Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συνεχίζει, για έκτη χρονιά, το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες», για τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας.
Από τις 17 Οκτωβρίου 2017 έως τις 26 Μαΐου 2018, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 9.30 με 11.30 το πρωί, μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη δασκάλα παιδικής ζωγραφικής, Θεανώ Χριστοπούλου, να «ζωντανεύει» εικόνες βιβλίων που επιλέξαμε για τις αντίστοιχες ηλικίες.
Συγκεκριμένα, με αφορμή και έμπνευση κάθε φορά ένα βιβλίο, τα παιδιά συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις και μέσα από διηγήσεις, δημιουργικά παιχνίδια, κατασκευές ή πειράματα, έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά, να συζητήσουν, να εκπαιδευτούν περιβαλλοντικά και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά πεδία γνώσης.
Στόχος των δράσεων αυτών είναι να μάθουν τα παιδιά ν’ αξιοποιούν τη βιβλιοθήκη και τον κόσμο των βιβλίων σαν ένα πέρασμα όχι μόνο στη γνώση αλλά και στη δημιουργική έκφραση, σαν ένα χώρο εξερεύνησης νέων εμπειριών & επικοινωνίας.
Τα βιβλία, στα οποία βασίζονται οι φετινές Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες για κάθε τάξη, είναι:
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ: «Η χώρα με τους Παράξενους Ανθρώπους»
Ξεκινώντας με το αντιρατσιστικό παραμύθι «Η χώρα με τους Παράξενους Ανθρώπους», σε κείμενο – εικονογράφηση Νικόλα Ανδρικόπουλου, από τις εκδόσεις Καλέντη, τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι βιώνουν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, εκφράζονται εικαστικά και ανακαλύπτουν ότι οι διαφορές που χωρίζουν τους ανθρώπους, μπορεί να γίνουν τα «κοινά σημεία» που θα τους ενώσουν.
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄ - Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Εξερεύνησε τις ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ»
Με αφετηρία τον «Άτλαντα του προϊστορικού κόσμου» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε κείμενο Τόμας Τούμα - Όλντριτς Ρούζικα, εικονογράφηση Τόμας Τούμα και την προβολή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ, τα παιδιά μαθαίνουν για την εξέλιξη της ζωής της γης, από το Bing Bang έως τη δημιουργία του ΠΛΑΝΗΤΗ μας, από την εμφάνιση των πρώτων απλών μορφών ζωής μέχρι τους σημερινούς ανθρώπους.
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Τι και πώς στην Προϊστορία»
Είχαν άραγε οι άνθρωποι τότε πολιτισμό έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα; Με αφορμή το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «Τι και πώς στην Προϊστορία: οδηγός για παιδιά», σε εικονογράφηση Αλεξίας Οθωναίου, από τις εκδόσεις Κέδρος, ανακαλύπτουμε ότι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, απτής ή άυλης, προέρχεται από την προϊστορική εποχή!
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Οι Ωκεανοί μας, το μέλλον μας»
Με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Ωκεανών» από τα Ηνωμένα Έθνη, με σύνθημα «Οι Ωκεανοί μας, το μέλλον μας», ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, αναλαμβάνουν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά, μυώντας τα στα μυστικά προστασίας τους, και να αντιμετωπίσουν με τη βοήθειά τους τα τέρατα που τους απειλούν!
Η δράση βασίζεται στο βιβλίο «Πράκτορες του πλανήτη: τα τέρατα των ωκεανών» της Ελένης Ανδρεάδη, εικονογράφηση Στέφανου Κολτσιδόπουλου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Γιατί ο Ουρανός είναι Γαλάζιος;»
Με βάση τα βιβλία «Τα παιδιά ρωτούν, οι Νομπελίστες απαντούν», σε επιμέλεια Μπετίνα Στίκελ , από τον εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη και «Την Αστρονομία ως παιχνίδι για παιδιά» της Mireille Hartmann, από τις εκδόσεις Πατάκη, δίνουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που γεννιούνται μέσα από την καθημερινή παρατήρηση του κόσμου που μας περιβάλλει.
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Ο θαυμαστός εγκέφαλός σου και πώς θα τον εκπαιδεύσεις»
Τα παιδιά μέσα από το βιβλίο «Γίνε και εσύ ΔΙΑΝΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ!» του John Woodward, εικονογράφηση Serge Seidlitz, Andy Smith, από τις εκδόσεις Πατάκη, έρχονται σε επαφή με τη λειτουργία και τις εκπληκτικές δυνατότητες του μυαλού.
Με γρίφους, σπαζοκεφαλιές, παιχνίδια και οπτικές ψευδαισθήσεις, που οξύνουν το πνεύμα και αυξάνουν τις νοητικές μας επιδόσεις, δοκιμάζουμε τις διανοητικές μας ικανότητες.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τμήματα σχολικών τάξεων -το πολύ 25 ατόμων- των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της Ηλιούπολης.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για δηλώσεις συμμετοχής, τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο τηλέφωνο 210 9948344 (κα Θεανώ Χριστοπούλου), καθημερινά από 8.30-10.00 το πρωί.