«Ενότητα, αλληλεγγύη, εθνικό σχέδιο, πειθαρχία, δίκαιες επιλογές. Αυτά πρέπει να διαμορφώσουν τη νέα εθνική αυτοσυνείδηση και να οδηγήσουν σε εθνική αυτοπεποίθηση για να τα καταφέρουμε και απέναντι στον κορωνοϊό και απέναντι στα κύματα της οικονομικής ύφεσης», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», προσδιορίζοντας τα στοιχεία που θα διαμορφώσουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για το κράτος και την οικονομία, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα για την επόμενη πολύ δύσκολη μέρα της κρίσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις έγκαιρες αποφάσεις του, πρωτοπόρος σε όλη την Ευρώπη, έσωσε την Ελλάδα από την καταστροφή και χαρακτηρίζει το 2020 έτος με ανάλογο πολιτικό και ψυχολογικό βάρος με το 1974.
Επισημαίνει ότι οι Έλληνες «πειθαρχήσαμε και οργανώσαμε τη ζωή μας με βάση συγκροτημένους κανόνες. Γκρεμίσαμε το στερεότυπο του απείθαρχου Έλληνα. Δείξαμε μια εντυπωσιακά οργανωμένη κοινωνία». Και όπως εξηγεί αυτό το επετεύχθη γιατί «οι πολίτες ύστερα από πολλά χρόνια αναγνώρισαν κρίσιμες, έγκαιρες, αποτελεσματικές αποφάσεις από την ηγεσία του τόπου. Είδαν τον πρωθυπουργό να λαμβάνει αποφάσεις πρώτος στην Ευρώπη με κριτήριο τη μέγιστη αξία της ανθρώπινης ζωής και να προλαβαίνει μια καταστροφή. Να κάνει γενναίες πολιτικές υπερβάσεις και να ενώνει τους Έλληνες. Ενώ συνήθως οι πολίτες έβλεπαν το κράτος να επιχειρεί να τους απομυζήσει. Τώρα οι πολίτες είδαν το κράτος να τους προστατεύει και να τους διευκολύνει»
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναδεικνύει τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών για την επόμενη περίοδο. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δις ευρώ, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς μέσω των έργων που θα γίνουν την επόμενη τριετία, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας. Όπως είπε, το πρόγραμμα «Έρχεται για να καλύψει μεγάλες και σημαντικές τοπικές ανάγκες που αφορούν τις υποδομές, το περιβάλλον, την ασφάλεια, την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής αλλά και δράσεις κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Έργα που αφήνουν αποτύπωμα σε κάθε γωνιά και σε κάθε δήμο της χώρας. Έργα που θα γίνουν με διαφάνεια από την αυτοδιοίκηση εξαφανίζοντας κάθε πελατειακή και μικροκομματική λογική. 502 έργα της προηγούμενης κυβέρνησης που είχαν μείνει ορφανά -που δεν είχαν ουσιαστικά διασφαλισμένη χρηματοδότηση- εντάχθηκαν κατευθείαν στο νέο πρόγραμμα και είναι ήδη σε εξέλιξη».
Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήρε τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αντέδρασε «δημιουργικά και καινοτόμα». Συνεργάσθηκε αποτελεσματικά με το υπουργείο Εσωτερικών, υλοποίησε και υλοποιεί δράσεις που ενισχύουν την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και από κοινού, υπουργείο Εσωτερικών και Αυτοδιοίκηση αναβάθμισαν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Αναφερόμενος στη συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι δημιουργείται ένα σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και ελήφθησαν γρήγορες και καινοτόμες αποφάσεις. «Πετύχαμε την αδιάκοπη και συνεχή λειτουργία του κράτους και ταυτόχρονα την προστασία της ζωής των εργαζομένων του δημοσίου τομέα αλλά και την ασφάλεια των πολιτών που πρέπει να εξυπηρετούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες», είπε. Και σημείωσε ότι από τον επόμενο μήνα τα περισσότερα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά που έχει ανάγκη ο κάθε πολίτης θα μπορεί να τα λαμβάνει ηλεκτρονικά, με ένα «κλικ». Προσέθεσε, επίσης, ότι προωθεί «μεθοδικά τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, τον κώδικα της Αυτοδιοίκησης και του εκσυγχρονισμού του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο»
Ιδιαίτερη πολιτική σημασία έχει και το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Εσωτερικών στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, την οποία καλεί να μην επιστρέψει στην τακτική του λαϊκισμού: «Δεν είναι πετυχημένη η συνταγή της δημαγωγίας και του λαϊκισμού που ζήσαμε το 2012 και το 2015. Το συμπέρασμα που βγάλαμε ως κοινωνία ήταν ότι με τις φωνές, τις φασαρίες και τον λαϊκισμό χάσαμε πέντε χρόνια και δεκάδες δισεκατομμύρια. Ας μην γυρίσουμε σε αυτά, σε τέτοιες λογικές. Γι' αυτό τον λόγο απαιτείται μια νέα κοινωνική συμφωνία για την Ελλάδα του αύριο που θα μοιράζει όσο γίνεται δίκαια τα βάρη και τις ευκαιρίες. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση και για τους πολίτες και για το πολιτικό σύστημα. Θα χρειαστεί συνεννόηση, αλληλεγγύη, εθνική προσπάθεια. Πολύ περισσότερο που μπροστά μας έχουμε και το μέτωπο της αδιάκοπης τουρκικής προκλητικότητας. Ας μη το ξεχνάμε αυτό ούτε για μια στιγμή. Και ελπίζω αυτό το μήνυμα να το λάβει υπ' όψιν της και η αξιωματική αντιπολίτευση», σημειώνει.
