Το μένος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκάλεσε το ερωτηματολόγιο που διακινείται διαδικτυακά τις τελευταίες μέρες, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί ο Δήμος Αγ. Δημητρίου για να καταγράψει τις τάσεις της κοινωνίας στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για τη Βιώσιμη Ανάπτυξης της πόλης.
Στην έρευνα αυτή επιχειρήσαμε να καλύψουμε το φάσμα και των τριών πυλώνων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, να ασχοληθούμε δηλαδή με ζητήματα που αφορούν στην Κοινωνία, την Οικονομία και το Περιβάλλον, δημιουργώντας έτσι ένα ερωτηματολόγιο και ζητώντας από τους πολίτες, τον πυρήνα της πόλης μας, να μας πουν τη γνώμη τους, να μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση, να αποτυπώσουμε τις ανάγκες και να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, για τη βελτίωση της πόλης μας.
Το κεντρικό ερώτημα του ερωτηματολογίου διατυπώνεται ως εξής:
«Παρακαλούμε αξιολογήστε τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει ο Δήμος τα επόμενα χρόνια για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της πόλης».
Ακολουθούν 38 ερωτήματα για θέματα που η διοίκηση του Δήμου θεωρεί σημαντικά και «εκ των ουκ άνευ» για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και απλά ζητάει από τα άτομα που συμμετέχουν στην έρευνα να τα ιεραρχήσουν ως προτεραιότητα.
Αυτονόητο είναι ότι η έρευνα αυτή λειτουργεί και ως αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, αφού σε ζητήματα που θα καταγραφούν ως χαμηλής προτεραιότητας, εξυπακούεται ότι ή υπάρχει ένα επίπεδο που ικανοποιεί τους πολίτες ή έχουν ελλιπή πληροφόρηση, οπότε χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες και δράσεις, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, για την ενημέρωσή τους.
Το 37ο ερώτημα αυτής της έρευνας έχει ως αντικείμενο την «Ελευθερία του συνδικαλισμού στο εσωτερικό του Δήμου (Αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους εργαζομένους του Δήμου να ασκήσουν το δικαίωμα της ελευθερίας του συνδικαλισμού και συλλογικής διαπραγμάτευσης για την προάσπιση των συμφερόντων τους)» και προφανώς τίθεται για να καταγραφούν ανάγκες λήψης περαιτέρω μέτρων για την άσκηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος των εργαζομένων που αποτελεί και θεμελιώδη προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης για μια κοινωνία.
Αυτό προφανώς δεν έγινε κατανοητό από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Όμως, αντί να μπουν στον κόπο να ζητήσουν ορισμένες εξηγήσεις, εξέδωσαν άρον – άρον μια καταγγελτική ανακοίνωση, η οποία δυστυχώς τους εκθέτει ανεπανόρθωτα όχι τόσο για το κακόβουλο, αλαζονικό και συκοφαντικό ύφος που τη διέπει, αλλά κυρίως για την εξόφθαλμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Καταγγέλλομαι προσωπικά γιατί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «καλούνται οι Δημότες του Αγίου Δημητρίου μέσω αυτής της έρευνας να απαντήσουν ανώνυμα σε ερωτήματα όπως, η ελευθερία του Συνδικαλισμού στο εσωτερικό του Δήμου. Δηλαδή, αν πρέπει ή όχι να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να ασκούν το δικαίωμα της Ελευθερίας του Συνδικαλισμού και της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης για την προάσπιση των συμφερόντων τους».
Η διατύπωση αυτή προφανώς δεν υπάρχει πουθενά στο ερωτηματολόγιο, αποτελεί αποκύημα της φαντασίας των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους: είτε στην αδυναμία εκ μέρους τους να κατανοήσουν ένα απλό κείμενο είτε στη σκοπιμότητα συκοφάντησης και «στοχοποίησης» της διοίκησης του Δήμου Αγ. Δημητρίου για τους δικούς τους «συνδικαλιστικούς λόγους» –μιας διοίκησης που πρωτοστατεί με έργα και πράξεις στην κατοχύρωση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα.-
Υιοθετώντας τη λογική της ΠΟΕ-ΟΤΑ και θέτοντας το δικό της διαστρεβλωμένο ερώτημα «αν πρέπει ή όχι», που επαναλαμβάνω δεν υπάρχει πουθενά στο ερωτηματολόγιο, σε κάθε ερώτημα που υπάρχει, θέτουμε υπό αναίρεση θεμελιώδεις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης για το περιβάλλον, τις μεταφορές, την ενέργεια κ.ο.κ. Αυτό κατάλαβε άραγε η ΠΟΕ-ΟΤΑ;
Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση αυτή προξενεί εύλογα ερωτήματα, προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στους εργαζόμενους στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, αλλά και θέτει υπό αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία του κεντρικού τους συνδικαλιστικού οργάνου.