Η νόσος των κλιματιστικών (Δέσποινα Λιγκουνάκη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος)

Υγεία 31 Ιουλίου 2018

Πηγή: www.tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Από την Δέσποινα Λιγκουνάκη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Απορρύθμιση ανοσοποιητικού από τα κλιματιστικά...
Η νόσος των λεγωνάριων, γνωστή και ως η νόσος των κλιματιστικών, ήταν η αιτία του πρόσφατου περιστατικού θανάτου του γνωστού δημοσιογράφου κ. Μάνου Αντώναρου.

Μία νόσος με ανοσοποιητικό υπόβαθρο που λίγοι γνωρίζουν!

Η συγκεκριμένη νόσος είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό ως λεγιονέλλα (Legionella pneumophila).

Εξωτερικά τα βακτήρια λεγεωνέλλας επιβιώνουν στο έδαφος και στο νερό, αλλά σπάνια προκαλούν λοιμώξεις. Σε εσωτερικούς χώρους, όμως, τα συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε όλα τα είδη συστημάτων ύδρευσης όπως υδρομασάζ, στα κλιματιστικά και στους ψεκαστήρες νερού.

Η νόσος δεν μεταδίδεται από την επαφή μεταξύ ατόμων. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται λόγω εισπνοής των βακτηριδίων.

Οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και με κάποια χρόνια πνευμονική νόσο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη νόσο αυτή.

Το βακτήριο λεγιονέλλα προκαλεί πυρετό γνωστό ως Πόντιακ, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με την κοινή γρίπη.

Ξεχωριστά ή μαζί οι δύο ασθένειες ονομάζονται μερικές φορές λεγιονέλλωση. Ο ποντιακός πυρετός συνήθως υποχωρεί μόνος του, αλλά η ασθένεια των λεγεωνάριων η οποία δεν έχει υποστεί αγωγή μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Αν και η ταχεία θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Η νόσος των λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως ανάμεσα σε δύο έως 10 ημέρες μετά την έκθεση στα επιβλαβή βακτηρίδια.

Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγος και πυρετός που μπορεί να φτάσει άνω των 40 ˚C.

Έπειτα μπορεί να προκληθεί βήχας με πιθανή έκκριση βλέννας ή αιμόπτυση, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος αλλά και γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία, εμετός και διάρροια.

Η νόσος μπορεί να επηρεάσει και την εγκεφαλική λειτουργία προκαλώντας στον ασθενή σύγχυση ή άλλα διανοητικά προβλήματα.

Ανοσοποιητικό υπόβαθρο

Όπως αναφέρθηκε, η νόσος των λεγωνάριων ή νόσος των κλιματιστικών έχει καθαρά ανοσοποιητικό υπόβαθρο και πλήττει ιδιαίτερα τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα ισχυρό και σωστά ρυθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ώστε ο οργανισμός να μην είναι ευαίσθητος σε μολύνσεις.

Η διατροφή μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνεισφέρει το μοντέλο της «Ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Η Ανοσοπροστατευτική διατροφή βασίζεται στο ευεργετικό τρίπτυχο τω 3Α: Ανοσορρύθμιση, Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδης προστασία.

Μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία στο ανοσοποιητικό, ενδυναμώνοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Κατά βάση πρόκειται για μια συνολική διατροφική προσέγγιση.

Ανοσοπροστασία. Προστατεύστε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σας. Προσλάβετε άφθονη βιταμίνη D για την αποτελεσματική προστασία του οργανισμού και του μεταβολισμού.

Ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών (βιταμινών και μετάλλων), τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά συστατικά και οι προβιοτικές ουσίες (από το γιαούρτι και το κεφίρ) μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντιοξείδωση. Περιορίστε το οξειδωτικό στρες ενισχύοντας την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού σας. Εφοδιαστείτε, μέσω της διατροφής σας, με μια υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC (7.000-9.000). Ταυτόχρονα αποφύγετε ουσίες που λειτουργούν ως προ-οξειδωτικοί παράγοντες: ζωικά λιπαρά, κόκκινο κρέας, χημικά πρόσθετα, φυτοφάρμακα κ.λπ.

Αντιφλεγμονώδης προστασία. Καταπολεμήστε τη συστηματική φλεγμονή με ουσίες που χαρακτηρίζονται από αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή με τα «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα).

Παράλληλα αποφύγετε προ-φλεγμονώδη συστατικά: επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη, άσπρο αλεύρι κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε και τη μεταβολική σας λειτουργία, βελτιώνοντας την ινσουλινοευαισθησία και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά ένα πιθανό πρόβλημα ινσουλινοαντίστασης.

Ο ρόλος της διατροφής είναι πολύ σημαντικός για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μία διατροφή που είναι πλούσια σε τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας παρουσιάζει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, μέσω της προαγωγής της ανοσιακής λειτουργίας. 

Προβλήθηκε 1443 φορές