Τίτλοι τέλους και για ένα ακόμη εμβληματικό μαγαζί της Αθήνας, των Νοτίων Προαστίων συγκεκριμένα.
Ο λόγος για τον Πράπα, γνωστό και ως Sweet Home, το θρυλικό κατάστημα επί της Λ. Ποσειδώνος 58, απέναντι από το Έδεμ.
Το θρυλικό κατάστημα το οποίο ήταν κάτι σαν το Zonars των Νοτίων Προαστίων λειτουργούσε από το 1963.
Εδώ και λίγες ημέρες ένα σημείωμα με μαρκαδόρο σε ένα χαρτί ενημερώνει ότι «Το Κατάστημα Θα Παραμείνει Κλειστό». Με ένα μαρκαδόρο το τέλος σε μια ιστορία 55 χρόνων.
Το μεγάλο πλήγμα για τον «Πράπα», λένε γνωρίζοντες, ήταν η λειτουργία του τραμ που περνούσε από την πλαϊνή είσοδο του ζαχαροπλαστείου και η κατασκευή του ήταν υπερυψωμένη με αποτέλεσμα το κατάστημα να γίνει από ισόγειο, υπόγειο και να χάσει σε μεγάλο βαθμό τη θέα του για όσους προτιμούσαν εκείνη την πλευρά του, όπως ο Γ. Κατσαρός.
Η ιστορία του Πράπα
Ο Πράπας αποτελούσε κάτι σαν το Zonars των Νοτίων Προαστίων. Φημισμένος για τα γλυκά του, τα περίφημα πασχαλινά κουλουράκια του, το εκμέκ, το θρυλικό προφιτερόλ, το μιλφέιγ και το χειροποίητο παγωτό του, ήταν στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών, αλλά και ναυάρχων και Παλαιοφαληριωτών. Στέκι του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Κατσαρού αλλά και του κανονιέρη των γηπέδων Θωμά Μαύρου.
Αρχοντική μορφή η κυρία Τζούλια η όμορφη σύζυγος του Πράπα, που όταν ήταν εκεί ήταν γεμάτη χρυσαφικά κι έλαμπε στην κυριολεξία. Ο σύζυγός της που έδωσε το επίθετό του στο ζαχαροπλαστείο ήταν απόγονος οικογενείας ζαχαροπλαστών. Ο πατέρας του είχε ανοίξει το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην περιοχή της Ομονοίας, επίσης καλλιτεχνικό στέκι, με πρώτο τον Μάνο Χατζιδάκι. Με την ίδια επωνυμία «Πράπας» μεταφέρθηκε στα νότια προάστια, επί της οδού Λ. Ποδειδώνος, με θέα τη θάλασσα, το 1963 και μέχρι πριν λίγες ημέρες...
Να θυμίσουμε ότι ο Πράπας Sweet Home αναφερόταν και στο τραγούδι «Καλοκαιρινές Διακοπές» του Καρβέλα: «…Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές, και στον Απόλλωνα απ’ έξω πέφτανε καρπαζιές, μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home, με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά…».
Πηγή:iefimerida.gr