 συσκευασία κανταϊφι 500 γρ.
  •  1 κιλό μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες (αφήνουμε μόνο την ουρά· κρατάμε στην άκρη τα κεφάλια για τον ζωμό)
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
  •  Τα κεφάλια από τις γαρίδες
  •  100 ml κρασί λευκό, ξηρό
  •  4 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα sweet chilli (συσκευασμένη, στα σούπερ μάρκετ)
  •  30 ml ελαιόλαδο
    Διαδικασία
    1. Για να φτιάξουμε τις γαρίδες κανταΐφι, βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
    2. Όταν ξεπαγώσουν, ξεκινάμε από τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
    3. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 200 ml νερό και βράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά κατά το ήμισυ.
    4. Σουρώνουμε τον ζωμό σε μπολ και ανακατεύουμε με τη σάλτσα sweet chilli.
    5. Αφρατεύουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας.
    6. Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες.
    7. Τις τυλίγουμε με το φύλλο το οποίο τραβάμε από τη μία ακρη και το τυλίγουμε σφιχτά γύρω τους σαν να ήταν σχοινί. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της γαρίδας εκτός από την ουρά.
    8. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις γαρίδες, σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές.
    9. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
    10. Σερβίρουμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με το γλυκόξινο σιρόπι.

    www.gastronomos.gr

    Προβλήθηκε 464 φορές

    Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

    Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

    Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.