H συνταγή της ημέρας:''Αραβική πίτα με τόνο, κάππαρη και σάλτσα τομάτας''

Άρτος και Θεάματα 10 Οκτωβρίου 2023

Ελαφρύ και πανεύκολο σνακ με μία πολύ γευστική σάλτσα ντομάτας.

Αλέξανδρος Γιώτης

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb - Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου


15' προετοιμασία
Σύνολο: 15'

Υλικά - Μερίδες: 2
  •  2 αραβικές πίτες μεγάλου μεγέθους
  •  1 κονσέρβα τόνου (φιλέτο από βαζάκι), στραγγισμένου
  •  2 μικρά αγγουράκια τουρσί, σε ψιλές ροδέλες, ή 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη
  •  2 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  λίγη γλυκιά πάπρικα ή τσίλι σε σκόνη
  •  λίγο σουμάκι, προαιρετικά
  •  λίγη ξερή ρίγανη, τριμμένη
  •  2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  8 κουτ. σούπας σάλτσα τομάτας*
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε αραβική πίτα με τόνο, κάππαρη και σάλτσα τομάτας, σε ένα μεγάλο μπολ κομματιάζουμε τον τόνο και προσθέτουμε το αγγουράκι τουρσί, τα κρεμμύδια και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος
  2. Αλείφουμε κάθε πίτα με 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα τομάτας.
  3. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, μοιράζουμε το μείγμα τόνου στις πίτες και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  4. Περιχύνουμε με άλλες 2 κουτ. σούπας σάλτσα τομάτας.
  5. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα ή το τσίλι και το σουμάκι (αν βάλουμε), τυλίγουμε κάθε πίτα σε σφικτό ρολό και σερβίρουμε.
Μυστικά

*Σάλτσα ντομάτας Κόβουμε 3 μεγάλες τομάτες στη μέση, τις ξεσποριάζουμε, τις κόβουμε ψιλά καρέ, τα οποία βάζουμε σε ένα σουρωτό, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Μεταφέρουμε τα κυβάκια τομάτας σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και φρέσκα ή ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια έτοιμη σάλτσα τομάτας, στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε καλά παντοπωλεία θα βρούμε μερικές πολύ καλές προτάσεις.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 52.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 708 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.