Κορονοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν και… απλώθηκαν τα κρούσματα - Μάσκα ξανά και plan B στο προσκήνιο

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 15 Ιουλίου 2020

Στο κόκκινο η ανησυχία μετά την έξαρση που παρουσιάζει ο κορονοϊός τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Ξεκάθαροι οι λοιμωξιολόγοι για το τι πρέπει να γίνει. Οι εγχώριες “παραφωνίες”, οι Βρετανοί… που έρχονται και η προσεκτική ματιά στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Ο κορονοϊός είναι εδώ και οι ειδικοί έχουν… βαρεθεί να λένε πως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η ανησυχία πια είναι έκδηλη, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται στην χώρα μας, με τα κρούσματα να μην είναι μεν πάρα πολλά, αλλά να αυξάνονται καθημερινά.

Μόνο την Τρίτη, 14.07.2020, υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη μέρα (σ.σ. 58 νέα, έναντι 24 της Δευτέρας 13.07.2020) ενώ εντοπίστηκαν και σε περισσότερες περιοχές (σ.σ. Λέσβο, Ξάνθη, Ημαθία, Κοζάνη, Άρτα και Χαλκιδική εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης).

Ενδεικτικό είναι επίσης πως το τελευταίο 24ωρο στην Αττική είχαμε οκτώ νέα κρούσματα (ενώ χθες μόνο δύο) και στην Θεσσαλονίκη επτά, έναντι των χθεσινών τριών.
Ο κορονοϊός και το δίπολο εισαγόμενα – εγχώρια κρούσματα
Ένα τρίτο σημαντικό στοιχείο, είναι πως από τα 58 νέα κρούσματα, τα 34 είναι εισαγόμενα, που σημαίνει πως τα 24 είναι εγχώρια. Και ναι, είναι ένας αριθμός που ουδεμία σχέση έχει με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα πράγματα είναι εφιαλτικά.
Είναι όμως αρκετά περισσότερα από τα… μονοψήφια που είχαμε συνηθίσει αμέσως μετά την λήξη της καραντίνας.
Όλα αυτά ενώ ο τουρισμός “ανοίγει” ακόμη περισσότερο από την Τετάρτη, 15.07.2020, με πτήσεις από την Βρετανία και στις 22.07.2020 από την Σουηδία.
Οι ειδικοί, πάντως, επαναλαμβάνουν συχνά πως η όλη κατάσταση με τα “εισαγόμενα” είναι περισσότερο διαχειρίσιμη και λιγότερο ανησυχητική από το τι συμβαίνει… εντός των τειχών με τις εικόνες “χαλάρωσης” σε όλη τη χώρα να αποτελούν πια καθημερινότητα.
Ήδη μπήκε… φρένο στα πανηγύρια μέχρι και το τέλος του Ιουλίου, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.
Ζητούν ξανά… μάσκα οι λοιμωξιολόγοι
Το επόμενο βήμα αφορά όπως όλα δείχνουν στην επιστροφή της μάσκας. Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το newsit.gr, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί  στην κυβέρνηση υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους μετά από σύσκεψή που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και ύστερα από τα δείγματα χαλάρωσης που παρατηρούνται.
Είναι γεγονός ότι έχει χτυπήσει καμπανάκι εδώ και καιρό, καθώς οι πολίτες φαίνεται πως λόγω του καλοκαιριού έχουν πάρει αψήφιστα το θέμα και ο φόβος εξάπλωσης παραμένει. Λοιμωξιολόγοι, άλλωστε, έχουν τονίσει ότι ίσως είμαστε πάνω από το δεύτερο κύμα κορονοϊού πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει η προσοχή από όλους να είναι αυξημένη για να αποφευχθούν τα χειρότερα. 
Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο “στέκονται” οι ειδικοί, είναι αυτό των ελέγχων, οι οποίοι έχουν περιοριστεί αισθητά κι έτσι με… μια φωνή οι λοιμωξιολόγοι ζητούν να ενταθούν για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

 

