ΕΠΚΟΙΝΩΝΙΑ: ''Ξανάρχισαν οικοδομικές εργασίες στο Σακέτα στον Υμηττό'' (αναδημοσίευση του ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης μας)

Στα πέριξ 10 Νοεμβρίου 2020


Τα θεμέλια για το χτίσιμο 2.000 m2 εντός του ανενεργού σχεδόν στρατοπέδου της πρώην 350 Πτέρυγας Μάχης (περιοχή Σακέττα) το 2009. Η κατασκευή κατασκευή οικιστικών συγκροτημάτων είχε κριθεί παράνομη από το ΣτΕ το 2014, μετά από προσφυγές του Δήμου Βύρωνα και του ΣΠΑΥ (φωτό αρχείου).

Η δημοτική αρχή Βύρωνα επιβεβαίωσε «την επανέναρξη εργασιών σε κτήρια εντός του Στρατοπέδου Σακέτα στην περιοχή του Κουταλά» με ανακοίνωσή της (22 Οκτωβρίου) και τίτλο-αίτημα: «Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής κτηρίου στο Στρατόπεδο Σακέτα».

Είχε προηγηθεί καταγγελία της συλλογικότητας «Πολίτες του Βύρωνα» (politestouvirona.blogspot.com) στις 15 Οκτωβρίου και σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα, Τάσου Μαυρόπουλου, στις 16/10 προς τον δήμαρχο Άκη Κατωπόδη.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς αναφέρει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:«Τις προηγούμενες ημέρες, έπειτα και από καταγγελίες πολιτών και φορέων της περιοχής, η δημοτική αρχή διαπίστωσε την επανέναρξη εργασιών σε κτήρια εντός του Στρατοπέδου Σακέτα στην περιοχή του Κουταλά.

Άμεσα υπήρξε επικοινωνία τόσο με την διοίκηση του Στρατοπέδου, όσο και με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, από την οποία επιβεβαιώθηκε η πραγματοποίηση αυτών των εργασιών και η πρόθεση χρήσης των κτηρίων για την στέγαση υπηρεσιών του ΓΕΑ. 

Από την μεριά της δημοτικής αρχής εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση και η αντίδρασή της σε αυτή την κίνηση.

Καθώς το κτήριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι εργασίες βρίσκεται μέσα στην Α’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, αμέσως δόθηκε εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου για την διερεύνηση τόσο της υπόθεσης, όσο και της τυχόν άσκησης ένδικων μέσων.

Σημειώνεται ότι το κτήριο είναι ένα από τα δύο κτήρια των οποίων η κατασκευή σταμάτησε έπειτα από παρέμβαση του Δήμου και περιβαλλοντικών οργανώσεων πριν από περίπου 9 χρόνια, με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εμείς ως Δήμος Βύρωνα, ενημερώσαμε άμεσα τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και σε σχετική επιστολή μας του ζητούμε να υποστηρίξει το αίτημά μας για άμεση παύση των εργασιών σε μία περιοχή στην οποία άμεση προτεραιότητα είναι η προστασία του Δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΣΠΑΥ όπου πρόεδρος ήταν ο τότε δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς (νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας) το θέμα είχε κλείσει το 2014. 

Ειδικότερα το δελτίο (11/4/2014) του Συνδέσμου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Το ΣτΕ σταμάτησε οριστικά την κατασκευή 36 κατοικιών στον Υμηττό.

Παράνομη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας της κατασκευή οικιστικών συγκροτημάτων εντός της πρώην 350 ΠΜ (περιοχή Σακέτα) στον Υμηττό, δικαιώνοντας πλήρως τον Δήμο Βύρωνα και τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Ήδη το 2009, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου, αλλά και τις συντονισμένες προσπάθειες του ΣΠΑΥ και των δημάρχων που συμμετέχουν σε αυτόν,  είχε εκδοθεί από το ΣτΕ προσωρινή διαταγή απαγόρευσης των οικοδομικών εργασιών στο στρατόπεδο, με αποτέλεσμα το “πάγωμά” τους.

