Αθλητικοί τραυματισμοί: Ένας σύντομος οδηγός αντιμετώπισης

Υγεία 03 Φεβρουαρίου 2022

Το «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη/ος» ταιριάζει απόλυτα στις περιπτώσεις τραυματισμού κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων. Ενώ όλη αυτή η σωματική προσπάθεια γίνεται για καλό σκοπό, στο τέλος (ή και πολύ πιο πριν) είναι δυνατόν να προκύψει κάποιος τραυματισμός που συμβαίνει λόγω αμέλειας και απροσεξίας.

Ας δούμε ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά και πώς μπορούν αυτοί να εξαλειφθούν εγκαίρως.

Οι top τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της άσκησης

1.     Θλάση

Η ρήξη μυϊκών ινών λόγω μιας υπερβολικά έντονης σύσπασης, διάτασης ή άμεσης πλήξης του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα ονομάζεται θλάση. Μερικές από τις αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση της θλάσης είναι η ανεπαρκής προθέρμανση, η υπερβολική άσκηση, εξοπλισμός κακής ποιότητας που δυσχεραίνει την άσκηση, αλλά και η κακή διατροφή (παντού χωράει αυτή).

2.     Εξάρθρωση ή κάταγμα οστού

Τα οστά που στηρίζουν και το σώμα μας είναι αυτά που «πέφτουν» στη μάχη του αθλητισμού, ειδικά όταν μιλάμε για ομαδικά αθλήματα όπου μπορεί να υπάρξουν σφοδρές συγκρούσεις.

3.     Τραυματισμός του γονάτου

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τραυματισμών, αφού το γόνατο είναι μια περίπλοκη περιοχή του σώματος. Συνήθως, οι διαγνώσεις που το αφορούν είναι αυτές της ρήξης μηνίσκου, ρήξης πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού.

4.     Διάστρεμμα

Η περιοχή του αστραγάλου κινδυνεύει εξίσου με αυτή του γονάτου, αφού οι απότομες κινήσεις που μπορούν να γίνουν κατά την άσκηση είναι δυνατόν να προκαλέσουν διάστρεμμα. Ειδικά σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, το διάστρεμμα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαγνώσεις.

Πώς αντιμετωπίζουμε τους τραυματισμούς;

·       Ανάπαυση

Κανένας πόνος δεν είναι τυχαίος. Όταν το αποδεχτούμε αυτό, επόμενο είναι να διακόψουμε την όποια δραστηριότητα, ώστε να σιγουρευτούμε για τη φύση του πόνου και την έκτασή του.

·       Διάγνωση

Κάθε σοβαρή αντιμετώπιση ενός τραυματισμού απαιτεί διάγνωση από ειδικό γιατρό, στην προκειμένη έναν ορθοπεδικό. Μόνο ο ορθοπεδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/ μπορεί να κρίνει ποιο είναι το πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί και ποια είναι η σωστή αντιμετώπισή του.

·       Θεραπεία

Όταν λέμε «θεραπεία», εννοούμε μόνο αυτήν που μας ορίζει ο θεράπων γιατρός μας, όχι κάποια δική μας πρωτοβουλία θεραπείας. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι το πρώτο μέλημα του γιατρού, ενώ μετά γίνεται εστίαση στην ολική θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη αγωγή ή τη στήριξη από κάποιον ειδικό νάρθηκα. Η συχνότερη χειρουργική αντιμετώπιση που προτείνεται σε περιπτώσεις τραυματισμού γονάτου είναι η αρθροσκόπηση γονάτου, η οποία καλύπτει μεγάλο εύρος προβλημάτων και διαφέρει από την αρθροπλαστική γόνατος. Η αρθροσκόπηση γονάτου προτιμάται, καθώς απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας, ενώ παράλληλα δεν αφήνει καμία ουλή.

Η φυσική μας κατάσταση μπορεί, από υπερβάλλοντα ζήλο, να χρειαστεί μια παραπάνω φροντίδα. Αυτήν τη φροντίδα δεν πρέπει να την αμελήσουμε, καθώς έτσι βοηθάμε στη μονιμοποίηση των όποιων προβλημάτων εμείς οι ίδιοι προκαλούμε.

Προβλήθηκε 513 φορές