Για τα γεγονότα του τελευταίου μήνα και όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 30/1/2020

Εντός των τειχών 05 Φεβρουαρίου 2020

Σχεδόν δυο μήνες (λαμβάνοντας υπόψιν και την παύση των χριστουγεννιάτικων διακοπών), γινόμαστε μάρτυρες πολλών ζητημάτων που απασχολούν τον δημόσιο βίο της Ηλιούπολης και κατά τη γνώμη μας, ιδιαίτερα σημαντικών για τους κατοίκους της.
 
Θα σταθούμε μόνο στα κυριότερα, καθώς η αδυναμία της δημοτικής αρχής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων γίνεται προφανέστερη με την πάροδο του χρόνου και η επανειλημμένη αποποίηση ευθύνης φαίνεται οξύμωρη όταν η σύνθεση των αιρετών της νυν δημοτικής αρχής είναι παρόμοια με της απελθούσας.

 

 
Ας βάλουμε όμως τα ζητήματα σε μια σειρά:


  • Όσον αφορά τα σχολεία της πόλης μας, είχαμε τονίσει πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δυστυχώς η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο τα λεγόμενα μας. Τα γεγονότα με την πτώση σοβάδων (ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί μαθητών ή δασκάλων) στο 3ο δημοτικό και 1ο γυμνάσιο, τα προβλήματα θέρμανσης στα 8ο και 12ο έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά προβλημάτων που επανέρχονται σταθερά. Λογικό βέβαια όταν οι χρηματοδοτήσεις δε φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη, και από τον προϋπολογισμό του Δήμου δίνονται ψίχουλα στην συντήρηση των σχολείων μας. Ως αποτέλεσμα αυτού, παρόλο που οι κάτοικοι πληρώνουν διπλά τον Δήμο, με την μορφή φορολογίας και μέσω ανταποδοτικών τελών, να μην επιστρέφει παρά ελάχιστο μέρος των χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών, ενώ σύλλογοι γονέων – η και μεμονωμένοι γονείς - καταλήγουν να βάζουν από την τσέπη τους για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης - διαμόρφωσης κ.α.

 

 

 
Για την Μαχόμενη Ηλιούπολη, η αύξηση του προυπολογισμού για την συντήρηση των σχολείων και ο αγώνας να μην μπει άλλο ευρώ από τις τσέπες των γονιών είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση.


  • Μαζί με την κατάσταση των σχολείων, τεράστιο πρόβλημα δημιουργήθηκε και με την λειτουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου. Συνεχείς ζημιές που δεν αντιμετωπίστηκαν συνολικά παρά με μερεμέτια, κατέστησαν το κολυμβητήριο μη λειτουργικό, με αποτέλεσμα να μείνει κλειστό για μέρες, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες αθλητικών συλλόγων και κατοίκων, όπως παραδέχτηκε ευθέως ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΗΛ. Το κολυμβητήριο είναι αρκετά μεγάλο σε ηλικία, και χρήζει διαφορετικού επιπέδου συντήρησης ακόμη και, όπου απαιτείται, μεγάλης εμβέλειας παρεμβάσεις. Ο πυρήνας του ζητήματος είναι ο γνωστός. Λίγα τα  χρήματα, ελλιπής η συντήρηση και συνεχή τα προβλήματα. Μια κατάσταση πάγια, που αφορά το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης. Ζητάμε εδώ και τώρα, συνολικό σχεδιασμό -προγραμματισμό για την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, διέυρυνση των χώρων άθλησης, κάλυψη των αναγκών άσκησης των κατοίκων.

 

  • Τεράστιο ζήτημα παραμένει η καθαριότητα στην πόλη. Οι ανεπάρκειες είναι τρομερές και δεν αφορούν αποκλειστικά τον διοικητικό προγραμματισμό, αλλά κυρίαρχα την συνολική πολιτική αντιμετώπιση από μεριάς της δημοτικής αρχής. Το κυρίαρχο αφήγημα προσπαθεί να αναθέσει την ευθύνη στο σύνηθες εξιλαστήριο θύμα, τον δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας, ελπίζοντας πως οι αντιδράσεις θα νομιμοποιήσουν τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης που προωθούνται, όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: οι εργαζόμενοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Στην καθαριότητα σήμερα εργάζονται 75 άτομα, συμπεριλαμβάνοντας όλο το προσωπικό (υπαλλήλους γραφείου, εργαζόμενους στο γκαράζ) - δεν βγαίνουν όλοι στο δρόμο. Το 2004 υπήρχαν 15 οδοκαθαριστές, τώρα κανένας. Για να γίνει η ελάχιστη απαραίτητη καθαριότητα, η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει 6ήμερο ή και 7ήμερο! Ένας ακόμη λόγους που από τον Μάρτιο έχουν καταγραφεί 10 εργατικά ατυχήματα, μικρά ή μεγαλύτερα σε έκταση ή ένταση τραυματισμού.

