Μια ασθένεια «ξεχασμένη» στη χώρα μας φαίνεται πως στέρησε τη ζωή ενός οχτάχρονου παιδιού στην Αθήνα.
Ειδικότερα, ένα 8χρονο παιδί εισήχθη στις 22 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» με συμπτώματα βαριάς λαρυγγίτιδας. Το παιδί άμεσα διασωληνώθηκε και μπήκε στη ΜΕΘ όπου στις 26 Νοεμβρίου κατέληξε. Την επομένη (27/11) βγήκαν τα αποτελέσματα εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί και διαπιστώθηκε ότι το παιδί είχε μολυνθεί από διφθερίτιδα.
Όπως εξήγησε στο Newpost.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, από το βιβλιάριο του παιδιού διαπιστώνεται ο ελλιπής εμβολιασμός του.
Ειδικότερα, το παιδί είχε κάνει μία δόση του εμβολίου σε ηλικία ενός έτους αλλά από εκεί και έπειτα δεν είχε κάνει – όπως έπρεπε – τις υπόλοιπες μέχρι την ηλικία των τριών ετών.
Το παιδάκι ήταν ορφανό και ζούσε σε ίδρυμα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών όταν και υιοθετήθηκε από οικογένεια.
Να σημειωθεί πως όπως μας εξήγησε ο κ. Γιαννάκος ανησυχία υπάρχει και για εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με το παιδί καθώς η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο είναι για δέκα έτη.
Τι είναι η διφθερίτιδα
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.
Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).
Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.
Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση.
Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας στην Eλλάδα παρουσιάστηκε το 1970.
Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 22 με 23 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.