ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Α. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Η Ηλιούπολη δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές πόλεις της πατρίδας μας. Ίσως μάλιστα κάποια από τα προβλήματά της να είναι και περισσότερο σοβαρά από ό,τι κάποιος θα υπέθετε. Δεκαετίες τώρα η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν ήταν η αναμενόμενη εξ αιτίας κυρίως της ολιγωρίας και του χειρισμού με λανθασμένο τρόπο αυτών, από τις κατά καιρούς δημοτικές αρχές.
Δυστυχώς, πλείστοι όσοι δημοτικοί μας άρχοντες, αντί να ασχολούνται με τα χρονίζοντα προβλήματα, είχαν ως «ενδιαφέρον» τους και πρώτιστο «καθήκον» την προσωπική τους ανέλιξη, τον μικροκομματισμό, τις ρουσφετολογικές εκβιάσεις, το χτίσιμο τοπικών δικτύων εξυπηρέτησης κομματικών χώρων, ακόμη και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
Οι δημοτικοί άρχοντες της Ηλιούπολης, δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξέφυγαν από τον κανόνα αυτό. Αποκορύφωμα των παραπάνω η σημερινή δημοτική αρχή, η οποία κινούμενη στα πλαίσια των προηγουμένων, όχι μόνο ευθύνεται για τη μη επίλυση των προβλημάτων, αλλά θα έλεγε κάποιος πως συνέβαλε και στην περαιτέρω όξυνση αυτών, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή των πολιτών. Απαριθμώντας μερικά μόνο από τα προβλήματα της πόλης συγχρόνως αναδεικνύουμε τις ευθύνες της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αλλά και του Δημάρχου Βαλασόπουλου προσωπικά.
Β. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
1. Το πρόβλημα της Δημόσιας Περιουσίας. Η σημερινή δημοτική αρχή προσπάθησε να «λύσει» το πρόβλημα κυρίως μέσω της νομικής οδού, υποτιμώντας τη λαϊκή συμμετοχή και τη δημιουργία Κινήματος των πολιτών που θα αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες τελικής νίκης. Άλλωστε είναι γνωστή η απέχθεια του σημερινού δημάρχου προς τις λαϊκές κινητοποιήσεις, όταν αυτές δεν καθοδηγούνται από αυτόν.
2. Το ζήτημα του Υμηττού. Το βουνό μετά από αλλεπάλληλες πυρκαγιές έχει αποψιλωθεί σχεδόν στο σύνολό του εντός των διοικητικών ορίων της Ηλιούπολης από το παλιό δάσος που υπήρχε. Αν η προσπάθεια της φύσης να αποκαταστήσει το δάσος είχε τύχει της ανάλογης επιστημονικής βοήθειας από τον ανθρώπινο παράγοντα (αναδασώσεις, ποτίσματα κ.λπ), σήμερα θα είχαμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από την σημερινή κατάσταση της εντελώς ξερής έκτασης σε σημαντικά τμήματα του βουνού ή στη νανώδη κατάσταση των δένδρων σε άλλα. Εν κατακλείδι η πλήρης αδιαφορία ήταν το κύριο «έργο» της σημερινής δημοτικής αρχής.
3. Η απομάκρυνση της Λ. Κατεχάκη από την Ηλιούπολη. Ασφαλώς ο σημερινός δήμαρχος δεν μπορεί να επαίρεται ότι την προώθησε. Αντίθετα ήθελε την εκτροπή της από το βουνό με ένα καταστροφικό γιγάντιο κόμβο στο ύψος της Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου, που θα αύξανε αντί να λύσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Το όψιμο ενδιαφέρον του, δυστυχώς πηγάζει από άλλες προτεραιότητες.
