Η ανάρτηση και η αναγγελλόμενη κύρωση των δασικών χαρτών μεταλλάσσεται δυστυχώς σε μία διαδικασία αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών οικοσυστημάτων (δημόσιων και ιδιωτικών).
Με πρόσχημα την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία είναι ασφαλώς υπαρκτά, επιχειρείται μία χωρίς προηγούμενο ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων που δεν είναι καθόλου αθώα.
Όσο είναι αλήθεια ότι η παράλειψη σύνταξης των δασικών χαρτών επί δεκαετίες (όπως απαιτούσε το Σύνταγμα του 1975), έχει ως θύματα εκείνους που χωρίς να το ξέρουν επένδυσαν ελπίδες και χρήματα στη γη, που σήμερα αποκαλύπτεται ότι είναι δασική και πολλές φορές δημόσια, άλλο τόσο είναι αλήθεια ότι στην κατηγορία των θυμάτων δεν υπάγονται βεβαίως εκείνοι οι οποίοι εν γνώσει τους καταπάτησαν δημόσια γη και εκχέρσωσαν ή έκαψαν δάση και δασικές εκτάσεις (δημόσιου ή ιδιωτικού καθεστώτος) αποκομίζοντας πολλές φορές τεράστια οικονομικά οφέλη.
Επισημαίνονται τα εξής:
• Προβλέπεται η οριζόντια, και χωρίς κανένα δασολογικό περιορισμό, είτε παραχώρηση σε ιδιώτες της κυριότητας δημοσίων δασικών οικοσυστημάτων στο 1/4 της αντικειμενικής τους αξίας είτε της χρήσης δημοσίων και ιδιωτικών δασικών οικοσυστημάτων, εκατομμυρίων στρεμμάτων παράνομα καταπατημένων και εκχερσωμένων (ακόμη και καμένων) προκειμένου να καλλιεργηθούν και για το σκοπό αυτό επιτρέπονται γεωτρήσεις, κτίσματα και άλλες εγκαταστάσεις. Ενώ χάνονται οριστικά αυτά τα οικοσυστήματα, έχουν αφεθεί ακαλλιέργητες εξαιρετικά πολυάριθμες γεωργικές εκτάσεις.
• Δεν καταγράφονται στους δασικούς χάρτες τα δασικά οικοσυστήματα που δημιουργήθηκαν μετά από το 1945 και αποψιλώθηκαν ή κάηκαν πριν από το 2007, καθώς και εκείνα που δημιουργήθηκαν μετά το 2007 (γιατί άραγε σήμερα το 2017 χρησιμοποιούνται τα αεροφωτογραφικά δεδομένα μιας δεκαετίας προγενέστερης, του 2007; !!!)
• Εξαιρούνται προκλητικά από τους δασικούς χάρτες οι περιοχές με αυθαίρετα κτίσματα («οικιστικές πυκνώσεις») με διαφαινόμενη προοπτική την τελική νομιμοποίησή της αυθαίρετης δόμησης μέσα στα δάση.
• Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεσμοθετήθηκε διαδικασία που θέτει σε κίνδυνο αποχαρακτηρισμού τις αναδασωτέες εκτάσεις που δασώθηκαν μετά από το 1945 και πριν από το 2007.
• Εξαιρούνται από την καταγραφή στους δασικούς χάρτες τα πάρκα και τα άλση και πιθανόν αυτό αποτελεί τον προάγγελο του αποχαρακτηρισμού τους.
• Πρόσφατα νομοθετήθηκε η άναρχη διεύρυνση των επιτρεπτών βιομηχανικών και γεωργοκτηνοτροφικών χρήσεων, μέσα στα δασικά οικοσυστήματα.
• Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεσπίστηκε καινοφανής διαδικασία διόρθωσης των «πρόδηλων σφαλμάτων» των δασικών χαρτών και με τον τρόπο αυτό νοθεύτηκε πλήρως η διαδικασία των αντιρρήσεων και συνακόλουθα οι εγγυήσεις που παρείχε η διαδικασία αυτή.
• Η επιβολή τελών αντιρρήσεων (αξιοσημείωτα υψηλών) καθιστά απαγορευτικό σε όσους υπερασπίζονται το περιβάλλον και την δημόσια γη να προβούν σε αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.
• Μετά την κύρωση των δασικών χαρτών όσες εκτάσεις δεν αποτυπωθούν ως δασικές, αποχαρακτηρίζονται και περιέρχονται στο Υπερταμείο ή στους ιδιώτες.
Απευθύνουμε έκκληση στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στα κινήματα και σε κάθε ευαίσθητο οικολογικά πολίτη να συντονιστεί μαζί μας για την αποτροπή των παραπάνω καταστροφικών ρυθμίσεων που διασπούν την ενότητα των δασικών οικοσυστημάτων, διαταράσσουν την φυσική ισορροπία και την λειτουργικότητά τους, επιπροσθέτως δε, οδηγούν και στη λεηλασία δημόσιας περιουσίας.
Πρωτοβουλία «ΔΑΣ.ΟΙΚΟΣ. – SOS»
(e-mail επικοινωνίας: [email protected])
Υπογραφές
ΠΑΝΔΟΙΚΟ – Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων
ΡΟΗ - Πολίτες υπέρ των ρεμάτων
ΔΡΟ - Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας
Δημητρίου Γιώργος
Ζήκας Περικλής
Ιατρίδου Μαριλένα
Καλλιαμπέτσος Γιώργος
Καμπούρη Γιούλη
Κούτση Δήμητρα
Κωνσταντινίδου Ροδούλα
Ξενικός Αντώνης
Τριανταφυλλόπουλος Θόδωρος
Χαραλαμπάκης Γιάννης
Χόρτη Καίτη
Οι υπογραφές συνεχίζονται