Η Εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλιούπολης για τις εκλογές (27.01.2019)

Εντός των τειχών 30 Ιανουαρίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης

Σε εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ηλιούπολη μίλησαν το πρωί της Κυριακής 27 Γενάρη ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Ηλιούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Κύριλλου Παπασταύρου, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στις διεργασίες που συντελούνται στο αστικό πολιτικό σύστημα. Έκανε αναφορά στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, τονίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εχθρική για τους λαούς και τους δύο χωρών, εξυπηρετεί τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά συμφέροντα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και εμπλέκοντας τη χώρα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έχει τεράστιες ευθύνες για τους κινδύνους που υπάρχουν για τον ελληνικό λαό.

Ταυτόχρονα ανέδειξε ότι τα ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού, στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, αλλά κι αυτά είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες του λαού, μπροστά στις περικοπές που έγιναν στα χρόνια της κρίσης. Η έξοδος από τα μνημόνια που προπαγανδίζει η κυβέρνηση δεν αναιρεί κανένα μνημονιακό νόμο, δεν επιστρέφει πίσω τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που εναντιώνεται στα αντιλαϊκά σχέδια στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης και την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική εμπλοκή, ότι αναδεικνύεται ως ο άλλος πόλος απέναντι από το αστικό πολιτικό σύστημα σε όλες τις εκδοχές και παραλλαγές του, επισημαίνοντας ότι σήμερα υπάρχει η βάση να γονιμοποιηθεί δημιουργικά ένας προβληματισμός ενός κόσμου που μπορεί να έκανε διάφορες επιλογές στο παρελθόν πολιτικές να παρασύρθηκε από τις ψεύτικες ελπίδες που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να θεωρούσε ότι μπορεί να υπάρξει κυβερνητική φιλολαϊκή διέξοδο, είχε πιστέψει σε ανερχόμενους δημάρχους και πολιτευτές, αλλά που τώρα παρακολουθούν το ΚΚΕ και την πολιτική του, τις θέσεις του, έχουν συναντηθεί μαζί του σε αγώνες, διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις.

Έκλεισε την ομιλία του με την ανάγκη να εκφραστεί η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, σε όλες τις εκλογικές μάχες, στις ευρωεκλογές, στις περιφέρειες και στους δήμους.

Στην ομιλία της η Τασία Τσατσούλη αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης τονίζοντας ότι:

«Είναι λάθος η αντίληψη ότι οι τοπικές εκλογές δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα ή δεν πρέπει να έχουν πολιτικό χρώμα.

Πάντα είχαν. Και τότε που οι υποψήφιοι και συνδυασμοί επιζητούσαν διακαώς την στήριξη των πολιτικών κομμάτων και σήμερα που πολλοί προτιμούν την μάσκα του ανεξάρτητου. Είτε γιατί το αστικό σύστημα είναι κινούμενη άμμος, είτε γιατί τα μεγάλα αστικά κόμματα έχουν χάσει την δυνατότητα να κινητοποιούν λαϊκό κόσμο.

Η τοπική διοίκηση είναι κρατικός τοπικός θεσμός.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν 20 χρόνια τώρα ο ρόλος της ως κρατικός θεσμός έχει δυναμώσει. Έχει μακρύνει το χέρι του κράτους και το δένει πιο σφιχτά γύρω από το σβέρκο του λαού.

Οι όποιοι θετικοί συσχετισμοί στις εκλογές μπορεί να προκύψουν, δεν μπορούν να αλλάζουν τον χαρακτήρα της, τον ρόλο της. Ότι δηλαδή υλοποιεί την πολιτική του κεντρικού κράτους, των κυβερνήσεων που το υπηρετούν.

Με την γνώση των αλλαγών που έχουν γίνει, με τον στενό δημοσιονομικό κορσέ που έχει τεθεί, το ΚΚΕ από το 2010 έθεσε την γραμμή της Λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση, ΕΕ, ανεξάρτητα αν οι δυνάμεις του βρεθούν σε θέση πλειοψηφίας ή μειοψηφίας …»

Αναφερόμενη στα σημαντικά λαϊκά προβλήματα που καθορίζουν την καθημερινότητα είπε:

«Σήμερα, 2019, λείπουν 16 νηπιαγωγεία από την πόλη μας, δυο δημοτικά και γενιές παιδιών τελειώνουν το σχολείο ακόμη σε κοντέινερ!!!

Το ότι αυτό το ζήτημα παραμένει άλυτο για χρόνια, με δεδομένη την ύπαρξη της δημόσια γης στην πολύ και πάνω από 500 οικόπεδα στην διάθεση της είναι απόλυτα πολιτικό ζήτημα. Είναι συνδεδεμένο με την πολιτική των κυβερνήσεων στην παιδεία, στην σχολική στέγη.

Με την διάλυση του οργανισμού σχολικών κτηρίων, με τις εργολαβίες που απογείωσαν το κόστος της σχολικής στέγης, με τα ΣΔΙΤ που παίρνουν το διαβατήριο στην ανέγερση και συντήρηση της σχολικής στέγης και είναι σημαία του νυν Δήμαρχου. Με μια τέτοια πολιτική στάση τον κάνει να αδρανεί στην απαίτηση της λύσης του προβλήματος, να μην εγείρει απαιτήσεις ως προς την χρήση της δημόσιας γης, κατανοώντας καθώς λέει τον ρόλο του Υπερταμείου και «την κατάσταση της χώρας».

Είναι το μεγάλο ζήτημα της υγείας. Η συνολικότερη επίθεση που ξεδιπλώνεται εδώ με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κονδυλίων υγείας. Το ΙΚΑ στην περιοχή μας που αλλάζει ανάλογα με τις κυβερνήσεις όνομα (ΕΟΟΠΥ – ΚΥ) και μόνιμα υποστελεχωμένο.

Οι ανατροπές στην ΠΦΥ που κλιμακώνονται και πολλαπλασιάζοντας τα φίλτρα στην υγεία. Ασφαλισμένοι και άνεργοι θα βρεθούν πολύ γρήγορα μπροστά σε ένα ακόμη κόφτη υγείας με το λεγόμενο Οικογενειακό Γιατρό που εισάγει η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εξευτελίζοντας ως θεσμό.

Απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις μια δημοτική αρχή δεν μπορεί είναι παρατηρητής όπως η σημερινή. Ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να παίζει το ρόλο του λαγού ακόμη πιο αντιδραστικών εξελίξεων στηρίζοντας το αίτημα της ΚΕΔΕ να περάσει η ΠΦΥ στους Δήμους. Τυχόν πέρασμα της στους δήμους σημαίνει το ξεθεμελίωμα του όποιου ενιαίου, καθολικού χαρακτήρα της έχει απομείνει.

Προδικάζει ένα ελαχιστότατο επίπεδο υπηρεσιών υγείας, ταφόπλακα στην πρόληψη και το χέρι ακόμη πιο βαθειά στην τσέπη για την υγεία. Μια τέτοια στάση και θέση της δημοτικής αρχής είναι βαθειά εχθρική για το λαό μας και πρέπει να πάρει την απάντηση της.

Είναι οι εργαζόμενοι στο Δήμο. Οι σοβαρότατες ελλείψεις σε σειρά από κρίσιμες υπηρεσίες, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η εκμετάλλευση των ανέργων μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, η εντατικοποίηση της εργασίας.

Παράγοντες που έχουν ανεβάσει στα ύψη τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και αφήνουν ορθάνοικτη την πόρτα στους εργολάβους, υποβαθμισμένες υπηρεσίες και η ανεργία φυσικά στα ύψη …»

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ 

Προβλήθηκε 606 φορές