Ελαφρύ και πανεύκολο σνακ με μία πολύ γευστική σάλτσα ντομάτας.
- 2 αραβικές πίτες μεγάλου μεγέθους
- 1 κονσέρβα τόνου (φιλέτο από βαζάκι), στραγγισμένου
- 2 μικρά αγγουράκια τουρσί, σε ψιλές ροδέλες, ή 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη
- 2 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- λίγη γλυκιά πάπρικα ή τσίλι σε σκόνη
- λίγο σουμάκι, προαιρετικά
- λίγη ξερή ρίγανη, τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 8 κουτ. σούπας σάλτσα τομάτας*
- Για να φτιάξουμε αραβική πίτα με τόνο, κάππαρη και σάλτσα τομάτας, σε ένα μεγάλο μπολ κομματιάζουμε τον τόνο και προσθέτουμε το αγγουράκι τουρσί, τα κρεμμύδια και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος
- Αλείφουμε κάθε πίτα με 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα τομάτας.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη, μοιράζουμε το μείγμα τόνου στις πίτες και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Περιχύνουμε με άλλες 2 κουτ. σούπας σάλτσα τομάτας.
- Πασπαλίζουμε με την πάπρικα ή το τσίλι και το σουμάκι (αν βάλουμε), τυλίγουμε κάθε πίτα σε σφικτό ρολό και σερβίρουμε.
*Σάλτσα ντομάτας Κόβουμε 3 μεγάλες τομάτες στη μέση, τις ξεσποριάζουμε, τις κόβουμε ψιλά καρέ, τα οποία βάζουμε σε ένα σουρωτό, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Μεταφέρουμε τα κυβάκια τομάτας σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και φρέσκα ή ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια έτοιμη σάλτσα τομάτας, στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε καλά παντοπωλεία θα βρούμε μερικές πολύ καλές προτάσεις.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 52.