Σε συγκέντρωση στο δημοτικό γκαράζ καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 10. π.μ., στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας του Περιβάλλοντος.
Το σωματείο εστιάζει στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του οποίου «ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς απαλλάσσεται ο ιδιώτης πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει τη σχετική άδεια».
Με το άρθρο 92, του ίδιου νόμου, «νομιμοποιούνται 25 θέσεις για την "προσωρινή" λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε 22 δήμους της Αττικής, όπως και στον δικό μας».
Ειδικά για τον ΣΜΑ στο δήμο Ηλιούπολης, υπογραμμίζει πως «λειτουργεί από το 1996 στη β΄ ζώνη του Υμηττού κατά παράβαση των χρήσεων γης, μέσα στο αμαξοστάσιο, σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας των συναδέλφων και των κατοίκων της γύρω περιοχής, μετατρέποντας το χώρο πολλές φορές σε τοπική χωματερή με εντολές των διοικήσεων διαχρονικά».
Το Σωματείο τονίζει πως «όλη αυτή την επιβάρυνση οι εργαζόμενοι την ζούμε καθημερινά στο πετσί μας. Όμως το σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει, είναι, ότι η δημοτική αρχή στην πρεμούρα της να νομιμοποιήσει για 3 χρόνια τον ΣΜΑ, ενέταξε στο καθεστώς της προσωρινότητας και το ΓΚΑΡΑΖ του δήμου.
Που σημαίνει ότι απεμπόλησε την δυνατότητα χωροθέτησής του στο πλαίσιο του ΠΔ για τον ΥΜΗΤΤΟ και που διαχρονικά πάλευαν μέχρι τώρα δημοτικές αρχές και παρατάξεις. Αυτό δηλώνει ως γεγονός, ότι το γκαράζ του δήμου σε 3 χρόνια θα πρέπει να μετεγκατασταθεί σε άλλο χώρο και εντός του οικιστικού ιστού της πόλης!
Αλήθεια ποιος είναι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για αυτό το ζήτημα και πότε θα μας τον ανακοινώσει ;;».
Επίσης, σημειώνει πως το ίδιο βλαβερή και επικίνδυνη είναι η λειτουργία του Κέντρου Υψηλής Τάσης από το 2002, για το οποίο ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει την παραμονή του και την αύξηση της ισχύος του σε 400kw, ώστε να εξυπηρετήσει τα επενδυτικά σχέδια των μετόχων στην «απελευθερωμένη» πια Ενέργεια και του Λάτση στο Ελληνικό.
«Η συνέχεια της λειτουργία μιας τέτοιας ενεργειακής υποδομής στην περιοχή που αντιπάλεψαν οι κάτοικοι της περιοχής και μαζί τους οι εργαζόμενοι του δήμου ως βλαπτική για την δημόσια υγεία δεν είναι πια ανεκτή από κανένα μας», σημειώνει το σωματείο (διαβάστε περισσότερα εδώ).