4. Η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ (ΚΥΤ). Καμία ενέργεια δεν έγινε μέχρι σήμερα. Αντίθετα ο δήμαρχος προέκρινε την πρόταση της ΔΕΗ για την δημιουργία υπόγειου ΚΥΤ 400kw, μια λύση που από έγκυρους ειδικούς επιστήμονες χαρακτηρίζεται παρόμοιας επικινδυνότητας με το ανοικτό, λόγω της διάχυσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο έδαφος. Όσο δε για την όποια παρέμβασή του στη ΔΕΗ να γίνει σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ ούτε λόγος. Επιπλέον η προσφυγή που κατέθεσε η δημοτική αρχή για την ακύρωση του Π.Δ. 187/2011, δεν συμπεριέλαβε την τροποποίηση για την ακύρωση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος
5. Πικροδάφνη. Ο σημερινός δήμαρχος στήριξε πάντα τις χειρότερες λύσεις που διαχρονικά προκρίθηκαν, όπως η μη αποξήλωση των κατασκευών Γεωργάκη, η θέληση για κατασκευή 3 γεφυρών κατά μήκος του ρέματος (αντί των 15 που προέβλεπε η αρχική μελέτη), η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων κατά μήκος του ρέματος και όχι η οικολογική στήριξη των πρανών, αλλά και η οικολογικά τουλάχιστον ανεύθυνη κατασκευή των αγωγών Σ2,Σ3, για λόγους που κατ’ επανάληψη έχουν αναπτυχθεί και αναλυθεί.
6. Το Χαλικάκι. Οι παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής στο χώρο είναι αποσπασματικές και αυθαίρετες και έξω από το πνεύμα της μελέτης που έχει εκπονηθεί
7. Το Άλσος Κιντή. Αρχικά ο δήμαρχος προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει το χώρο του αναψυκτηρίου, με διαγωνισμό που ευτυχώς απέτρεψε η λαϊκή κινητοποίηση. Μετά σαμποτάρισε την θέληση κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλογικοτήτων να παρέμβουν στο Άλσος και να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα κτίρια για ανάλογες δράσεις. Έχει δώσει την χρήση του αναψυκτηρίου σε ιδιώτη, έναντι «πινακίου φακής», ο οποίος εκμεταλλεύεται και τον εσωτερικό χώρο του κτιρίου προσφέροντας καφέ, αναψυκτικά, ποτά κ.λπ
8. Η Πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αποψιλώθηκε το παλαιό υπάρχον ψηλό πράσινο και το αντικατέστησε με λίγα δέντρα και θάμνους και με μεγάλες επιφάνειες πλακόστρωτου. Επίσης παρέδωσε μεγάλο τμήμα της πλατείας στα παρακείμενα καταστήματα προκειμένου να αυξηθεί η έκταση των τραπεζοκαθισμάτων
9. Η αύξηση του αστικού πρασίνου (πράσινες διαδρομές). Αν είναι να μειωθεί το πλάτος των πεζοδρομίων υπέρ της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων, αν είναι να μειωθεί η έκταση του δημόσιου χώρου των πλατειών και να προσφερθεί ο χώρος στους μαγαζάτορες η δημοτική αρχή είναι σύμφωνη. Είναι όμως αντίθετη σε παρεμβάσεις για την υλοποίηση δράσεων που θα ωφελήσουν τους πολλούς (αναπλάσεις, αθλητικούς χώρους κ.λπ)
10. Η αποκομιδή των απορριμμάτων. Είναι και εδώ φανερή η απροθυμία της σημερινής δημοτικής αρχής να υιοθετήσει ένα άλλο μοντέλο σχετικά με τα απορρίμματα και σε αντίθεση με τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού. Δηλαδή συνοπτικά με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση των διαχωρισμένων απορριμμάτων. Το τοπικό σχέδιο διαχείριση απορριμμάτων προφανώς λιμνάζει σε κάποια συρτάρια του Δημαρχείου.
Ίσως τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και δεν μας αφήνουν να αποποιηθούμε την σημερινή κατάσταση. Αλλά ακόμη και έτσι δεν μπορεί η δημοτική αρχή να καυχηθεί για την καθαριότητα στην πόλη. Η συνήθης εικόνα είναι κάδοι ξέχειλοι από σακούλες και διάσπαρτα σκουπίδια να ρυπαίνουν δρόμους και πεζοδρόμια. Αυτήν την εικόνα βιώνουν οι δημότες καθημερινά. Η αποκομιδή έχει αραιώσει επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια.
