Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2019), περίπου 96 εκατομμύρια ενήλικες ή ποσοστό 29% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δοκιμή χρήσης ουσιών αναφέρεται πιο συχνά από άνδρες (57,8 εκατομμύρια) παρά από γυναίκες (38,3 εκατομμύρια).
Η πιο διαδεδομένη ουσία είναι η κάνναβη (55,4 εκατομμύρια άνδρες και 36,1 εκατομμύρια γυναίκες), ενώ οι εκτιμήσεις για χρήση άλλων ουσιών τουλάχιστον μία φορά κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα: 12,4 εκατομμύρια άνδρες και 5,7 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση κοκαΐνης, 9,3 εκατομμύρια άνδρες και 4,6 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση MDMA (ναρκωτικό τύπου «έκσταση») και 8,3 εκατομμύρια άνδρες και 4,1 εκατομμύρια γυναίκες έκαναν χρήση αμφεταμινών. Τα επίπεδα χρήσης κάνναβης τουλάχιστον μία φορά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και κυμαίνονται από περίπου 4% των ενηλίκων στη Μάλτα έως 45% στη Γαλλία.
Η χρήση ουσιών τον τελευταίο χρόνο πριν από την έρευνα αποτελεί δείκτη της πρόσφατης χρήσης και, κατά κανόνα, απαντά συχνότερα στους νεαρούς ενήλικες. Εκτιμάται ότι 19,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έκαναν χρήση ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο (16%), με τον αριθμό των ανδρών (20%) να είναι σχεδόν διπλάσιος εκείνου των γυναικών (11%).
Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα η κάνναβη, καθώς το 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους.
Όσο αφορά την κοκαΐνη, το 1,3% των ενηλίκων 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 1% των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών δηλώνει πως έχει κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.
Πηγή:www.sansimera.gr
Αυτά για την Παγκόσμια Ημέρα.
Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου 2020, με κεντρικό μήνυμα «Σήκω, Πάλεψε, Προχώρα» αναδεικνύει τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες που παρέχονται στους εξαρτημένους για απεξάρτηση, καθώς και την υιοθέτηση ενός πιο λειτουργικού τρόπου ζωής.
Ο ΟΚΑΝΑ υποστηρίζει ενεργά την επιλογή και την προσπάθεια του εξαρτημένου να απαλλαγεί από τον εθισμό του και συνδράμει με τις υπηρεσίες του στην απόφασή του για μετάβαση από το αδιέξοδο των ναρκωτικών, στη διεκδίκηση της ζωής.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (Σ.Φ.Ε.Α.) του ΟΚΑΝΑ θα τοποθετήσει περίπτερο ενημέρωσης στη διασταύρωση των οδών Μασσαλίας και Ακαδημίας, από τις 10:00 έως τις 14:00 την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 και θα πραγματοποιήσει δράση πληροφόρησης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις.
Στον πεζόδρομο θα διανεμηθεί υγειονομικό υλικό ασφαλούς χρήσης, έντυπο ενημερωτικό υλικό και πρόχειρο φαγητό (σνακ) για όσους το έχουν ανάγκη, ενώ θα μοιραστούν γάντια και μάσκες ως μέσα ατομικής προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19.
Στην εκδήλωση θα βρίσκονται και οι ομάδες streetwork του Οργανισμού, προκειμένου να παράσχουν πληροφορίες στους παρευρισκομένους αναφορικά με την ασφαλέστερη χρήση, το ασφαλές σεξ και την πρόληψη μετάδοσης των HIV και HCV.
Να έρθουμε τώρα στα δικά μας.
''Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχολογικής υγείας δήμων Ηλιούπολης και Δάφνης Υμηττού.''
Στις 22 Σεπτεμβρίου του έτους 1998 καταστατικού περί σύστασης Αστικής Εταιρείας μη Κερδοσκοπικής, δημοσιευθέντος νόμιμα στα οικεία βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Αθηνών με αύξοντα αριθμό 10347/08.10.1998, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τα από 8 Φεβρουαρίου 2002, 14 Φεβρουαρίου 2012 και 8 Φεβρουαρίου 2013 ιδιωτικά συμφωνητικά, δημοσιευθέντα στα βιβλία εταιρειών του άνω Πρωτοδικείου (αυξ. Αριθμός 2398/25.02.2002, 4839/2012 και 1759/2013), συστάθηκε Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ», με έδρα το Δήμο της Ηλιούπολης και οι φορείς που συμμετέχουν σ' αυτήν είναι: η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής, ο Δήμος Ηλιούπολης και ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού.
