Τα σχολεία άρχισαν και τα μικρά μας αγγελούδια ίσως έρθουν στο σπίτι με ''φίλους'' τις γνωστές σε όλους μας ψείρες. Τι κάνουμε για αυτό;
Το παρακάτω άρθρο μας βοηθά στην αντιμετώπιση των ''φίλων'' αυτών.
Πώς θα απαλλαγείτε από τις ψείρες- πηγή: http://www.zois-school.gr
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο (και όχι από τα ζώα) γίνεται με άμεση επαφή με τα μαλλιά προσβεβλημένων ατόμων ή πιθανόν έμμεσα μετά από επαφή με τα προσωπικά τους αντικείμενα όπως χτένες.
Άλλα πιθανά μέσα μετάδοσης της λοίμωξης είναι οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα, τα ρούχα, οι κορδέλες κεφαλής, τα φουλάρια, τα πουλόβερ.
Οι φθείρες, γενικώς, δεν κάνουν διάκριση στις κοινωνικές τάξεις – μπορούν να προσβάλουν οποιονδήποτε.
Ένα κορίτσι που δανείζεται μια χτένα από μια συμμαθήτριά της, κάποιος που δοκιμάζει ένα καπέλο σε ένα κατάστημα, παιδιά που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, ένας ταξιδιώτης που ακουμπά το κεφάλι του στο μαξιλάρι του καθίσματος ενός μεταφορικού μέσου μπορούν να μολυνθούν. Η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων γίνεται με άμεση επαφή των κεφαλιών.
Θεραπεία θα πρέπει να ακολουθείται μόνο αν βρεθεί ενεργός πάθηση, δηλαδή ζωντανές ψείρες ή εκκολαπτόμενα αυγά.
Ιδιαίτερα για τις τρίχες του κεφαλιού ισχύει ο κανόνας: αυγά που βρίσκονται κολλημένα στην τρίχα και σε απόσταση πάνω από 1,5 εκ., έχουν ήδη εκκολαφθεί και δε σημαίνουν ενεργή μόλυνση.
Τα πιο πολλά φαρμακευτικά υγρά πρέπει να παραμένουν 12 ώρες στο τριχωτό, πριν γίνει το λούσιμο, και επειδή τα φάρμακα αυτά καταστρέφονται από τη ζέστη, απαγορεύεται ο ζεστός αέρας με το πιστολάκι.
Η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από 7 έως 12 ημέρες.
Οι κόνιδες απομακρύνονται με συχνό λούσιμο, με ειδικές χτένες ή απλές χτένες με βαμβάκι βουτηγμένο στο ξίδι. Θεωρείται η εργασία αυτή πιο σημαντική από τη θεραπεία, απαιτεί όμως μεγάλη υπομονή και επιμονή (μπορεί να χρειαστούν πολλές ώρες κάθε βράδυ για να καθαριστούν καλά οι τρίχες).
Οδηγίες αντιμετώπισης
Βγάλτε όλα τα ρούχα μετά τη χρήση του φαρμάκου
Απλώστε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου σας. Εάν τα μαλλιά είναι πολύ μακριά, μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο μπουκάλι.Προσοχή! Μη χρησιμοποιείτε μαλακτικές κρέμες ή σαμπουάν με conditioner πριν απ’ τη χρήση του φαρμάκου. Μη λούζετε ξανά τα μαλλιά μέχρι και δύο μέρες μετά τη θεραπεία.
Βάλτε καθαρά ρούχα μετά τη χρήση του φαρμάκου.
Εάν 8-12 ώρες μετά τη θεραπεία βρείτε ακόμα ζωντανές ψείρες, αλλά κινούνται λιγότερο γρήγορα από πριν, μην ξανακάνετε θεραπεία. Καθαρίστε καλά με το χτενάκι τις νεκρές ψείρες.
Εάν 8-12 ώρες μετά τη θεραπεία δε βρίσκονται νεκρές ψείρες και οι ψείρες φαίνονται το ίδιο «ζωηρές» όπως και πριν, τότε το φάρμακο μάλλον δε απέδωσε.
Ζητήστε από τον δερματολόγο σας ένα άλλο και ακολουθήστε ξανά τις σχετικές οδηγίες.
Συνεχίστε τη θεραπεία για μια ακόμα φορά μετά από 7-10 ημέρες.
Οι χτένες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των αυγών που είναι κολλημένα στις τρίχες. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά ή έστω κάθε δύο ημέρες.
Βάλτε στο πλυντήριο όλα τα ρούχα που πλένονται, καθώς και τα σεντόνια που το προσβεβλημένο άτομο χρησιμοποίησε τις δύο προηγούμενες μέρες πριν απ’ τη θεραπεία. Χρησιμοποιήστε το «καυτό» πρόγραμμα (>60 C), αλλά και θερμοκρασία άνω των 53,5 C για πέντε λεπτά είναι αρκετή.
Για ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν (παλτά, καπέλα κτλ), κάντε στεγνό καθάρισμα ή κλείστε τα όλα (μαξιλάρια κλπ.) σε μια πλαστική σακούλα για δύο εβδομάδες.
Κάντε απολύμανση στις χτένες, βούρτσες κλπ. για μια ώρα σε οινόπνευμα ή πλύντε τες με ζεστό νερό (60 C) και σαπούνι.
Καθαρίστε με την ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα και τα έπιπλα. Μη χρησιμοποιείτε κοινά εντομοκτόνα (όχι μόνο δε σκοτώνουν τις ψείρες, αλλά και είναι επικίνδυνα εάν εισπνευσθούν).
Μην κάνετε όλοι στην οικογένεια «προληπτική» θεραπεία. Δεν είναι απαραίτητο. Αν προσβληθεί και κάποιος άλλος, ακολουθήστε την ίδια θεραπεία και γι’ αυτόν.
Τυχόν ζώα στο σπίτι δε χρειάζεται να υποβληθούν σε θεραπεία.
Προσοχή: Μην κάνετε θεραπεία σε παιδιά < 2 ετών, αλλά προσπαθήστε μόνο να απομακρύνετε ψείρες και αυγά με το χέρι.
Μην κάνετε θεραπεία στο προσβεβλημένο άτομο περισσότερες από 3 φορές με το ίδιο φάρμακο. Εάν δε φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας.
Μην αναμειγνύεται διάφορα φάρμακα.
Προσοχή κατά τη διάγνωση: Εάν δε βρεθούν ζωντανές ψείρες και βρείτε αυγά κολλημένα στις τρίχες σε απόσταση μεγαλύτερη από 0,6 εκ. – 1 εκ. από το δέρμα του τριχωτού, τότε πρόκειται πιθανώς για μια παλιά μόλυνση.
Περιοριστείτε απλώς σε απομάκρυνσή τους με τις ειδικές χτένες.