Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος - www.aftodioikisi.gr
Δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς έπρεπε να πεθάνουν ποδοσφαιριστές μέσα σε αγωνιστικούς χώρους για να απαιτηθούν τα αυτονόητα. Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι δε θα διεξάγεται κανένα ματς στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα δίχως απινιδωτές …αλλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση χάθηκαν δύο άνθρωποι. Μάλιστα η ΕΠΟ καθορίζει τους δήμους ως αρμόδιους και αποκλειστικά υπεύθυνος για την προμήθεια των απινιδωτών στα δημοτικά γήπεδα, επικαλούμενη σχετική ΚΥΑ του 2017!
Και όλα μετά τα δύο πρόσφατα τραγικά περιστατικά που συγκλόνισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου πέθανε ένας 20χρονος ποδοσφαιριστής στην Καρδίτσα, έχοντας καταρρεύσει την ώρα του αγώνα. Πριν από λίγα 24ωρα, ένας 46χρονος πατέρας δυο παιδιών από το Ναύπλιο κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο, έχοντας υποστεί ανακοπή καρδιάς. Και στα δύο γήπεδα δεν υπήρχαν απινιδωτές!
Έπρεπε να περάσουν περίπου έξι χρόνια από την περίοδο όπου Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον τίτλο «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 56Β του ν. 2725/1999 «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις» (Α΄ 121), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν. 4479/2017 (Α΄ 94)», δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και προέβλεπε την ύπαρξη απινιδωτών στα γήπεδα για να …ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι προκειμένου αυτό να γίνει πράξη!!!
Συγκεκριμένα στο άρθρο 12 της συγκεκριμένης ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Αθλητισμού, προβλέπετε η ύπαρξη: «Απινιδωτή φορητό για μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις (ομάδες Β2, Γ1, Γ2, Ε2 και ΣΤ). Για τις εγκαταστάσεις των ομάδων Α2, Β1, Δ και Ε1, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ύπαρξη φορητού απινιδωτή κατά τη διάρκεια των αγώνων».
Όπως δυστυχώς αποδείχθηκε μετά και τον πρόσφατο τραγικό θάνατο των δύο αθλητών, δεν διαθέτουν απινιδωτές όλα τα γήπεδα όπου διεξάγονται ερασιτεχνικοί αγώνες, παρότι αυτό προβλέπεται ρητά από την νομοθεσία εδώ και έξι χρόνια! Και όμως όλα τα τα χρόνια με την ευθύνη των δήμων (όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος) και της ΕΠΟ διεξάγονταν κανονικά ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις!
Μάλιστα η ΕΠΟ του κ. Μπαλτάκου, και αφού πρώτα χάθηκε ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στην Καρδίτσα, στις 17 Ιανουαρίου 2023, ρίχνοντας το μπαλάκι στους δήμους αναφέρει: «Η ΕΠΟ θα απευθύνει επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με την οποία θα ζητά να ενημερωθούν όλοι οι Δήμοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους γήπεδα ότι είναι υποχρεωτική η ύπαρξη απινιδωτή ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και στη σχετική ΚΥΑ».
Όλα αυτά έξι χρόνια μετά την ΚΥΑ που έγινε νόμος του κράτους! Δυστυχώς λίγες μέρες μετά υπήρξε ο δεύτερος θάνατος ποδοσφαιριστή και μόνο τότε η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση απαγορεύοντας την διεξαγωγή αγώνων μέχρι να εφοδιάσουν με απινιδωτές τα γήπεδα. Συγεκριμένα η ΕΠΟ αναφέρει: «Η Ε.Ε. της ΕΠΟ αποφάσισε λόγω των πρόσφατων γεγονότων και επειδή οι Δήμοι δεν έχουν φροντίσει να εφοδιάσουν με απινιδωτές τα γήπεδα της ιδιοκτησίας τους μη τηρώντας τις σχετικές διατάξεις, ουδείς αγώνας ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων θα διεξαχθεί από εδώ και πέρα και έως ότου ο Δήμοι ασκήσουν τα νόμιμα καθήκοντά τους. Επιπλέον η Ε.Ε. της ΕΠΟ αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία με την οποία θα ζητά την προμήθεια με κεντρική διαχείριση των απινιδωτών που απαιτούνται και την περαιτέρω ενημέρωση όλων των Δήμων για το θέμα».
Ωστόσο η ΕΠΟ δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί επέτρεπε σε διαιτητές να σφυρίζουν σε αγώνες που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες υγειονομικές προβλέψεις προκειμένου να διεξαχθούν και τελικά να μετατρέπονται σε πεδία ανθρώπινων τραγωδιών. Αντίθετα εγκαλεί τους δήμους (που αναμφίβολα έχουν τις δικές τους ευθύνες) για να συνεχιστεί το «γαϊτανάκι» της αποποίησης ευθυνών.
Η aftodioikisi.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ναυπλιέων, στα όρια του δήμου του οποίου συνέβη το δεύτερο τραγικό περιστατικό με το θάνατο ποδοσφαιριστή, ο οποίος δήλωσε ακόμα και άγνοια της σχετική νομοθεσίας. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, μιλώντας στο aftodioikisi.gr, δήλωσε: “Δεν γνωρίζω να υπάρχει κανένας νόμος” και πρόσθεσε: «Η ΕΠΟ έβγαλε μια απόφαση στις 17/1 και την έστειλε στην ΚΕΔΕ. Πότε να προλάβει κάποιος να συμμορφωθεί με την απόφαση; Εμείς παραγγείλαμε ακόμη 4 απινιδωτές και έχουμε 15. Ήδη υπάρχει απινιδωτής στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλα σημεία. Θα βάλουμε και σε όλα τα γήπεδα. Όμως, υπάρχει και ο γιατρός του γηπέδου απ’ όσο ξέρω με τον εξοπλισμό του».
Ωστόσο μετά την σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε πριν 6 χρόνια ακολούθησε και εγκύκλιος από τον τότε υπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη στις 27/12/2017, με την οποία μεταξύ άλλων καλούσε όλους τους Δήμους: «Για το σύνολο των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων (…) να καταγράψουν εντός διμήνου από την κοινοποίηση της παρούσης και να κοινοποιήσουν τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται και πρέπει να αποκατασταθούν, προκειμένου αυτές να μπορούν να αδειοδοτηθούν κανονικά. Οι Περιφέρειες στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα εγκύκλιος, παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν σε όλους τους Δήμους εντός των διοικητικών τους ορίων».
Ούτε όμως η σχετική εγκύκλιος φαίνεται ότι ευαισθητοποίησε τους δήμους που άφησαν τα γήπεδα με ελλείψεις και στις δύο τελευταίες τραγικές περιπτώσεις χωρίς απινιδωτές με αποτέλεσμα να συμβούν δύο μεγάλες τραγωδίες που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.