ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Η εξέταση της υπόθεσης της χρυσαυγίτικης επίθεσης στον «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Ηλιούπολης “Συνεργείο”» τον Ιούλιο του 2013, ξεκίνησε σήμερα, στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Στη συγκεκριμένη εγκληματική επίθεση υπήρξε και συμμετοχή των τότε βουλευτών της, Λαγού και Μίχου.
Πάντως, ο αδειούχος από τις φυλακές ναζί – χρυσαυγίτης Ηλ. Κασιδιάρης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.
Σύμφωνα, με αυτόπτη μάρτυρα και από άλλα στοιχεία προέκυψε ότι ο Ι. Λαγός συμμετείχε στην επίθεση με το αυτοκίνητο της Βουλής και έτσι εντοπίστηκε από φωτογραφίες των περιοίκων.
Στο «Συνεργείο» επιτέθηκε, γύρω στις 7.30 μ.μ. εκείνης της μέρας, μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και με λοστούς και κοντάρια κατέστρεψε τον χώρο.
Οι χρυσαυγίτες χτύπησαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου, ενώ η δασκάλα και τα μικρά παιδιά που έκαναν μάθημα εκεί, κατάφεραν να κρυφτούν στην τουαλέτα. Σημειωτέον ότι στο σημείο υπήρχαν αστυνομικοί…
Και για αυτή την επίθεση του τάγματος εφόδου, προέκυψαν και από τη σημερινή κατάθεση του αστυνομικού Δημ. Γώγουλου (του Τμήματος Ασφάλειας της Ηλιούπολης) σοβαρές ευθύνες και ερωτήματα για τον ρόλο της Αστυνομίας.
Ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ με τέσσερις αστυνομικούς συνόδευαν το μηχανοκίνητο τάγμα των χρυσαυγιτών με τα ρόπαλα. Σύμφωνα, με την κατάθεσή του, οι συγκεντρωμένοι έξω από τον χώρο, μετά την επίθεση, ήταν οργισμένοι με την προκλητική ανοχή επί της ουσίας που επέδειξε στους επιτιθέμενους χρυσαυγίτες η ομάδα ΔΙΑΣ της Αστυνομίας. «Υπήρχε δυσαρέσκεια για την Αστυνομία, επειδή ακολουθούσαν οι ΔΙΑΣ. Φώναζαν “Μπάτσοι και ναζί, το ίδιο μαγαζί”» κατέθεσε. Μάλιστα ανέφερε για τη συνοδεία στους χρυσαυγίτες από τη ΔΙΑΣ ότι ακολουθούσαν κάποια εντολή. Επιπρόσθετα, από την κατάθεσή του προέκυψε ξανά ότι η Αστυνομία δεν έκανε καμία αναζήτηση, καμία έρευνα…
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η κατάθεση του Αχιλλέα Κίσσα (της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας ΝΑ Αττικής στο Ελληνικό). «Το μόνο που μας είχαν ζητήσει, ήταν να καθόμαστε και να παρατηρούμε τον χώρο. Γύρω στις 10 παρά, ήρθαν δύο συνάδελφοι και μας είπαν ότι μπορούμε να αποχωρήσουμε. Μιλήσαμε με το Κέντρο και μας είπαν να φύγουμε…», ανέφερε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας ό,τι και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ότι η έρευνα περιορίστηκε στο… διαδίκτυο. Όπως κατέθεσε ο αστυνομικός Αχ. Κίσσας, όταν γύρισε στην υπηρεσία του έλαβε εντολή να ψάξει στο διαδίκτυο να δει αν έχει γραφτεί κάτι για την επίθεση!
Επίσης την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο κύκλος των σχολιασμών των καταθέσεων των μαρτύρων για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής. Ο Θ. Θεοδωρόπουλος, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, τόνισε πως «αποδεικνύεται ότι ήταν μια επίθεση κατά πολιτικών αντιπάλων και με οικονομικό όφελος, μια απόφαση με προαναγγελία, με ετοιμότητα και τάγματα εφόδου. Το ότι δεν υπήρξε νεκρός, δεν σημαίνει τίποτα. Αλίμονο αν οι επιδιώξεις γίνονταν πάντα πράξεις».
