Συζήτηση - ενημέρωση - Απόφαση για την ίδρυση Τμήματος Ένταξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο 4ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης.

Εντός των τειχών 05 Ιουλίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Απόσπασμα από το πρακτικό της 9ης συνεδρίασης
του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης (28 Ιουνίου 2018)
ΑΡ. ΑΠΟΦ.: 217/2018

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Συζήτηση – ενημέρωση για την ίδρυση Τμήματος Ένταξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο 4ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης.

(Από τη συνεδρίαση έχουν αποχωρήσει οι κ.κ. Αγαδάκος, Χρυσουλάκης, Δ.Πανταζόπουλος, Νικηφόρος)

Η Διευθύντρια του 4 ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, κ. Κατσαρού, που εισηγήθηκε το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου το υπ’ αριθ. πρωτ. 12600/2018
έγγραφό της, το οποίο έχει ως εξής:

Το σχολικό έτος 2018-2019 προτιθέμεθα να λειτουργήσουμε στο σχολείο μας Τμήμα Ένταξης για τους/τις μαθητές/τριές μας με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν.3699/2008 και κατόπιν απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών του σχολείου μας, επισημαίνοντας ότι το σχολείο μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις στέγασης και λειτουργίας Τ.Ε., ότι φοιτούν 39 μαθητές/τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηλιούπολης, καθώς και των όμορων Δήμων, Βύρωνα και Υμηττού δεν λειτουργεί Τ.Ε. σε Γυμνάσιο.

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε τους παιδαγωγικούς λόγους που επιβάλλουν την ίδρυση Τ.Ε. κατά το σχολικό έτος 2018-2019, στο σχολείο μας ως ακολούθως: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι καθ’ εαυτό θεμελιώδες και καταλυτικό για την υλοποίηση των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η μη πραγμάτωσή του καθιστά την πρόσβαση σε άλλα δικαιώματα θεωρητική, και το άτομο ευάλωτο σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο Ελληνικό Σύνταγμα θεσπίζεται η, τουλάχιστον, εννεαετής υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους/ες.

Παράλληλα προβλέπεται η υποχρέωση του κράτους να ενισχύει αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογη με τις ικανότητες τους, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το δικαίωμα σε ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη, στη βάση της αρχής της ισότητας.

Η εκπαίδευση χωρίς διάκριση, οι εξατομικευμένες διδακτικές και παιδαγωγικές μέθοδοι σε μαθητές/ριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η προσαρμοστικότητα στις μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες τους, η ουσιαστική και πλήρης συμμετοχή τους σε περιβάλλοντα συνεκπαίδευσης με στόχο την προσωπική τους  ανάπτυξη στο μέγιστο δυναμικό καθίστανται αναγκαίο και ύψιστο έργο για εμάς τους/τις εκπαιδευτικούς.

Το δικό μας πολυδύναμο σχολείο δύναται και πρέπει να εξασφαλίζει στου/στις μαθητές/τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες την πλήρη εκπαιδευτική μας στήριξη, ενισχύοντας τη μαθησιακή τους δεινότητα με την ίδρυση Τ.Ε.

Παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει θετικά για τη στέγαση και τη δέσμευση δαπάνης για τις λειτουργικές δαπάνες του Τ.Ε., σύμφωνα με την παράγραφο 15, του άρθρου 59 του Ν.3699/2011 και την παράγραφο 5 του άρθρου 11 του Ν.1966/1991 παρέχοντας τη βεβαίωση δέσμευσης πίστωσης λογαριασμού , επισημαίνοντας ότι οι λυόμενες αίθουσες της Α΄ Ξένης Γλώσσας και της Β Ξένης Γλώσσας ήδη χρησιμοποιούνται κατά το σχολικό έτος 2017-2018, επομένως δεν υφίσταται θέμα επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης του Δήμου Ηλιούπολης για το σχολικό έτος 2018-2019, ότι ο Πρόεδρος του ΚΕΔΥΥ κ. Καράμπαλης Θεόδωρος έχει εισηγηθεί θετικά για την ίδρυση Τ.Ε. στο σχολείο μας, ότι το αίτημα για την ίδρυση Τμήματος Ένταξης με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται έχουν ήδη αποσταλεί στη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Α΄ Αθήνας, υπόψη της Δ/ντριας κ. Ψίνα Ιωάννας ΠΕ06, με αριθμό πρωτ. 180/26-4-2018 και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Τέλος, το λόγο έλαβε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος πρότεινε στο Σώμα να εγκρίνει την ίδρυση και στέγαση του Τμήματος Ένταξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο 4ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης χωρίς οικονομική επιβάρυνση στην αντίστοιχη Σχολική Επιτροπή.

Μετά από διαλογική συζήτηση που αναφέρεται λεπτομερώς στα πρακτικά,

Το Δημοτικό Συμβούλιο
αφού είδε τις διατάξεις των άρθρων 65 και 67 του Ν. 3852/2010, το Ν. 3463/2006,

Ομόφωνα Αποφασίζει
Εγκρίνει την ίδρυση και στέγαση του Τμήματος Ένταξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο 4ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης χωρίς οικονομική επιβάρυνση στην αντίστοιχη Σχολική Επιτροπή.

Προβλήθηκε 1423 φορές

 Ο Γ.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής (ΕΣΚΑ) ''ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ''

Μια καινοτόμο δράση κοινωνικής ευθύνης της ΕΣΚΑ η οποία αφορά τη δημιουργία τμημάτων μπάσκετ για παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού