Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης
Συζητώντας για την πολιτική των τελών και φόρων στο Δήμο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας την μεγάλη εικόνα που διαμορφώνει η πολιτική της κυβέρνησης συνεχιζόταν σήμερα στους δήμους, μια πολιτική με συνέχεια και αναφορά στο παρελθόν (με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην κυβέρνηση) και στο μέλλον και που αντάμα όλα τα αστικά κόμματα την περιφέρουν ως «ανάπτυξη για όλους».
Στοιχεία της γενικής εικόνας.
Ενώ τα έσοδα από το Φόρο Εισοδήματος και Κατανάλωσης (ΦΠΑ) απογειώνονται μεταξύ 2016-2022 κατά 4.277 εκατομμύρια ευρώ, η χρηματοδότηση του κράτους στους δήμους θα μειωθεί κατά 486 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειώσουμε εδώ ότι το βάρος των κρατικών εσόδων σε ποσοστό 95% το σηκώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και μόλις το 5% τα ΝΠ και επιχειρήσεις.
Τα Τέλη και οι Φόροι των δήμων.
Αφού μειώνονται οι επιχορηγήσεις πως μπορεί να δικαιολογηθούν τα τεράστια πλεονάσματα που καλείται να προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που με βάση τους στόχους της κυβέρνησης και τους προσδιορίζει σε 661εκ;;
Μα με την αύξηση των εσόδων τους από Τέλη – Δικαιώματα και Φόρους – Εισφορές και με την βεβαιότητα ότι αυτό που αναφέρεται ως επενδυτικό έργο στους δήμους (δηλ κοινωνικές και άλλες υποδομές) θα κυλάει από το κακό στο χειρότερο.
Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει επίσης ότι τα εν γένει φορολογικά έσοδα των δήμων απευθείας από τους πολίτες μέχρι το 2022 θα ανέλθουν κατά 265 εκατ. € σε σχεση με το 2016.
Αυτήν η φοροκαταιγίδα των Δήμων και που προβλέπεται η εξέλιξη της ως εξής: 2018 – 2531δις, 2019 – 257, 2020 -2633, 2021 – 2692, 2022 – 2755, θα υπερκεράσει την κρατική χρηματοδότηση κατά 10εκ ευρώ!
Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων πάνω από 62% σήμερα και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.
Είναι «η εμπράγματη συνεισφορά» των δήμων στο αιματηρό για τον λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους δανειστές. Από εδώ τεκμαίρουμε και τον χαρακτήρα της λεγόμενης ανάπτυξης που έρχεται και μας καλούνε, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και οι φτερούγες τους, να υπερασπιστούμε ως λαός. Θα την τροφοδοτήσει και πάλι ο ίδρωτας και αίμα μας!
Το ερώτημα που ακολουθεί είναι, για πια ανάπτυξη θα συνεχίσουμε να βογκάμε;
Ποιος κερδίζει από αυτή; Αν δε, σκεφτούμε ότι στο αστικό αφήγημα της ανάπτυξης είτε το υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, απουσιάζει κάθε αναφορά καλυτέρευσης σε ζωτικές ανάγκες όπως πχ η υγειά, η παιδεία, πρόνοια, υποδομές προστασίας της ζωής όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί κλπ, τότε ο βασιλιάς της ανάπτυξης είναι γυμνός για τον λαό και βρέξει – χιονίσει, γαλαντόμος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους.
Η απογύμνωση της τοπικής διοίκησης από ανθρώπινο δυναμικό
Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) προβλέπεται ότι από φέτος μέχρι το τέλος του προγράμματος θα έχουν αποχωρήσει από την τοπική διοίκηση συνολικά 8.942 εργαζόμενοι και θα έχουν προσληφθεί 7.286. Παρά τις τεράστιες ανάγκες, το 2022 η τοπική διοίκηση θα υπολείπεται κατά 1. 656 εργαζομένους.
Αν δε αποδεχτούμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι το 2019 θα προχωρήσει στην πρόσληψη 3χιλιαδων εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ως μονίμων τότε εύκολα τεκμαίρεται ότι οι προσλήψεις σε άλλες υπηρεσίες και ειδικότητες μέχρι το 2022 θα περιοριστούν σε μόλις 4.286 εργαζόμενους για 325 δήμους και 13 Περιφέρειες.
Η εικόνα του Δήμου μας: Η δημοτική αρχή του κ. Βαλασόπουλου όταν παρουσιάζει την εικόνα του Δήμου αναδείχνει συνήθως μια ειδυλλιακή κατάσταση. Κομπάζει για το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου, για το πλεόνασμα που παρουσιάζει στο ταμείο του.
