Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» για την απόρριψη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης του ρέματος της Πικροδάφνης

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 15 Σεπτεμβρίου 2020

Αθήνα, 14.09.2020

Η δικαίωση των γυρίνων

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» για την απόρριψη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης του ρέματος της Πικροδάφνης

5 χρόνια μετά την περίοδο της σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των του κινήματος των «Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων» και της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής, 5 χρόνια μετά την κατάληξη της αντιπαράθεσης σε ανταλλαγή σειράς ανακοινώσεων, που επισφραγίστηκε με το περίφημο «δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά τους συμπαθείς και απαραίτητους για ένα οικοσύστημα γυρίνους με την προστασία της ανθρώπινης ζωής», από μέρους της Περιφέρειας Αττικής, οι γυρίνοι δικαιώνονται. Και δικαιώνονται για δεύτερη φορά

Μετά την πανηγυρική απόρριψη από το Σ.τ.Ε. του σχεδίου μετατροπής σε αγωγό από σκυρόδεμα του τελευταίου φυσικού τμήματος του ρέματος του Ποδονίφτη που προωθούσε η Περιφέρεια Αττικής, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επανέρχεται για να απορρίψει, αυτή τη φορά, το αναμενόμενο από καιρό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης.

Με την υπ’αριθ. 149/2020 απόφαση της 5ης Αυγούστου 2020 - https://oikologiki-symmaxia.gr/files/aporipsi-sxediou-pd-oriothetisis-pikrodafnis2020.pdf - το Ανώτατο Δικαστήριο επέστρεψε πάραυτα στο συντάκτη το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, καθόσον :
- ακατάλληλου «να διασφαλίσει την ακώλυτη λειτουργία ως οικοσύστημα» ενός ρέματος χαρακτηρισμένου θεσμικά ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος»,
- πρωτοφανώς ελλιπούς και κυρίως,
- διότι επιχειρεί να εξαιρέσει από την οριοθέτηση την πλειάδα των κτισμάτων που έχουν καταλάβει διαχρονικά την ιστορική του κοίτη, είτε για να δικαιολογήσει τις αναμενόμενες καταστρεπτικές επεμβάσεις διευθέτησης, είτε για να διευκολύνει τη μεταγενέστερη νομιμοποίηση των κτισμάτων.

Ως προς τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε, το εν λόγω σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν αποτελεί σίγουρα προϊόν άδολης αβλεψίας. Αποτελεί απόσταγμα της πολιτικής οπτικής και των αντι-περιβαλλοντικών πρακτικών της κεντρικής και περιφερειακής διακυβέρνησης εκείνης, της περασμένης, 5ετίας. Δίχως καμία διαβούλευση, ερήμην του Κινήματος των «Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων» και απουσία της τότε Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, πρέπει να καθορίστηκε στο γράμμα και στην ουσία σε εκείνη την συνάντηση του 2016, μεταξύ του Αν.Υπουργού ΥΠΕΝ, της Περιφερειάρχη Αττικής και των Δημάρχων προσκείμενων Δήμων - όπως προκύπτει από απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αττικής στην υπ’αριθμ. 79/11.10.2016 επερώτηση της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Ανάπλαση του ρέματος Πικροδάφνης» - όπου αποφασίστηκε ότι, κατόπιν «μελέτης», «δεν μπορεί να ανακτηθεί η παλαιά κοίτη και να μείνουν χωμάτινα τα πρανή λόγω του ασύγκριτα υψηλού οικονομικού και κοινωνικού κόστους» (sic !!!) - https://oikologiki-symmaxia.gr/files/apantisi-79-10-10-2016.jpg.

Και έτσι ξεκίνησε η σύνταξη της οριοθέτησης που απορρίφθηκε από το Σ.Τ.Ε. και έτσι συντάχθηκε η καταστροφική ΜΠΕ του έργου - η νομιμότητα της οποίας αναμένεται να εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 20 Οκτωβρίου μετά από 5 συνεχείς αναβολές - και έτσι προγραμματίστηκε η τσιμεντοποίηση και οχετοποίηση του ρέματος της Πικροδάφνης. Σύμφωνα με τις πλέον παρωχημένες αντι-περιβαλλοντικές πρακτικές, μακριά από κάθε προσέγγιση στις σύγχρονες μεθόδους «φυσικής μηχανικής» για τη ταυτόχρονη διατήρηση βιοποικιλότητας και αντιπλημμυρικότητας.

- Και ας είναι το ρέμα θεσμικά χαρακτηρισμένο ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος».

- Και ας χαρακτηρίζονταν η Πικροδάφνη ως ρέμα «στρατηγικής σημασίας» στο «Στρατηγικό Σχέδιο Περιφέρειας Αττικής 2014-2019», υπερψηφισμένο στις 22.04.2016 από το Περιφερειακό Συμβούλιο,

- Και ας ομοφωνούσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής 2014-2019, μέσω του υπερψηφισμένου «Στρατηγικού Σχεδίου», ότι οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην δραματική υποβάθμιση των ρεμάτων είναι «η αντιμετώπιση τους ως υδραυλικούς υποδοχείς, ως κλειστούς ή τσιμενταρισμένους αγωγούς ομβρίων, η συχνή μετατροπή τους σε οδικές αρτηρίες, το μπάζωμα και η οικοπεδοποίηση που εξυπηρετούν μόνο την αλόγιστη αστικοποίηση (ή και) το επί μακρόν ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο τεχνικών κατευθύνσεων, χωρίς κατευθύνσεις και εργαλεία για προστασία και ανάδειξη των ρεμάτων και των οικοσυστημάτων τους» (sic !!!).

Στην ιδρυτική μας διακήρυξη η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» επισημαίναμε ότι η βαθιά κρίση που διανύουμε οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διαχρονική κρίση αντιπροσώπευσης, με λίγα λόγια στην καταστροφική αναντιστοιχία μεταξύ των κοινωνικών και περιβαλλοντικών δυναμικών του χώρου και της θεσμικής τους εκπροσώπησης, που οδηγεί στον εκμηδενισμό κάθε οράματος και στην επακόλουθη υποκατάσταση της απαραίτητης αειφόρου ανασυγκρότησης της χώρας με μια «τυφλή», φτηνή και καταστροφική, εκποίηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές.

Η σημαντική απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου έρχεται να θεραπεύσει και να αναδείξει, για πολλοστή φορά, ότι η πρόταξη οράματος και ειδικότερα η χάραξη της όποιας περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας επαφίεται πλέον στα Κινήματα των Πολιτών, στον Οικολογικό χώρο και, εν κατακλείδι, στη Δικαιοσύνη. Έως την τελική δικαίωση και των γυρίνων !


«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
[email protected]
https://oikosymmaxia.blogspot.com

Προβλήθηκε 599 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ- Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.