Μια σημαντική απόφαση που ξεκαθαρίζει το καθεστώς χορήγησης της θερινής άδειας εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, κρίνοντας ότι η άδεια που δικαιούται ο εργαζόμενος κατά το καλοκαίρι δεν μεταφέρεται, ούτε ακόμη και αν υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, ο εργοδότης ο οποίος δεν χορήγησε πλήρη την άδεια στον μισθωτό κατά τη διάρκεια του έτους, είναι υποχρεωμένος, να καταβάλει τις αποδοχές του μηνός που θα ελάμβανε την αδεία προσαυξημένες κατά 100%.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ερμηνεύοντας την σχετική νομοθεσία έκρινε ότι σκοπός της χορήγησης της ετήσιας άδειας είναι «να εξασφαλισθεί η περιοδική ανάπαυση και η ανανέωση των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων του εργαζομένου για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής του υγείας».
Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, από τις διατάξεις της νομοθεσίας «προκύπτει σαφώς ότι δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ του εργαζόμενου και του εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της ετήσιας άδειας του τελευταίου που δεν του χορηγήθηκαν από τον εργοδότη στο επόμενο ή στα μεθεπόμενα έτη».
Για το λόγο αυτό – όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο- μια τέτοια συμφωνία είναι άκυρη και ο εργοδότης που δεν χορήγησε πλήρη την κανονική άδεια στο μισθωτό του, κατά τη διάρκεια του έτους που αυτή αφορά, είναι υποχρεωμένος, από το τέλος του αντίστοιχου έτους, να καταβάλει σε αυτόν τις αντίστοιχες προς τις ημέρες αυτές αποδοχές αδείας, και μάλιστα με προσαύξηση κατά 100% σε περίπτωση υπαιτιότητάς του.
Η υπόθεση που απασχόλησε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορά σε περίπτωση τραπεζοϋπαλλήλου, ο οποίος κατά την τριετία 2005-2008 έλαβε τμήμα της θερινής του αδείας και όχι το σύνολο των προβλεπομένων ημερών και για το λόγο αυτό προσέφυγε στα δικαστήρια.
To Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, επικυρώνοντας Εφετειακή απόφαση, επιδίκασε στον τραπεζοϋπάλληλο τις διαφορές των ημερών που εργάστηκε κατ΄ την εν λόγω τριετία, προσαυξημένες κατά 100%.
http://www.lawandorder.gr