Μάλιστα, όπως ανέφερε, η επίθεση έχει να κάνει με έναν χώρο, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης(..) Υπάρχει το μίσος απέναντι στο ΠΑΜΕ, το κεντρικό μοτίβο των εργοδοτών υιοθετήθηκε από τη ΧΑ. Η πρώτη προαναγγελία γίνεται από τον Παναγιώταρο, στη συνέχεια έρχεται στις 8/8/13 η ΧΑ να πει δημοσίως ότι «εκείνο που δεν έκαναν οι άλλοι θα το κάνει η ΧΑ». Ποιος ο λόγος; Γιατί «με τη βοήθεια των εργοδοτών θα λειτουργούσε πλέον υπό την αιγίδα της» και αυτό είπαν οι μάρτυρες ότι είπανε, «κουμάντο κάνει η ΧΑ. Θα σπάσουμε το απόστημα του ΠΑΜΕ»…
Η συνήγορος Χρύσα Παπαδοπούλου επισήμανε ότι «μπορεί η επίθεση αυτή να χαρακτηρίστηκε ως πλημμεληματική, ωστόσο οι καταθέσεις των μαρτύρων παθόντων ανέδειξαν τα κρίσιμα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ήταν μια οργανωμένη ενέργεια των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ, στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσης της ΧΑ, της ιεραρχίας και της πειθαρχίας που δρα, δεδομένου του ότι επικεφαλής της επίθεσης ήταν τα μέλη του πενταμελούς συμβουλίου της ΤΟ Περάματος…».
Η Μαρίνα Δαλιάνη έκανε λόγο για το στοιχείο που προέκυψε, της άριστης συνεργασίας Αστυνομίας – ΧΑ. «Αυτή η θεσμική ασυλία που απολαύει η ΧΑ, το είδαμε και στην υπόθεση Φύσσα, αυτή η ασυλία ήταν που επέτρεψε και στον Ρουπακιά να δολοφονήσει τον Φύσσα μια βδομάδα μετά και έχει ιδιαίτερη σημασία», υπογράμμισε.
Από τους συνηγόρους των Αιγύπτιων αλιεργατών ο Θ. Καμπαγιάννης σχολίασε: «Προκύπτει ότι υπήρχε μηχανισμός συγκάλυψης που προσέφερε στους θύτες ασυλία και έχει να κάνει και με τον ίδιο τον κατηγορούμενο Κασιδιάρη που πήρε σβάρνα τα κανάλια, όπως και ο ίδιος ο αρχηγός και ακόμα και τώρα συγκαλύπτει(…)».
Ο Κ. Σκαρμέας επισήμανε μια διαφορά σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο. «Συνομολογείται πια ότι στο ναυπηγείο του Παπίλα ήταν η ΧΑ ενώ στο πρωτόδικο εξανίσταντο ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση. Σύσσωμη η υπεράσπιση το δέχεται αυτό…».
Τέλος, ο Κ. Παπαδάκης σχολίασε πως «υπήρχε εμφανέστατο πολιτικό κίνητρο, από την αναζήτηση του Πουλικόγιαννη, ο σκοπός τρομοκράτησης των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, η φυσική και ιδεολογική εξόντωσή τους από τον χώρο της Ζώνης. Ταυτόχρονα υπήρχε καταμερισμός των ρόλων, μιλάνε μόνο δύο άτομα και οι άλλοι υπακούν…». Ενώ αναφερόμενος στο γεγονός ότι τελικά ο ναζί καταδικασμένος Η. Κασιδιάρης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο δήλωσε ότι “Δεκάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες, εργαζόμενοι και αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες από τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ έδωσαν δυναμικό παρών έξω από το Εφετείο, αναγκάζοντας τον αδειούχο των φυλακών Δομοκού, Κασιδιάρη να ματαιώσει την φασιστοσύναξη οπαδών για μια φιέστα στη δίκη της Χρυσής Αυγής”.
ΠΗΓΗ: 902.gr