Ειδικές «ζώνες covid» στα δημοτικά κοιμητήρια έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν οι δήμοι της χώρας.
Κι αυτό γιατί πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι «για θανόντες από νόσημα υπαγόμενο στον ΔΥΚ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους, ο δε ενταφιασμός τους λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερο τμήμα του κοιμητηρίου στην περιοχή όπου απεβίωσαν και απαγορεύεται η εκταφή αυτών πριν την παρέλευση της δεκαετίας».
Την συγκεκριμένη απόφαση ακολουθεί ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος δημιουργεί στο κοιμητήριο Πανοράματος μια νέα ζώνη 24 θέσεων για ταφή προσώπων που πέθαναν εξαιτίας λοιμωδών νοσημάτων.
Σχετική απόφαση ελήφθη στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Νοεμβρίου.
Όπως προβλέπει η απόφαση, η νέα αυτή ζώνη θα βρίσκεται εντός του σημερινού χώρου, θα είναι προσβάσιμη σε όλους αλλά θα περιλαμβάνει διαχωριστική μάντρα, κοντά στη ζώνη των οστεοθυρίδων.
Κωνσταντέλλος: Μετά από μία δεκαετία οι εκταφές.
Οι νέοι τάφοι θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα και θα είναι κανονικά επισκέψιμοι.
Οι εκταφές ωστόσο των θανόντων δεν θα πραγματοποιούνται μετά από μία τριετία, όπως προβλέπεται για τις υπόλοιπες σορούς, αλλά μετά από μία δεκαετία.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο στο κοιμητήριο Πανοράματος έχουν ταφεί μέχρι στιγμής πέντε σορούς θανόντων από COVID 19.
Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής, σε απομακρυσμένο και διακριτό τομέα του Κοιμητηρίου, 24 τσιμεντένιων σαρκοφάγων για ταφές οι οποίοι και σφραγίζονται με το πέρας των τελετών.
Κάνουμε μια μεγάλη ανάταξη και ανασχεδιασμό στα κοιμητήριά μας με το σκεπτικό ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους νεκρούς μας είναι ένας κορυφαίος δείκτης του πολιτισμού μας», προσθέτει.
Πόσο επικίνδυνα είναι τα νεκρά σώματα Covid; Είναι όμως επικίνδυνες οι σοροί θανόντων από κορωνοϊό;
Όπως τονίζεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας: «Όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά.
Αν και τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, ωστόσο κάποια μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα βιολογικά υγρά, τα κόπρανα ή τους ιστούς των νεκρών.
Ο δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω της διαχείρισης νεκρών σωμάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη CoViD19 θεωρείται χαμηλός και έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό.
Παρόλα αυτά η Υπηρεσία μας κρίνει σκόπιμο την παροχή οδηγιών σχετικά με τη διαχείριση των ανθρωπίνων σορών.
Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του ιού από μολυσμένους ανθρώπινους σορούς είναι αυτά που πρέπει να εφαρμόζονται για όλες τις σορούς, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από όλα τα άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση αυτών (γραφεία τελετών, υπάλληλοι νεκροτομείων κλπ)», προστίθεται.
www.aftodioikisi.gr