Από τις 14 Μαΐου του 2018 ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο Απεντομώσεων έχει ξεκινήσει εφαρμογές κουνουποκτονίας που αποσκοπούν στην ελάττωση του πληθυσμού των κουνουπιών καθώς και στην μείωση των κρουσμάτων μόλυνσης από μεταδιδόμενα από τα κουνούπια προς στον άνθρωπο νοσήματα.
Ήδη έχουν εφαρμοστεί οι πρώτες τρεις (3) δόσεις των προνυμφοκτόνων και ακμαιοκτόνων σκευασμάτων ενώ αναμένονται άλλες πέντε (5) επαναληπτικές μέχρι το τέλος της παρούσας περιόδου κινδύνου. Λόγω της απρόβλεπτης εξάπλωσης των κουνουπιών και της σχεδόν ολοκληρωτικής μετακίνησής τους σε κάθε σημείο του Δήμου μας οι εφαρμογές αυτές εστιάζουν μόνο χώρους υψηλού συνωστισμού όπως είναι τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, οι πλατείες και τα άλση του Δήμου μας και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν ιδιωτικές οικίες, κήπους και οποιαδήποτε άλλη εστία βρίσκεται εντός ή εκτός ιδιωτικού χώρου.
Επικουρικά, λόγω του υψηλού πληθυσμού κουνουπιών που παρατηρήσαμε, έχουμε αναλάβει βοηθητικούς ψεκασμούς ακμαιοκτονίας στο σημείο ευθύνης της Περιφέρειας στο ρέμα της Πικροδάφνης, οι ψεκασμοί αυτοί θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της παρούσας περιόδου κινδύνου.
Τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους σε λιμνάζοντα νερά μέσα στα οποία οι προνύμφες τους εκκολάπτονται και μέσα από διαδοχικές εκδύσεις μεταμορφώνονται σε ακμαία (δηλαδή στα ενήλικα-ιπτάμενα κουνούπια). Τα ενήλικα κουνούπια αρέσκονται να κρύβονται, σε σκιερές, γεμάτες υγρασία περιοχές εντός και εκτός των κατοικιών καθώς και των δημόσιων χώρων. Τέτοιες περιοχές εξωτερικά είναι τα φυλλώματα και τα άνθη των φυτών, το γεμάτο υγρασία αρδευόμενο έδαφος, οι γλάστρες και τα πιατάκια τους, οι σκιερές γωνίες τοιχοποιίας, οι κορμοί των δένδρων, τα φρεάτια κ.α.
Στα πλαίσια των προαναφερθέντων, ο Δήμος σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο Απεντομώσεων εφαρμόζει εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακμαιοκτόνα (cypermethrin 10%) και προνυμφοκτόνα (Diflubenzuron 15%) σκευάσματα στα επίμαχα σημεία που προαναφέρθηκαν με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών στον Δήμο μας. Λόγω της φύσης των εφαρμογών οι επεμβάσεις στοχεύουν στην μείωση ή/και στη διατήρηση των πληθυσμών των κουνουπιών σε χαμηλά επίπεδα (όπως Πανελλαδικά γίνεται σε αντίστοιχες εφαρμογές άλλων Περιφερειών και Δήμων), επομένως σε καμιά περίπτωση δεν επιτυγχάνεται ολοκληρωτική εξολόθρευση των κουνουπιών.
Στα πλαίσια του ενός (1) και μοναδικού (ως τώρα) κρούσματος του Ιού του Δυτικού Νείλου στον Δήμο μας επισημαίνουμε τα εξής (πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ- http://www.keelpno.gr):
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.
Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, κρίνεται αναμενόμενη η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα, κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ θεωρείται πιθανή η επανεμφάνιση και τις επόμενες περιόδους μετάδοσης.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.
Από τα παραπάνω φαίνεται πως
α) η κυκλοφορία του Ιού είναι απρόβλεπτη,
β) η μετάδοσή του γίνεται μόνο από κουνούπια που έχουν τσιμπήσει άγρια πτηνά,
γ) η εμφάνιση της νόσου αφορά κυρίως τα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, και
δ) απαιτείται η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας (όπως φαίνεται στην Εικόνα 1-πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ http://www.keelpno.gr).
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ
Διαβάστε εδώ τους τρόπους προστασίας από τα κουνούπια.
Γραφείο Τύπου
Δήμου Ηλιούπολης