Πως όμως κατάφερε η δημοτική αρχή αυτό το θαύμα;
Πως γίνεται με μειωμένη την χρηματοδότηση κατά 60% των Δήμων από το κράτος ο δήμος να εμφανίζει 4εκ πλεόνασμα;
Πως, χωρίς χέρι θεού, στην πόλη μας λαμβάνει χώρα το «θαύμα της Κανά»;
Ας μιλήσουμε και εμείς με στοιχεία: Στα τακτικά έσοδα του Δήμου τα δημοτικά τέλη και οι φόροι καταλαμβάνουν σχεδόν το 50% των συνολικών εσόδων του, με τα ανταποδοτικά τέλη της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού να ξεπερνάνε τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.
Μια βαθύτερη ματιά στα ανταποδοτικά δείχνει, χωρίς καμιά αύξηση ή μείωση για 10 χρόνια τελευταία χρόνια στο Δήμο μας, ότι η υπηρεσία καθαριότητας ως υποδομές, έργο και αποτελεσματικότητα πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο ηλεκτροφωτισμός στην πόλη το ίδιο.
Οι κάτοικοι που πληρώνουν ζούνε την μόνιμη ακαταστασία, την βρωμιά στην πόλη.
Τα προγράμματα και το εργατικό δυναμικό λιγοστεύουν σταθερά, οι σκούπες στην πόλη είναι είδος υπό εξαφάνιση, το συνεργείο των ηλεκτρολόγων σβήνει μαζί με τους λαμπτήρες στους δρόμους, η ανανέωση του στόλου στα 10 χρόνια βρέθηκε στο μηδέν και φέτος που ξεκίνησε εν μέρη η ανανέωση του, έγινε με το δανεισμό του δήμου, όπως και ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού και αυτός με δανεισμό, οι δε μισθοί των εργαζόμενων κατήλθαν στο μείον 35%. Να τελικά πως έγινε το θαύμα!
Να γιατί φέτος – χρονιά προεκλογική – θα ζήσουμε και το θαύμα της μείωσης των ανταποδοτικών τελών από την μεριά της δημοτικής αρχής!
Αν δε τα δέκα αυτά χρονιά ψάξει κάποιος να βρει ισοζύγιο εσόδων -εξόδων, που υποτίθεται είναι ο κανόνας των ανταποδοτικών, θα επιβεβαιώσει ότι το δημοτικό λογιστικό και η πραγματικότητα μοιάζουν τόσο όσο ο «φάντης με το ρετσινόλαδο».
Να τελειώνουμε επιτέλους με τον εμπαιγμό και την κοροϊδία κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών όπως η δική μας στην πόλη.
Τα οικονομική κατάσταση στο δήμο όπως και στους περισσότερους στην χώρα είτε είναι στο κόκκινο είτε ακουμπά όλο και περισσότερο στους δημότες. Υπηρεσίες όπως αυτές τις καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού είτε βρίσκονται ήδη στα χέρια των εργολάβων (στο 35% των δήμων) είτε οδεύουν σε αυτούς με προίκα μάλιστα τα ανταποδοτικά τέλη.
Οι εργαζόμενοι δε σε αυτές τις υπηρεσίες είναι σε μεγάλο ποσοστό με συμβάσεις και οι πλέον χαμηλόμισθοι.
Αν ακόμη, κάποιος με στοιχειώδη τιμιότητα, θελήσει να κοιτάξει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στις οποίες δουλεύουν ας ρίξει μια ματιά στα εργατικά ατυχήματα.
Στα 2 τελευταία χρόνια καταγράφονται πάνω από 40 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Γι αυτό και οι κραυγές των φασιστοειδών σε site της πόλης για «αργόσχολους και τεμπέληδες», πρέπει τουλάχιστον να μας προβληματίσουν για το τι και ποιον εξυπηρετούν.
Τα ανταποδοτικά τέλη δε, είναι το πιο βάρβαρο και ταξικό χαράτσι στις πόλεις.
Ο φτωχός έχει ή νοικιάζει σπίτι πληρώνει το ίδιο με την μεζονέτα. Είναι η απαίτηση του κράτους και των κυβερνήσεων να πληρώνει ξανά και ξανά ο πολίτης, για αυτά που έχει ήδη πληρώσει, μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και που τα τελευταία χρόνια έχει απογειωθεί.
Ποιος άραγε σήμερα από τον φτωχόκοσμο δεν χρωστάει στην Εφορία και για το πιο ελάχιστο εισόδημα που έχει ή δεν έχει;
Ποιος άνεργος δεν έμαθε στην πράξη ότι η ανεργία δεν τον γλυτώνει από την εφορία, τα τέλη για το δήμο ;
Πιο νοικοκυριό δεν ξέρει ότι για να μπει φαγητό στο τραπέζι του σπιτιού θα πληρώσει 24% ΦΠΑ;
Ποιος δεν ξέρει στην Ηλιούπολη ότι η αποθήκη και οι κοινόχρηστοι στις πολυκατοικίες χρεώνονται με το ίδιο ύψος ανταποδοτικού με το σπίτι;
Ποιος δεν αγανακτεί που οι τράπεζες και τα super-market πληρώνουν το ίδιο με μια τρύπα μαγαζιού στην Αγία Μαρίνα, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στις άλλες γειτονίες της πόλης ;
Γιατί άραγε η δημοτική αρχή απορρίπτει συστηματικά την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να μπούνε ζώνες κλιμάκωσης και ελάφρυνσης των ανταποδοτικών τελών και να μην πληρώνει το κλιμακοστάσιο, οι αποθήκες το ίδιο με το διαμέρισμα, το μικρό κατάστημα το ίδιο με τα Super-market;;;
Ένας τέτοιος σχεδιασμός δίνει την δυνατότητα γενναίας ελάφρυνσης στα ανταποδοτικά και ειδικά για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες των συνδημοτών.