Σε πολλά σημεία του πλανήτη επιστρέφει ο… εφιάλτης της καραντίνας
Την ίδια ώρα, μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων του νέου κορονοϊού και την αναζωπύρωση της πανδημίας, οι αρχές πολλών χωρών αποφάσισαν την εκ νέου επιβολή μέτρων καραντίνας.
Αναλυτικά τα δεδομένα όπως καταγράφονται μέχρι αυτή την ώρα:
Ο κορονοϊός στην Ευρώπη
Ισπανία: Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας (βορειοανατολικά) διέταξε τη 12η Ιουλίου να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 200.000 κάτοικοι της Λέριδα και των γύρω κοινοτήτων, προκαλώντας με την απόφαση αυτή ένα μπραντ ντε φερ με την ισπανική δικαιοσύνη που έκρινε ότι η απόφαση «είναι αντίθετη στον νόμο».
Πορτογαλία: Στην περιοχή της Λισαβόνας, από την 1η Ιουλίου τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 700.000 κάτοικοι καμιάς εικοσαριάς συνοικιών, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Βρετανία: Την 29η Ιουνίου, η βρετανική κυβέρνηση επανέφερε την καραντίνα στην πόλη Λέστερ (κεντρική Αγγλία), κλείνοντας τα μη αναγκαία καταστήματα. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα καταστήματα στην Αγγλία από τις 24 Ιουλίου.
Ο κoρονοϊός στην Ασία
Ινδία: Στο κρατίδιο Μπιχάρ (βόρεια) οι αρχές επιβάλλουν καραντίνα στα 125 εκατομμύρια των κατοίκων του από τις 16 Ιουλίου για ένα διάστημα 2 εβδομάδων. Στο νότο, 13 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Μπανγκαλόρ και της περιφέρειάς της ξαναμπαίνουν σε καραντίνα από σήμερα για 10 ημέρες.
Φιλιππίνες: Έξι εβδομάδες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περίπου 250.000 κάτοικοι της Μανίλας μπαίνουν εκ νέου σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Αζερμπαϊτζάν: Αυστηρή καραντίνα από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου.
Ουζμπεκιστάν: Νέα καραντίνα από τις 10 Ιουλίου. Εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες και εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση εκείνα των τροφίμων, θα παραμείνουν κλειστά έως την 1η Αυγούστου.
Ο κορονοϊός στην Αμερική
ΗΠΑ: Η πολιτεία της Καλιφόρνια αυστηροποίησε χθες τους περιορισμούς για τα εμπορικά καταστήματα, γενικεύοντας το κλείσιμο των μπαρ, των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων, των κινηματογράφων, των ζωολογικών κήπων σε ολόκληρη την πολιτεία.
Αργεντινή: Αυστηρά μέτρα καραντίνας στο Μπουένος Άιρες και την περιφέρειά του από την 1η έως τη 17η Ιουλίου.
Κολομβία: Η Μπογκοτά, η κυριότερη εστία της πανδημίας στην Κολομβία, ενίσχυσε από χθες τα μέτρα καραντίνας, με «αυστηρές καραντίνες» ανά ζώνες. 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν στα σπίτια τους.
Γουιάνα: Στο γαλλικό αυτό έδαφος των 300.000 κατοίκων στη Νότια Αμερική έχουν τεθεί μέτρα καραντίνας σε ορισμένες συνοικίες και κοινότητες από τον Ιούνιο, ενώ εφαρμόζεται και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο κoρονοϊός στην Αφρική
Αλγερία: Οι αρχές διέταξαν την 9η Ιουλίου την επαναφορά της καραντίνας σε δύο κοινότητες στα σύνορα με την Τυνησία, σε 10 κοινότητες στην Τιπαζά (βόρεια) και σε όλες τις κοινότητες της επαρχίας Ουάργκλα (νότια). Τα μέτρα λαμβάνουν χώρα έπειτα από μια παρόμοια απόφαση που αφορά 18 κοινότητες του Σετίφ (ανατολικά).
Μαρόκο: Η πόλη Ταγγέρη, μητρόπολη με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων στο βόρειο Μαρόκο, τέθηκε εκ νέου σε καραντίνα από χθες.
Μαδαγασκάρη: Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο βρίσκεται εκ νέου σε καραντίνα από την 5η Ιουλίου. Στην περιοχή Αναλαμάνγκα έχει απαγορευτεί κάθε είδους κυκλοφορία έως τις 20 Ιουλίου. Μονάχα ένας άνθρωπος ανά νοικοκυριό έχει δικαίωμα να βγαίνει έξω.
Νότια Αφρική: Από χθες Δευτέρα, έχει εκ νέου τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 04.00.
Ο κορονοϊός στην Μέση Ανατολή:
Δυτική Όχθη: Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέτεινε την Κυριακή τον αποκλεισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που είχε αποφασιστεί την 3η Ιουλίου, προσθέτοντας την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ισραήλ: Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 7η Ιουλίου, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των αθλητικών εγκαταστάσεων ή ο περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους. Σε ορισμένες περιοχές και συνοικίες που θεωρούνται εστίες μόλυνσης επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα.
Ο κoρονοϊός στην Ωκεανία
Αυστραλία: Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα από την 9η Ιουλίου και για έξι εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, έκλεισε τα σύνορά της προκειμένου να προστατεύσει την υπόλοιπη Αυστραλία, η οποία έως σήμερα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία Covid-19.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Open / Star
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters / Intime.

 πηγή: www.newsit.gr

Προβλήθηκε 1237 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ- Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.