Και επειδή ο Δήμαρχος πιθανόν να επικαλεστεί έλλειψη σε προσωπικό καθαριότητας και απορριμματοφόρων, σαν απόρροια της υποχρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝΕΛ –ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, ας μας διευκρινίσει τι έκανε ο ίδιος για την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν σύχναζε στα «σαλόνια της εξουσίας», επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.
Στα έξι χρόνια της θητείας του, μέχρι τώρα, ανεξάρτητα από πιθανά κεντρικά προβλήματα, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει την ανακύκλωση στο δήμο σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό.
11. Δημοκρατία – Λαϊκή Συμμετοχή. Αποτελούν άγνωστες λέξεις για τον δήμαρχο, ο οποίος το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε θα ήταν η ανάμιξη του αυτόνομου λαϊκού παράγοντα και η ανάδειξή του σε συμπρωταγωνιστή του δημοτικού γίγνεσθαι. Άλλωστε είναι γνωστή η αλλεργία του σε οποιαδήποτε κριτική προς το πρόσωπό του.
Επίσης ο αυταρχισμός στη συμπεριφορά του, όπως εκδηλώνεται στα δημοτικά συμβούλια καθώς και απέναντι στους δημοτικούς υπαλλήλους. Είναι κλασικό παράδειγμα δημάρχου για το οποίο αξίζει να συμπαραταχθεί κανείς με την άποψη της κατάργησης του δημαρχοκεντρικού μοντέλου.
Με όλα τα παραπάνω που αναφέραμε (και πολλά άλλα που παρακάμπτουμε, όπως προείπαμε, λόγω χώρου), βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η δημοτική αρχή Βαλασόπουλου είναι μια δημοτική αρχή που δεν έχει προσφέρει σχεδόν τίποτα στην πόλη μας και οπωσδήποτε τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε από το παρελθόν, θα τα παραδώσει άλυτα στην επόμενη Αρχή. Μόνο τον τομέα της επικοινωνίας χειρίζεται πολύ καλά (οφείλουμε να ομολογήσουμε) και καταφέρνει προς το παρόν να παρουσιάζει την ανυπαρξία του σαν επιτυχημένη πορεία.
Και να σκεφτεί κανείς πως αυτό το κατορθώνει μόνος του με το σύνολο σχεδόν της δημοτικής ομάδας του άλαλης, σχεδόν απούσας. Όταν με το καλό αποχωρήσει μετά από λίγο, κανείς δεν θα τον θυμάται εκτός ίσως από τις κακές στιγμές του. Στόχος μας λοιπόν είναι να αντικατασταθεί στην επόμενη εκλογική διαδικασία.
Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Πιστεύουμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει εξαντλήσει τα επιχειρήματα της ύπαρξής της στη διοίκηση του δήμου και η παρουσία της για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τις δημοτικές εκλογές, μόνον επιπλέον προβλήματα συσσωρεύει.
Γι αυτό νομίζουμε ότι ο λαϊκός παράγοντας θα πρέπει από τώρα να αναλάβει να προωθήσει την πολιτική διέξοδο από την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, έτσι ώστε α) για το υπόλοιπο της θητείας της δημοτικής αρχής θα την πιέζει αναγκάζοντάς την να αναδιπλώνεται από την υλοποίηση των αντιλαϊκών σχεδίων της και β) να αναδείξει το καινούργιο μπλοκ των δυνάμεων που θα αντιπαρατεθούν (κινηματικά και θεσμικά) απέναντί της συμβάλλοντας στην ανάδειξη της καινούργιας ηγεμονικής προοπτικής μιας άλλης διακυβέρνησης του δήμου, με προοδευτικά – αριστερά ως προς το κοινωνικό πρόσημο χαρακτηριστικά.
Μάρτης 2017
Λάμπης Σωτηρόπουλος
Γιάννης Παπαδάτος
Μέλη της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης