Κάθε χρόνο πάνω από 27 εκατομμύρια πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, εκ των οποίων το 20% σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ, που σημειώνει ότι αυτή η επιχείρηση έχει τζίρο πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με αφορμή την 30η Ιουλίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (World Day Against Trafficking in Persons).
Με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 155 χώρες, η έκθεση κάνει την πρώτη παγκόσμια αποτίμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και των μεθόδων καταπολέμησής του.
Αναφέρεται επίσης στους διαφορετικούς τύπους εμπορίας ανθρώπων, στα νομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ενώ περιέχει πληροφορίες για συγκεκριμένες χώρες όσον αφορά τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις εμπορίας προσώπων, τον αριθμό των θυμάτων αλλά και των ποινικών διώξεων.
«Η κοινή γνώμη αρχίζει να βλέπει την πραγματικότητα της σύγχρονης δουλείας», δήλωσε ο Αντόνιο-Μαρία Κόστα, Εκτελεστικός Διευθυντής του UNODC.
«Ωστόσο, πολλές όμως είναι οι κυβερνήσεις που την αρνούνται. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που κυβερνήσεις παραμελούν την υποχρέωσή τους να αναφέρουν ή να διώξουν ποινικά την εμπορία ανθρώπων».
Έλλειψη καταδικαστικών αποφάσεων και πληροφόρησης
Οι καταδικαστικές αποφάσεις για το αδίκημα της εμπορία ανθρώπων αυξάνονται, ιδιαίτερα σε ένα μικρό αριθμό χωρών. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες οι καταδικαστικές αποφάσεις δεν υπερβαίνουν τις 1,5 ανά 100.000 άτομα. Η αναλογία αυτή είναι ακόμη χαμηλότερη και από το φυσιολογικό επίπεδο των σπάνιων εγκλημάτων όπως οι απαγωγές στη Δυτική Ευρώπη και αναλογικά ακόμη χαμηλότερο σε σχέση με τον εκτιμώμενο αριθμό θυμάτων.
« Τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης πολλών χωρών υποτιμούν τη σοβαρότητα αυτού του εγκλήματος» είπε ο κ. Κόστα. Πράγματι, κατά το χρονικό διάστημα 2007-2008, δύο στις πέντε χώρες που καλύπτει η ‘Εκθεση δεν κατέγραψαν ούτε μια καταδικαστική απόφαση.
«Οι χώρες αυτές είτε εθελοτυφλούν είτε δε διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ή και τα δύο. Επιπλέον, κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες μεγάλες δε μας παρέχουν καν πληροφορίες για το πρόβλημα. Είτε δεν έχουν την απαραίτητη οργάνωση για τη συλλογή των πληροφοριών είτε δεν είναι πρόθυμες να τις παράσχουν – πιθανόν επειδή βρίσκονται σε δύσκολη θέση», είπε ο κ. Κόστα.
Γυναίκες διακινούν γυναίκες
Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στις χώρες που παρείχαν πληροφορίες για το φύλο των εμπόρων (30%) η πλειοψηφία τους είναι γυναίκες.
Πράγματι οι γυναίκες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εμπορία ανθρώπων παρά σε οποιαδήποτε άλλο έγκλημα. Στη Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων είναι γυναίκες.
«Στις περιοχές αυτές η εμπορία γυναικών από γυναίκες αποτελεί κανόνα. Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι τα πρώην θύματα γίνονται θύτες», δηλώνει ο επικεφαλής του UNODC. «Πρέπει να κατανοήσουμε τα βαθύτερα ψυχολογικά, οικονομικά και καταναγκαστικού χαρακτήρα αίτια για τα οποία γυναίκες ωθούν άλλες γυναίκες στη δουλεία».
Καταναγκαστική εργασία – Αυξάνεται και δεν καταγγέλλεται
Η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι η καταναγκαστική εργασία (18%). Η διαλεύκανση και καταγγελία των περιπτώσεων καταναγκαστικής εργασίας είναι πολύ πιο σπάνια από τις περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι το φαινόμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι πολύ ορατό στις πόλεις ενώ η καταναγκαστικής εργασίας δε φαίνεται.
«Μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος είναι ορατό», συνεχίζει ο κ. Κόστα. «Πόσα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα εξαναγκάζονται να εργάζονται σκληρά στα σκλαβοπάζαρα, τα χωράφια, τα ορυχεία ή βρίσκονται παγιδευμένα στην οικιακή δουλεία; Ο αριθμός τους σίγουρα θα αυξηθεί καθώς η οικονομική κρίση μεγαλώνει τον κύκλο των εν δυνάμει θυμάτων ενώ η ζήτηση φτηνών αγαθών και υπηρεσιών αυξάνεται συνεχώς».
Η εκμετάλλευση της αθωότητας: Τα θύματα παιδιά
Το 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά.
Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και την περιοχή του Μεκόγκ, τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία. Τα ευκίνητα δάκτυλα τους χρησιμοποιούνται για να ξεμπερδεύουν τα δίχτυα των ψαράδων, να ράβουν είδη πολυτελείας ή να καθαρίζουν το κακάο. Αθώα παιδιά ωθούνται στην επαιτεία, την παιδική πορνεία, η την παιδική πορνογραφία. Άλλα πουλιούνται ως νύφες ή αναβάτες καμήλας. Παιδιά επίσης ζουν σε συνθήκες δουλείας σε εμπόλεμες ζώνες, όπως για παράδειγμα σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
«Αγόρια που μαθαίνουν να σκοτώνουν πριν μάθουν να διαβάζουν, κορίτσια που εξωθούνται στην πορνεία πριν γίνουν γυναίκες. Η νοοτροπία και οι διακρίσεις με βάση το φύλο ευθύνονται όσο ευθύνεται και η φτώχεια. Η εκμετάλλευση των παιδιών είναι η πιο απάνθρωπη πτυχή ενός εγκλήματος που αποτελεί ντροπή για όλους μας», είπε ο Αντόνιο Κόστα.
Αφορά σε όλες τις χώρες
Αν και η εμπορία ανθρώπων φαίνεται να αφορά στη διηπειρωτική μετακίνηση ατόμων, οι περισσότερες περιπτώσεις εκμετάλλευσης πραγματοποιούνται κοντά στην κατοικία των θυμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διαπεριφερειακή και τοπική εμπορία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας. Παρατηρούνται ωστόσο αξιοσημείωτες περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Η Ευρώπη για παράδειγμα, αποτελεί τον προορισμό θυμάτων διαφόρων εθνικοτήτων ενώ τα θύματα από την Ασία κινούνται σε ένα μεγαλύτερο εύρος προορισμών.
Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό διακινητών που συνελήφθησαν προέρχονταν από τη χώρα στην οποία πραγματοποιούταν η παράνομη διακίνηση. «Οι εγκληματίες είναι θηρευτές ανθρώπων, κυνηγούν το ίδιο τους το είδος, κάτι που δεν κάνουν ούτε τα ζώα» είπε ο κ. Κόστα.
Άμεση δράση για την επιβολή του νόμου
Το Πρωτόκολλο του ΟΗΕ κατά της Εμπορία Ανθρώπων, η σημαντικότερη διεθνής συμφωνία για το ζήτημα αυτό τέθηκε σε ισχύ το 2003. Η Έκθεση δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των κρατών-μελών που εφαρμόζουν σοβαρά το Πρωτόκολλο έχει διπλασιαστεί. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες, κυρίως στην Αφρική, που δε διαθέτουν τα απαραίτητα νομικά μέσα για να το εφαρμόσουν.
«Υπάρχουν ισχυρές διεθνείς συμφωνίες που διασφαλίζουν ότι η ανθρώπινη ζωή δεν είναι αντικείμενο προς πώληση. Απευθύνω έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις συμφωνίες αυτές», δήλωσε ο κ. Κόστα.
Καταπολεμώντας το πρόβλημα «στα τυφλά»,
«Η Έκθεση μάς δίνει τη δυνατότητά μας να κατανοήσουμε το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει και την άγνοια μας. Έχουμε τη γενική εικόνα της κατάστασης αλλά η εικόνα αυτή δεν έχει βάθος. Φοβόμαστε ότι το πρόβλημα χειροτερεύει συνεχώς χωρίς να είμαστε σε θέση να το αποδείξουμε, λόγω της έλλειψης στατιστικών δεδομένων και της κωλυσιεργίας πολλών κυβερνήσεων», παραδέχτηκε ο κ. Κόστα.
Ο επικεφαλής του UNODC κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς επιστήμονες να βελτιώσουν άμεσα τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για την εμπορία ανθρώπων. «Πρέπει να εξετάσουμε σχολαστικά το πρόβλημα προκειμένου να καταπολεμήσουμε τις διάφορες μορφές του. Εάν δεν ξεπεράσουμε αυτή την κρίση γνώσης, θα καταπολεμούμε το πρόβλημα ‘στα τυφλά’» .
‘Έκανε επίσης έκκληση στις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και το ευρύ κοινό να εντείνουν τον αγώνα τους κατά της εμπορίας ανθρώπων.
«Είναι νοσηρό ότι στον 21ο αιώνα συντάσσουμε μια έκθεση για το δουλεμπόριο. Οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για την προστασία των θυμάτων εμπορίας, να αυξήσουμε το ρίσκο για τους εμπόρους και να μειώσουμε τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται από τους σύγχρονους σκλάβους» είπε ο κ. Κόστα.
πηγή: https://circogreco.gr