Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου: ''Ανοικτή επιστολή προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιουπόλεως''

Εντός των τειχών 04 Μαρτίου 2023

Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Αναρωτιέμαι αν πραγματικά ο σημερινός δήμαρχος επιθυμεί να ξαναεκλεγεί δήμαρχος.

Γιατί το λέω αυτό; Όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι στην πολιτεία ή στο δήμο, οι άρχοντες υπολογίζουν το πολιτικό κόστος για το αν θα επιλέξουν έτσι ή αλλιώς.

Στην προκειμένη περίπτωση το κόστος το οποίο προκαλείται σε απώλειες ψήφων από την υπόθεση του κορεσμού του κοιμητηρίου είναι τεράστιο.

Στις μέρες λοιπόν του σημερινού δημάρχου το παλαιότερα έκτακτο φαινόμενο, της αναμονής για ταφή λόγω κορεσμού του κοιμητηρίου, έχει γίνει καθημερινότητα του.

Εκατοντάδες Ηλιουπολίτες βρίσκονται δυσαρεστημένοι εξαιτίας το ότι δεν υπάρχουν αρκετοί τάφοι για να υποδεχθούν τους κεκοιμημένους μας.

Θα μου πει κάποιος, μα υπάρχει περισσότερη ζήτηση γιατί η πόλη γερνάει και αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αφού οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν τις δεκαετίες του 60 και του 70 στην περιοχή, σήμερα πεθαίνουν.

Δεδομένης όμως και της υγειονομικής κρίσης από τον κορωναιό και τα επακόλουθα του, που πιθανώς υπάρχει και από αυτό μία σχετική αύξηση των θανάτων, το φαινόμενο έχει γίνει ανυπέρβλητο με αναμονές που φτάνουν και ξεπερνούν πολλές φορές και το δεκαπενθήμερο.

Μέσα στις κατά καιρούς κουβέντες οι οποίες έχουνε γίνει, αποκαλύφθηκε, μάλλον ανακαλύφθηκε, όπως το κατέδειξε δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης, ότι ο υφιστάμενος χώρος ύπερθεν του κοιμητηρίου και όπισθεν του ιερού ναού φέρεται χαρακτηρισμένος ως κοιμητήριο. Μάλιστα ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα δίπλα στο μαντρότοιχο ως προέκταση της οδού Μανιακίου, στους χάρτες είναι ανύπαρκτος.

Οι ευθύνες των παλαιότερων δημοτικών αρχών είναι τεράστιες. Ιδίως εκείνων οι οποίοι έζησαν την αύξηση της πόλης αρχικά με την οικοδόμηση και αργότερα με το φαινόμενο της αντιπαροχής. Στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του παρόντος τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των κατοικιών στην πόλη.

Το πρόβλημα το έχω δείξει δημόσια εδώ και πολλά χρόνια και έχω προτείνει τις δύο λύσεις που υπάρχουν. Η "επέκταση" του σημερινού κοιμητηρίου, επί το ορθότερον η κάλυψη του χαρακτηρισμένου χώρου Κοιμητηρίου, πράγμα εύκολο και εφικτό ή η δημιουργία δεύτερου κοιμητηρίου πράγμα το οποίο βρίσκεται σε δυσκολία, εξαιτίας πολλών παραγόντων, λύνουν το θέμα εδώ και χωρίς συνεργασίες.

Όταν ο δήμαρχος έδωσε την ευθύνη του κοιμητηρίου στον αντιδήμαρχο που σήμερα την έχει, μου ζήτησε και περπατήσαμε μέσα στο κοιμητήριο. Του έδειξα πολλά από τα προβλήματα και του έφερα σχεδιαστικά την κατά τη γνώμη μου γρηγόρη, ποιο οικονομική και άμεση λύση του προβλήματος με την δημιουργία τάφων στον χώρο πίσω από το ιερό βήμα του ναού. Προσωπικά θεωρώ πώς μπορεί να χωρέσουν κοντά στους 200 τάφους.

Η πρόσβαση στο χώρο μπορεί να γίνει εύκολα με την επέμβαση στο υφιστάμενο σήμερα οστεοφυλάκιο, πρώην μαρμαρογλυφείο. Σχεδόν στη μέση του, μπορεί να δημιουργηθεί μία αψίδα στις δύο πλευρές του κτιρίου όπου θα οδηγεί στον πίσω αυτό χώρο για να μεταφέρονται οι σοροί για να γίνεται η ταφή.

Το οστεοφυλάκιο έτσι θα χωριστεί σε δύο τμήματα που θα έχουν σχέση με τη μορφολογία του εδάφους. Θα είναι το επάνω τμήμα και το κάτω τμήμα αντίστοιχα, με εισόδους για το καθένα εκατέρωθεν. Ανάμεσα στους δύο αυτούς χώρους ο διάδρομος θα οδηγεί στην πίσω πλευρά.

Εκεί χρειάζεται μελέτη για να γίνει η χωροθέτηση των μνημείων ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα, όχι σαν το υφιστάμενο στο οποίο οι τάφοι υπάρχουν φύρδην μίγδην και οι νεκροπομποί και οι νεκροθάφτες πρέπει να ξέρουν ακροβατικά.

Χρειάζεται να προβλεφθεί η εύκολη επέμβαση δημοτικών υπαλλήλων ταφής και εκταφής, καθώς και πρόνοια για την δημιουργία των αποστραγγιστικών ώστε να μην έχουμε επανάληψη εξαιτίας του πρανούς του εδάφους, όσων  ζήσαμε παλαιότερα με το να αναζητούμε σωρούς και οστά πού παρασύρθηκαν από τα νερά, κάτω από τ' αυτοκίνητα σε όλη την την περιοχή, έως και το Νησάκι.

Πριν πολλά χρόνια, ακόμα ήμουνα νεαρός κληρικός και έχοντας μπροστά μας αυτό το θέμα, είπα στον τότε δήμαρχο, τέταρτον προς τα πίσω από σήμερα: "Δήμαρχε λύσε το πρόβλημα και ας χάσεις στις εκλογές. Θα σε σχωρνάνε γενιές και γενιές".

Γιατί ακουγότανε ότι υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν, αυτοί όμως είναι οι λίγοι. Οι πολλοί θα ήταν αυτοί που θα δεχόντουσαν την εργασία, τότε ή και τώρα, ποτέ δεν είναι αργά, ως ευεργεσία.

Δεν είναι στην "μενταλιτέ" των ελλήνων πολυήμερη αταφία. Μη ξεχνάμε την Αντιγόνη, αλλά και τον Ιησού ο οποίος αποκαθηλώθηκε γρήγορα για να ταφεί, ώστε να μη μείνουν τα σώματα επί του Σταυρού το Σάββατο. Είναι μεγάλη ημέρα εκείνη του Σαββάτου, λέει το Ευαγγέλιο.

Λοιπόν ο σημερινός δήμαρχος αν χρεωθεί με την προσωρινή ή την μόνιμη λύση αυτού του προβλήματος αυτό θα του δώσει και ωφέλεια στις προσεχείς εκλογές.

Τούτο παρότι το κακό έχει γίνει και πάρα πολλοί συμπολίτες μας είναι θαμμένοι σε γειτονικά κοιμητήρια, άλλοι βρέθηκαν εξ ανάγκης στα χωριά τους χωρίς να το θέλουν και αρκετοί παρέμειναν κ παραμένουν για πολλές πολλές μέρες σε ψυκτικούς θαλάμους εκτός πόλης, αφού οι θέσεις που διαθέτει η πόλη μας είναι μόνο 9.

Αν λοιπόν μέχρι το καλοκαίρι, που αναμένεται να έχουν αυξηθεί και οι θάνατοι, δεν λυθεί το πρόβλημα τότε λυπάμαι θα το πληρώσει πολύ ακριβά η σημερινή δημοτική αρχή. 

Θα μου πείτε κάποιοι, έχουμε το γείτονα που αντιδρά, έχουμε το δασαρχείο, έχουμε την ΕΥΔΑΠ. Ε τότε θα σας απαντήσω. Ας σταματήσει κάποτε η υποκρισία με τους ψευδοοικολόγους και τα λοιπά σύγχρονα τάχα υπέρ της φύσεως. Έχουμε τους άταφους ανθρώπους που έφυγαν από αυτή τη ζωή και τους συγγενείς τους και αυτό είναι το αφύσικο.

Δεν θέλω να σκεφτούμε ότι ο δήμαρχος εξασφαλίζοντας τη διάλυση της παράταξης «Ηλιούπολη ανθρώπινη πόλη» και θέλοντας να εξασφαλίσει τη στήριξη της πολιτικής αντιπολίτευσης απλά παίζει με την φωτιά, θέλοντας να μας κάνει προοδευτικούς και στέλνοντας μας στην φωτιά για να καούμε

Κάνοντας δεύτερες σκέψεις ενόψη του μνημοσύνου των δημοτών και ενώ ήδη είχα προετοιμάσει αυτή την επιστολή αναρωτιέμαι μήπως ο δήμαρχος μπέρδεψε τα δ και έπρεπε στο ''καρναβάλι'' που οργάνωσε, να ντυθεί δήμαρχος.

Προβλήθηκε 935 φορές