Ένας σχεδιασμός με έγνοια τα βάρη και τα βάρη που σηκώνει ο φτωχόκοσμος, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να σχεδιάζεις σωστά την ανανέωση του στόλου, να ακουμπάς και να αξιοποιείς πλήρως του προσωπικό του Δήμου, με βάση τις ικανότητες και δυνατότητες του, να μην επιτρέπεις στον κάθε ανεύθυνο-υπεύθυνο να εκθέτει την δημόσια λειτουργία της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού, να αδρανοποιεί και να παραγκωνίζει εργαζόμενους, να σμπαραλιάζει οργάνωση και λειτουργία της υπηρεσίας και όταν πια «οι τρύπες κραυγάζουν» να έρχονται η κατά παραγγελία οι «μελέτες ανάθεσης» για τους εργολάβους και ιδιώτες ή οι υπερμεγέθης παραγγελίες 1500 κάδων που δεν τεκμαίρονται από καμιά ανάγκη, δεν κουμπώνει σε κανένα σχεδιασμό, και που εύλογα σε κάνουν να αναρωτιέσαι για την σκοπιμότητα του και ποιες είναι οι γλάστρες των εργολάβων που ποτίζονται.
Το λέμε καθαρά, η πρόταση της δημοτικής αρχής για μείωση των τελών μόλις 2% είναι ένα φτηνό προεκλογικό τερτίπι, τόσο παλιό και τόσο γνώριμο και δεν αξίζει κάνεις να σχολιάσει την κοροϊδία!!!
Ως Λαϊκή Συσπείρωση εναντιωνόμαστε και απαιτούμε την κατάργηση της ανταποδοτικότητας σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό.
Οι εργαζόμενοι τους να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως το σύνολο των εργαζόμενων στους Δήμους.
Ο στόλος, η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του να καλύπτεται από το ΠΔΕ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πχ ΕΣΠΑ.
Ζητάμε στο Δήμο μας την συνολική αναθεώρηση της λογικής και της πολιτικής των τελών – με διαβαθμισμένες ζώνες στις γειτονιές, την υψηλότερη στα Αστυνομικά και μείωση τους κατά σειρά σε Κάτω Ηλιούπολη, Τυπογραφικά, Άγιο Κωνσταντίνο, Αγία Μαρίνα.
Να μειωθεί στο ήμισυ το τέλος στους κοινόχρηστους χώρους και τις αποθήκες. Να αυξηθεί σε τράπεζες, Σούπερ μάρκετ, υπηρεσίες τηλεφωνίας, ασφαλιστικές, ιατρικά κέντρα κλπ και να μειωθεί στα μικρομάγαζα της Κάτω Ηλιούπολης, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Κωνσταντίνου κλπ.
Απαλλαγή για ένα χρόνο σε νέα παιδιά που ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις στην πόλη προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να βρουν ένα μεροκάματο.
Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ορθολογική αναδιοργάνωση των αντίστοιχων υπηρεσιών. Το έλλειμμα αποτελεσματικότητας που εμφανίζεται στο έργο της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού είναι πασιφανές και έχει σοβαρό αντίκτυπο πια στην ζωή της πόλης.
Παρά την έλλειψη του προσωπικού που είναι μεγάλη και διαχρονική δεν θεωρούμε ότι είναι το κύριο ζήτημα στην αναποτελεσματικότητα της καθαριότητας.
Με δεδομένη την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και το φιλότιμο τους να υπερασπιστούν την λειτουργία της πόλης και το μεροκάματο τους, είμαστε σχεδόν πεπιεσμένοι ότι η κατάσταση μπάχαλου στην συγκεκριμένη υπηρεσία, βρωμάει από το κεφάλι και αφορά πρώτα απ όλα την ίδια της Δημοτική Αρχή και τις επιλογές της και που εντέλει λειτουργούν διαλυτικά απέναντι στην υπηρεσία, στους εργαζόμενους, στην ποιότητα ζωής της Πόλης.
Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν πρωτοβουλίες, να κάνουν πέρα τον παρασιτισμό, το διαίρει και βασίλευε, να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια τους, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, το σημαντικό κοινωνικό χαρακτήρα του έργου που επιτελούν, να υπερασπιστούν την ζωή και το μεροκάματο τους.