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης τονίζει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και υπογραμμίζει: «Όσο καλύτερα ανταπεξέλθουμε στην υγειονομική κρίση τόσο πιο ισχυροί θα είμαστε και απέναντι στην οικονομική κρίση».
Ιδιαίτερα για την ελληνική οικονομία, σημειώνει: «Η κυβέρνηση ήδη στήριξε αποφασιστικά τις θέσεις εργασίας, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με καινοτόμες ιδέες. Αλλά η κρίση πρέπει να μας οδηγήσει και σε βαθύτερα συμπεράσματα και αναπροσαρμογές», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποκτήσουμε αυτάρκεια και σε είδη διατροφής και σε είδη που αφορούν στην προστασία μας από τον κορωνοϊό, όπως μάσκες, γάντια κ.λπ.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στην αντίδραση της ΕΕ επισημαίνει ότι κάθε χώρα αντιμετώπισε το πρόβλημα μόνη της και προσθέτει: «το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει ένα κοινό αποτελεσματικό σχέδιο για αντιμετώπιση των τεραστίων κοινωνικών – οικονομικών επιπτώσεων, με όρους πραγματικής αλληλεγγύης. Αυτό προβληματίζει έντονα τους πολίτες και απογοητεύει πολλούς ανθρώπους που έχουμε πιστέψει στην κοινή ευρωπαϊκή ιδέα». Με έμφαση όμως επισημαίνει: «Όμως, η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να γίνει καλύτερη».
Με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του πλάνου σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, ο κ. Θεοδωρικάκος εκτιμά ότι «μπαίνουμε σε μια νέα φάση». Όπως σημειώνει: «Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει βήμα βήμα και πάντοτε σε συνεργασία με τους επιστήμονες. Δεν πρέπει να θεωρήσει κανείς πως ξαφνικά θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα επιστρέψουμε στην προ πενήντα ημερών κανονικότητα. Όλοι οι Έλληνες θυσιάσαμε τις ελευθερίες μας, τις δουλειές μας, την ψυχαγωγία μας, την καθημερινότητά μας για να προστατεύσουμε εαυτούς και συμπολίτες μας. Έχουμε κερδίσει πολλές μάχες έως τώρα. Είναι κρίμα να πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες. Συνεχίζουμε οργανωμένα και πειθαρχημένα».
Σε ερώτηση, πώς θα θυμάται ο ελληνικός λαός το 2020, ο κ. Θεοδωρικάκος κάνει παραλληλισμό με το έτος της μεταπολίτευσης, λέγοντας: «Οι επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή, στο πολιτικό σκηνικό και στις προοπτικές της χώρας θα είναι αντίστοιχης σημασίας με τη μεταπολίτευση του 1974. Το 2020 θα μείνει στην μνήμη των Ελλήνων με αντίστοιχο με το '74 πολιτικό και ψυχολογικό βάρος και την πρόκληση της ανασυγκρότησης της χώρας μέσα από ένα εθνικό σχέδιο για το κράτος και την οικονομία».
Ερμηνεύοντας περαιτέρω τη συγκεκριμένη αναφορά ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι «οι συνθήκες και η πραγματικότητα μας αλλάζουν. Και τους πολίτες και τους πολιτικούς». Επικεντρώνοντας στην ΝΔ, ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνει το κόμμα της κεντροδεξιάς, λόγω των συνθηκών, ενίσχυσε περισσότερο τον πατριωτικό και οικουμενικό του χαρακτήρα: «Το τελευταίο διάστημα αλλά και σε πλήρη συνέχεια με την ολοκληρωμένη στρατηγική που έχει ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια η Ν.Δ. υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ουσία η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη διευρύνθηκε και αναβαθμίσθηκε ιδεολογικά. Διατηρώντας πάντοτε ως μέγιστες προτεραιότητες τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης που διαχρονικά την χαρακτηρίζουν. Το τελευταίο κρίσιμο διάστημα ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον βαθιά πατριωτικό και οικουμενικό της χαρακτήρα. Στην πράξη δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και την μείζονα κρίση που απείλησε ανθρώπινες ζωές και στις οποίες ανταπεξήλθε πολύ θετικά», αναφέρει.