«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτό. Ήταν διευθυντής της εταιρίας και πριν συνταξιοδοτηθεί έγινε γενικός διευθυντής. Αυτό έγινε από το εποπτικό συμβούλιο, όχι από τον ίδιο, οπότε δεν νομίζω ότι συντρέχει κανένας λόγος» απάντησε ο υπουργός ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης για την καταγγελία της ΝΔ για χρυσό εφάπαξ που έδωσε στον εαυτό του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.
Μιλώντας στο Real.fm ο υπουργός ανέφερε: «Θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Όταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω. Δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας, όπως και απορώ γιατί συσχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών όπου έγιναν κάποια πράγματα που αντιδράσαμε όπως αντιδράσαμε».
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε σε ερώτησή του στη Βουλή ο τομεάρχης της ΝΔ και βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας, έχει κάνει δώρο στον εαυτό του εφάπαξ 258 χιλιάδων ευρώ.
Όπως τονίζει ο κ. Σκρέκας στο κείμενο ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή, «συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για το πλιάτσικο που έχουν στήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος, οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας.
Έτσι την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το μπαράζ φόρων και εισφορών του κ. Τσίπρα και ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα νέες περικοπές για τους συνταξιούχους, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ»!
Σύμφωνα με τον βουλευτή, «ο συγκεκριμένος διοικητής του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, προέρχεται από την εταιρεία και πριν την επιλογή του ως Προέδρος, εργαζόταν στο ΔΕΣΦΑ ως απλός διευθυντής.
Στις 11 Νοεμβρίου λοιπόν, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρέχει η θέση του, πέτυχε και εγκρίθηκε από το εποπτικό συμβούλιο η οργανική του αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο βαθμό του Διευθυντή Δραστηριότητας (Γενικού Διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο). Η συγκεκριμένη προαγωγή ωστόσο δεν ήταν τυχαία όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Λίγες ημέρες μετά την έγκριση της προαγωγής, ο εν λόγω διοικητής παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης.
Αποτέλεσμα; Η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική του θέση εκτίναξε το ΕΦΑΠΑΞ του (αποζημίωση απόλυσης) κατά περίπου 100.000 ευρώ, στις 258.000 ευρώ! Και όλα αυτά επειδή «προήγαγε» τον εαυτό του για λίγες μέρες κατά δύο οργανικές βαθμίδες και αμέσως μετά κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, παραμένοντας βεβαίως μέχρι σήμερα στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου».
Το «χρυσό» εφάπαξ του «εκλεκτού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φυσικά το πληρώνουν οι καταναλωτές», σημειώνει ο βουλευτής της Ν.Δ., μέσω της ακόλουθης διαδικασίας: Λίγες ημέρες πριν από την έγκριση της προαγωγής του, εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζομένων στον Διαχειριστή από... πιθανό «bail in». Η σχετική εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο για τη μεταφορά του ποσού των 10 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικό προϊόν, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, επικαλείται τόσο τον κίνδυνο ενός «bail in» όσο και την «εμπέδωση ασφάλειας και εργασιακής ειρήνης ενόψει πιθανολογούμενων διοικητικών μεταβολών λόγω της διαδικασίας αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας».
Επιπλέον αναφέρει ότι «το ποσό αυτό έχει συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της ανακτήσιμης διαφοράς του 2016 για τα επόμενα έτη». Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το «χρυσό εφάπαξ» του κ. Νίκα «αποτελεί την πλουσιοπάροχη αμοιβή του για πιθανή συμβολή του στην υπονόμευση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία».
ΔΕΣΦΑ: Ανακρίβειες στην ερώτηση του βουλευτή
Η πλευρά του ΔΕΣΦΑ υποστηρίζει ότι η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. έχει ανακρίβειες. Επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της οργανικής θέσης του κ. Νίκα και την αύξηση του εφάπαξ αλλά όχι στα επίπεδα που αναφέρει ο κ. Σκρέκας. Κύκλοι της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ δεν αρνούνται την αναβάθμιση της οργανικής θέσης του κ. Νίκα, την οποία συνδέουν με τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στους οποίους ανήκει και ο ίδιος.
«Ο κ. Νίκας εντάχθηκε στην κατηγορία που προβλέπει η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει στην εταιρεία και εφαρμόζεται για όλους τους εργαζομένους», τονίζουν στην «Κ», προσπερνώντας την ηθική διάσταση του θέματος.
Σε μια προσπάθεια εξαγνισμού μάλιστα επισήμαναν με έμφαση ότι «ο κ. Νίκας και κανείς από τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ δεν έκανε χρήση των διατάξεων του νόμου 4354 περί απελευθέρωσης των αμοιβών που θα μπορούσε και εξακολουθεί να αμείβεται με τις περικοπές του νόμου 4024/2011».
Η πλευρά του ΔΕΣΦΑ τονίζει επίσης ότι ο κ. Νίκας δεν έχει κάνει χρήση του ασφαλιστικού προγράμματος στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σκρέκας, το οποίο χαρακτηρίζει «κίνηση ασφαλούς διαχείρισης διαθεσίμων της εταιρείας». Τονίζει τέλος ότι «δεν υφίσταται ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια φυσικού αερίου από το ασφαλιστικό πρόγραμμα», ενώ διαψεύδει την παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης του κ. Νίκα από την εταιρεία. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ενημέρωσε τον Ιούνιο του 2016 ότι έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια του, όπως υποχρεούται ως εργαζόμενος της εταιρείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σωτήρης Νίκας αποτέλεσε επιλογή του Πάνο Σκουρλέτη και τοποθετήθηκε με διαδικασίες εξπρές στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ τον Απρίλιο του 2016, κίνηση που προκάλεσε νέες ρωγμές στις σχέσεις με τη Socar, οι οποίες και κατέληξαν στο γνωστό ναυάγιο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ ο οποίος εκλήθη σε επικοινωνία με την «Καθημερινή » αρνήθηκε να απαντήσει στις καταγγελίες και επιφυλάχθηκε να απαντήσει στη Βουλή με τη συνδρομή της νομικής του υπηρεσίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Με στοιχεία από το ρεπορτάζ της Καθημερινής (http://www.thetoc.gr)