Τα Κέντρα Πρόληψης συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ την επιστημονική εποπτεία και τη διοικητική υποστήριξή τους έχει ο ΟΚΑΝΑ.
Η χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας στα Κέντρα Πρόληψης πραγματοποιείται με πίστωση που αναγράφεται στον τακτικό προϋπολογισμό του, σε ειδικό κωδικό και καταβάλλεται μέσω του ΟΚΑΝΑ (άρθρο 61, παρ. 4, του Ν. 3459/2006).
Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης, βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας, και επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό την ενεργοποίησή τους στον αγώνα της πρόληψης.
Τα προγράμματα που αναπτύσσουν τα Κέντρα Πρόληψης απευθύνονται:
• Σε γονείς
• Σε μαθητές και εφήβους
• Σε στρατευμένους
• Σε αθλητικούς συλλόγους και ομάδες
• Σε επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα (εκπαιδευτικούς, προπονητές, αστυνομικούς, επαγγελματίες υγείας, ιερείς, στρατιωτικούς κ.ά)
• Σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μειονοτικές ομάδες, φυλακισμένους κ.ά)
• Στην ευρύτερη κοινότητα
Οι στόχοι τους, ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνονται και τη διάρκεια της παρέμβασης, είναι:
• Η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο κ.α).
• Η συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας.
• Η ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης, η ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών -μαθητών.
• Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα
• Η πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας
Πρόεδρος είναι ο κ. Παναγιώτης Κακριδώνης. (Ηλιούπολη)
Τον Φεβρουάριο του 2019 η Λαϊκή Συσπείρωση με κείμενο της (εδώ) ανέφερε : ''Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων στην Ηλιούπολη υπό κατάρρευση!''
Σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της 13ης Φεβρουαρίου 2020, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Πούλος ανάφερε τα εξής: Όσο για το ερώτημα που έκανε η κα Κούλια, για το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας, είναι ένα Διαδημοτικό Κέντρο. Τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί.
Όσον αφορά την νέα Διοίκηση, προσπαθούμε πραγματικά, γίνονται ατομικές συνεδρίες και προσπαθούμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις συνολικές που να ενημερώνουν κοινωνικές ομάδες, εφήβους.
Εκεί δεν βάλαμε κανέναν. Υπήρχε ο Πρόεδρος, που είναι ο Παναγιώτης Κακριδώνης. Η θητεία του λήγει σε ένα χρόνο νομίζω (δείτε εδώ - σελίδα 44).
Τέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Ιουνίου 2020 ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά” κ. Δημήτρης Ταμβάκος έκανε λόγο για καταγγελίες περιοίκων του πάρκου Καλαβρύτων για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών από άτομα νεαρής ηλικίας κατά τις θερινές ώρες.
Ο κ. Ταμβάκος ανέφερε πως οι κάτοικοι συλλέγουν υπογραφές προκειμένου να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα και στη δημοτική αρχή.
Κλείνοντας, κάνω τις εξής ερωτήσεις:
1) Εάν συνεχίζει να επιχορηγείται το Κέντρο (μάλλον ναι γιατί διαβάζουμε ότι υπάρχουν καταβολές χρημάτων);
2) Εάν μπορούμε να έχουμε το συνολικό ποσό καταβολής 2018-2020;
3) Εάν έχει λυθεί το θέμα που υπήρχε από το 2014 με την μη αποστολή στοιχείων κλπ.
4) Εάν το παραπάνω Νομικό Πρόσωπο λαμβάνει και από αλλού επιδοτήσεις (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, κλπ);
5) Ποία τα έργα που έχει κάνει από το 2018 μέχρι σήμερα;
6) Τι έχει αποφασίσει να κάνει ο Δήμος (εκδηλώσεις - ανακοινώσεις) για την αυριανή ημέρα;