Σήμερα, το ΣτΕ αποφαίνεται οριστικά και αμετάκλητα υπέρ του Δήμου Βύρωνα, καθώς σύμφωνα με την τελική του απόφαση το στρατόπεδο βρίσκεται εντός της B’ ζώνης προστασίας του Υμηττού, στην οποία απαγορεύεται η ανέγερση οικημάτων».

Το δελτίο τύπου έκανε λόγο για αμετάκλητη απόφαση. Είναι συνεπώς άξιον απορίας με ποια νομική βάση οι συγκεκριμένες κατοικίες μπορούν να μετατραπούν σε γραφεία και τίθεται το ερώτημα πως θα αντιδράσει περαιτέρω η δημοτική αρχή.

Οι Πολίτες του Βύρωνα υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν επίσης άλλες πλείστες χρήσεις που επιβαρύνουν το βουνό και το δάσος όπως ο παράνομος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων  και να μεταφερθούν η υπηρεσία  καθαριότητας, το αμαξοστάσιο, το Σκοπευτήριο Βύρωνα κ.λπ.

Παράλληλα επικρίνουν τη δημοτική αρχή του κ. Κατωπόδη διότι στην πρόσφατη ανακοίνωσή της δεν κάνει καμία αναφορά στη μελέτη του Γ.Π.Σ. Βύρωνα που εγκρίθηκε με την 114/20 απόφαση, όπου αναφέρεται η αναγκαιότητα απομάκρυνσης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και χρήσεων καθώς και των οικοδομικών σκελετών από τον Υμηττό.

Την περίοδο 2009-2014, αντιδρώντας στις οικοδομικές εργασίες ανέγερσης των 36 κατοικιών, η τότε δημοτική αρχή Βύρωνα, παράλληλα με σειρά νομικών ενεργειών είχε πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου των στρατοπέδων Σακέτα, στις 25 Αυγούστου 2009, στις 7.00 έως τις 10 το πρωί. Ήταν τόσο μεγάλη η δημοσιότητα που είχε δώσει στο ζήτημα που στους αγώνες του Δήμου αναφέρθηκαν ακόμα και οι γαλλικές εφημερίδες «Courrier international» (20/8/2009) και «Le Figaro» (24/8/2009) καθώς και το γαλλικό κανάλι France 24 (24/9/2009).

Σήμερα είναι αλήθεια ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν ευνοεί τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Παρόλα αυτά, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο «Λαμπηδόνα» Βύρωνα οργανώνει  πεζοπορία αγώνα και ενημέρωσης στον  Υμηττό, την  Κυριακή 8 Νοεμβρίου και ώρα 9:30 π.μ. στον Κουταλά (Λεωφόρος Κατεχάκη/Σακέτα) και καλεί συλλογικότητες και πολίτες να συμμετέχουν.


Ο Νίκος Χαρδαλιάς με τους δημάρχους Καισαριανής, Χολαργού και Ελληνικού και Αγίας Παρασκευής Σπύρο Τζόκα, Δημήτρη Νικολάου, Χρήστο Κορτζίδη και Βασίλη Γιαννακόπουλο, τον αντινομάρχη Αθήνας Χάρη Πασβαντίδη, την αντιπρόεδρο του ΣΠΑΥ Γωγώ Φιλίππου και τον αντιδήμαρχο Αργυρούπολης Θ. Καλύβα κρατούν πανό διαμαρτυρίας του ΣΠΑΥ. Διακρίνονται επίσης οι επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης Καισαριανής Αντώνης Καμπάκα και Βύρωνα, Παναγιώτης Κόνσουλας καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής Νίκος Ζαρκαδούλας (φωτό αρχείου 25/8/2009).


Το πανό που τοποθετήθηκε από το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού στην είσοδο της 350 Π.Μ. (φωτό αρχείου 25/8/2009).


Ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Χαρδαλιάς κόβει συμβολικά, με την αρωγή των ενεργών πολιτών, τα συρματοπλέγματα γύρω από το δάσος, δίνοντας το μήνυμα ότι το δάσος ανήκει στους πολίτες (φωτό αρχείου 25/8/2009).


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΥΡΩΝΑ-ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΦΥΛΛΟ 70 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

πηγή

Προβλήθηκε 735 φορές