''Έφυγε'' ο Νίκος Πολυχρονόπουλος

Εντός των τειχών 02 Απριλίου 2019

Πρωταπριλιά έφυγες, σαν κακό ψέμα.

Πάντα δίπλα στους νέους, ακόμα και τη σορό σου προσφέρεις στο πανεπιστήμιο για να εκπαιδευτούν οι νέοι φοιτητές. Θα σε θυμόμαστε πάντα.

Ποιος γυρεύει τον άλλο, ποιος φωνάζει – ακούς;
Είμ’ εγώ που φωνάζω κι είμ’ εγώ που κλαίω, μ’ ακούς
Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ μ’ ακούς.

-Οδ. Ελύτη, Μονόγραμμα.

Μίκα Πολυχρονοπούλου (facebook)

βιογραφικό σημείωμα Νίκου Πολυχρονόπουλου

Ο Νίκος Πολυχρονόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή μουσική κοντά στους Ι. Ιωαννίδη, Μ. Κουτούγκο, Απ. Βαλληνδρά, Ευ. Τζελά και Σώτο Βασιλειάδη.

Υπηρέτησε ως Καθηγητής Μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση, επί είκοσι πέντε χρόνια.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ίδρυσε διάφορα μουσικά σύνολα, τα οποία και διηύθυνε: Χορωδία και Ορχήστρα του Μουσικού Ομίλου Τρικάλων (1965), Μαθητική Φιλαρμονική από μαθητές του Γυμνασίου Αρένων Ηλιούπολης (1978), Χορωδία και Ορχήστρα Νέων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ηλιούπολης (1990), Δημοτική Φιλαρμονική Ηλιούπολης «Απόστολος Μόσχος» (1995), Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Ευήκοος» (1997).

Μερικές σημαντικές στιγμές αυτή της πορείας είναι:

Η πρώτη παρουσίαση του «Μαουτχάουζεν» στην επέτειο των πενήντα χρόνων από το κλείσιμο του στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, με παρόντες τους Ιακ. Καμπανέλλη, Γ. Ρίτσο, τον Πρόεδρο της Ισραηλινής κοινότητας και τον Πρέσβη του Ισραήλ (Ηλιούπολη, 5 Μαίου 1995).

Η πρώτη παρουσίαση του «Άξιον Εστί» (Ελύτη – Θεοδωράκη), σε μεταγραφή για ορχήστρα πνευστών από τη Δημοτική Φιλαρμονική, με μαέστρο τον Φραγκίσκο Κοντορούση (Ηλιούπολη, 3 Οκτωβρίου 2007).

Πηγή: Π.ΑΟΔΗΛ. 

Προβλήθηκε 3122 φορές