Ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης εκτιμά πως χιλιάδες ασυμπτωματικοί φορείς του νέου κορωνοϊού κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν πως είναι μολυσμένοι.
«Έως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, την ίδια ημέρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχε προαναγγείλει το υπουργείο Παιδείας πριν την αύξηση των κρουσμάτων.
«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι, και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε ο καθηγητής Δερμιτζάκης, χαρακτηρίζοντας «καλό νέο» την σημερινή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων στα 150 (σ.σ μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες με περισσότερα από 200 κρούσματα ανά 24ωρο).
Κατά τον ίδιο, αυτή η «σταθεροποίηση» στα 150 – 250 κρούσματα σημαίνει πως ο ρυθμός μετάδοσης δεν αυξάνεται. Εκτίμησε δε ότι τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν έχουν ήδη αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους με τη μείωση των κρουσμάτων.
Όπως είπε, αν τηρηθούν τα υφιστάμενα μέτρα δεν θα υπάρξει ενδεχόμενο τοπικών lockdown.
Το πρωί πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πάντως πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, αν κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς.
Σχολιάζοντας εκείνους που υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας περί «ανύπαρκτου ιού», ο καθηγητής Δερμιτζάκης τους συμβούλευσε «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες».
Όσο για την επιστροφή των εκδρομέων και των τουριστών από τις διακοπές τους, ανέφερε πως όσοι έρχονται από ταξίδι θα πρέπει να παραμένουν σε σχετική απομόνωση για κάποιες ημέρες, υπογραμμίζοντας τη σημασία για ένα «βιώσιμο μοντέλο συμπεριφοράς» των πολιτών θα διατηρηθεί και το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.
Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής είπε πως ο ίδιος θα προτιμούσε τα κρούσματα να έχουν μειωθεί στην κοινότητα πριν ανοίξουν τα σχολεία, σε περίπου 40-60 ημερησίως.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο ο κορωνοϊός θα μπορούσε να γίνει πιο ισχυρός μέσα από κάποια μετάλλαξη, περιορίστηκε στο να απαντήσει πως θεωρητικά αυτό είναι ένα ενδεχόμενο.