του Σωτήρη Μπολάκη
(www.newpost.gr)
Ήταν το 2011 όταν το ΚΚΕ στο πλαίσιο της συγγραφής της ιστορίας του μέσα απο τη συλλογή ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού αποφάσιζε την πολιτική αποκατάσταση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ και μέλους του ΚΚΕ Άρη Βελουχιώτη μια και αποδείχθηκε η ορθότητα τότε της θέσης του μετά τη συνθηκολόγηση της Βάρκιζας να μην παραδώσει το Κόμμα και ο ΕΛΑΣ τα όπλα.
Το Σάββατο η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ της περιόδου 1918 – 1949 ενέκρινε την εισήγηση της ΚΕ και για την κομματική αποκατάσταση του Θανάση Κλάρα, όπως ήταν το κανονικό του όνομα.
Το Κόμμα λειτουργούσε ατελώς
Σύμφωνα με πληροφορίες απο την κοπιώδη δουλειά που έχει γίνει με τη συμμετοχή όλων των κομματικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα και με την καθοδήγηση της ΚΕ βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία που συνηγορούν στην αποκατάσταση ενός απο τα εμβληματικά μέλη του ΚΚΕ στην ιστορία του.
Τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα της εποχής συγκλίνουν στο οτι οι συνθήκες κάτω απο τις οποίες λειτουργούσε το κόμμα εκείνη την περίοδο της κατοχής και στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα δεν ήταν κανονικές.
Η ατελής λειτουργία του κόμματος λόγω και της πολιτικής κατάστασης μέσα και απο τη μεγάλη συμμαχία δυνάμεων του ΕΑΜ παρότι υπο την καθοδήγηση του ΚΚΕ είχε αποτέλεσμα τότε λόγω μη συμμόρφωσης του Άρη με τις κομματικές οδηγίες είχε οδηγήσει τότε στη «αποκήρυξή» του.
Η Βάρκιζα είχε ανατρέψει εντελώς τα δεδομένα και ο Θανάσης Κλάρας πιστός στην επαναστατική του προοπτική δεν υποτάχθηκε βλέποντας και τις διαθέσεις του μετακατοχικού αστικού πολιτικού συστήματος.
Δίπλα στον Άρη και με βάση τα νέα στοιχεία αποκαταστάθηκαν και δυο ακόμη μέλη του κόμματος και αξιωματικοί του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος του Γιώργου Γεωργιάδη και του Γιώργου Γιαννούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγηση για την κομματική τους αποκατάσταση γίνεται ουσιαστικά λόγος για άδικες κατηγορίες σε βάρος τους μετά απο ήττες του ΔΣΕ.
Όλες οι κομματικές οργανώσεις για το Δοκίμιο Ιστορίας
Προηγήθηκε μια κοπιώδης και εργώδης προσπάθεια όλων των κομματικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα σύμφωνα και με τις αποφάσεις του 19ου και του 20ου Συνεδρίου. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, περίοδος 1918-1949 επισφράγισε τη δουλειά των μελών του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και πανεπιστημιακών καθηγητών ιστορίας και έτσι το Νοέμβριο στο πλαίσιο και της συμπλήρωσης των 100 χρόνων η ΚΕ θα τυπώσει τους δυο τόμους Ιστορίας - Α΄ Τόμος: Το ΚΚΕ από την ίδρυσή του (1918) έως το 1939 και Β΄ Τόμος: Το ΚΚΕ στη δεκαετία του 1939-1949 (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ΔΣΕ).
Έρχεται και Δ΄ τόμος για τη Χούντα
Όπως ανακοινώθηκε προχωρά και η συγγραφή του Δ΄ Τόμου που αφορά την περίοδο 1968-1974, ενώ ειδικότερα για τη στρατιωτική δικτατορία έχει ήδη πραγματοποιηθεί ειδική έκδοση.