 

 

 
Λύση στα παραπάνω δεν είναι προγράμματα φιλανθρωπίας των 8μήνων αλλά μάχη και διεκδίκηση στο σήμερα: Μόνιμες και σταθερές θέσεις προσωπικού, προμήθεια απαραίτητων εξοπλισμών και υλικών, προβλεπόμενες και ουσιαστικές εργασίες συντήρησης.


  • Σε μια περίοδο που το φυσικό περιβάλλον δέχεται επίθεση, με απρόβλεπτες για όλους συνέπειες, βρέθηκε η ευκαιρία ώστε ο ΣΠΑΥ να παρουσιάσει, παρουσία υπουργών, βουλευτών και δημάρχων, το νέο του σχέδιο. Την παρουσίαση ανέλαβε ο πρόεδρος του οργανισμού, ο οποίος έθεσε τους άξονες για την ανάπτυξη του Υμηττού, η οποία από ότι κατανοήσαμε θα πάει χέρι με χέρι με την επένδυση στο Ελληνικό ( με ποιον τρόπο;;;;; αυτοκινητόδρομοι;;;) ενώ με παρέμβαση του γενικού γραμματεά του ΥΠΕΣ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο σχεδόν φωτογραφικά για κάλυψη όλων των παρανομιών-αυθαιρεσιών που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο βουνό ( μέσα σε αυτό και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Οι χαράξεις και οι χρήσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν πιο πολύ σαν τρόπο εμπορικής εκμετάλλευσης  του βουνού φάνηκαν , παρά σαν προστασία του. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, ενώ δεν αποστασιοποιήθηκε ούτε η δημοτική αρχή Χατζιδάκη από αυτές τις εξαγγελίες.

 


 
Κλείνοντας, υπάρχει ανάγκη σχολιασμού του δ. συμβουλίου της 30/1/2020.

 

Ξανά, στεκόμαστε στα δύο κυριότερα ζητήματα που συζητήθηκαν σε μια (για άλλη μια φορά) μαραθώνια διαδικασία.


  1. Το πρώτο αφορά σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος με το ΤΕΙ Κρήτης για την κομποστοποιηση απορριμμάτων. Εδώ τα λεγόμενα των υπευθύνων (από την παράταξη Ηλιόυπολοι μαζι και Πρώτα η Ηλιούπολη στις οποίες δραστηριοποιούνται οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι) αναδεικνύουν ένα ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας, που κόστισε στον Ηλιουπολίτικο λάο άνω των 500.000 ευρώ για ένα έργο που ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ. Κομποστοποίηση στην πόλη δεν υφίσταται, καθώς, ενώ αγοράστηκε το σχετικό μηχάνημα, οι κάδοι για αυτήν και ειδικό αποριμματοφόρο δεν παρελήφθησαν από μια ληγμένη σύμβαση που δεν τηρήθηκε.
  2. Έντονη συζήτηση προκάλεσε και η απόφαση του δήμου να ’’διορίσει’’ αγορά χωρίς μεσάζοντες απαρτιζόμενη από μέλη της παράταξης του δήμαρχου (υποψήφιοι, μέλη νομικών προσώπων του δήμου) που σύστησαν τη νομική μορφή που θα εκτελέσει την λειτουργία της αγοράς. Ως δια μαγείας, ο νομικός σύμβουλος του δήμου απεφάνθη πως, από τα τρία νομικά πρόσωπα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο η συγκεκριμένη κάλυπτε νομικά την υποχρέωση για την λειτουργία της αγοράς. Διδάχτηκε γρήγορα η δημοτική αρχή από τη διαπλοκή ΠΑΟΚ-Ξάνθης όπως φαίνεται.

 

 

Ως Μαχόμενη Ηλιούπολη καταγγείλαμε αυτή την προσπάθεια και καταψηφίσαμε την λειτουργία και τις δράσεις της ομάδας αυτής που θέλει να υποκριθεί τον ρόλο των παραγωγών. Στο εν λόγω δημοτικό συμβούλιο αποχωρήσαμε ζητώντας αναβολή καθώς έπειτα από 10 ώρες διαδικασίας δεν είχε συζητηθεί ούτε το 1/3 των θεμάτων. Οι εξελίξεις ωστόσο τρέχουν σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο. Οφείλουμε και θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς διαφαίνονται προσπάθειες αντιδραστικών λύσεων ζητήματα που προαναφέραμε. Δεν αναθέτουμε την επίλυση τους σε καμία διοίκηση καθώς ξέρουμε πολύ καλά τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Συμφέροντα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του λαού της Ηλιούπολης.  

 

 

Προβλήθηκε 581 φορές