''Ράβε - ξήλωνε'' απο το Υπουργείο Υγείας για την Ειδική Αγωγή.

Υγεία 06 Μαρτίου 2017

Δεν έχει τέλος το απίστευτο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τον τρόπο αποζημίωσης των θεραπειών ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ, με το υπουργείο Υγείας να μην έχει ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα γίνονται οι συμβάσεις των επιχειρήσεων του κλάδου με τον Οργανισμό.

Χιλιάδες γονείς που κάνουν χρήση των υπηρεσιών ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής, αντιμετώπιση παιδιών με αυτισμό κ. ά) εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα δύο μήνες μετά την απόφαση του αναπλ. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για επιβολή πλαφόν και σε αυτή τη κατηγορία δαπανών.

Ήδη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε την παράταση (έως τις 31 Μαρτίου) της διαδικασίας αποζημίωσης για τις θεραπείες που γίνονται, καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη το έργο της επιστημονικής επιτροπής που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας με αντικείμενο τη διαμόρφωση ειδικού πλαισίου για τον τρόπο που θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση που δόθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις τόσο των γονιών, όσο και των επαγγελματιών ειδικής αγωγής: μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας πως οι νέες συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν μέχρι τις 30/12/16, δόθηκε περιθώριο χρόνου μέχρι και τα μέσα του Ιανουαρίου και έπειτα ακόμη μια παράταση μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου προκειμένου οι συμβάσεις να έχουν υπογραφεί μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αυτό φάνηκε αδύνατο να επιτευχθεί, οπότε παραμένει άγνωστο το πότε θα ισχύσουν τελικά οι νέοι κανόνες για το κλάδο της ειδικής αγωγής

Ενδεικτικό της προχειρότητας, όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες, του υπουργείου Υγείας για τις συμβάσεις είναι πως δεν δόθηκε χρόνος για διαπραγμάτευση, ενώ η επιστημονική επιτροπή για τη διαμόρφωση του καινούργιου πλαισίου συστάθηκε μόλις στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Γονείς και επαγγελματίες προειδοποιούν πως οι νέες συμβάσεις δίνουν τη χαριστική βολή στις θεραπείες, αφού γίνονται δραστικές περικοπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες με στόχο να κοστίζουν λιγότερο στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα κέντρα ειδικής αγωγής κάνουν λόγο για μειωμένα κατά τουλάχιστον 45% κονδύλια για την ειδική αγωγή, για οριζόντιες περικοπές στις παροχές και για ελλείψεις ως προς τις υπηρεσίες που εφεξής θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Παύλο Πολάκη από τα 110 εκατ. ευρώ που ήταν η αποζημίωση πριν δύο χρόνια φέτος θα μειωθεί στα 60 εκατ.

Το υπουργείο Υγείας υποχρεώνει τα κέντρα ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, κέντρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγου και κίνησης, αναπτυξιακών δυσκολιών, παιδιών με αυτισμό και άλλες παθήσεις) να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους.

Και ενώ μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν τα κέντρα και στη συνέχεια έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ προσκομίζοντας τις σχετικές αποδείξεις, τώρα τα κέντρα θα πληρώνονται από τον Οργανισμό, μετά όμως από τρεις μήνες.

Παράλληλα, θεσπίζεται κλειστός προϋπολογισμός για τις συγκεκριμένες παροχές και σε περίπτωση που καταγραφεί υπέρβαση, τότε η διαφορά θα παρακρατείται από τα κέντρα (όπως γίνεται με τις ιδιωτικές κλινικές, τις φαρμακευτικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τους ιδιώτες γιατρούς).

Από την πλευρά του ο Π. Πολάκης εμμένει στη τακτική των οριζόντιων περικοπών, επαναλαμβάνοντας πως και για την ειδική αγωγή θα υπάρξει η ενιαία ρύθμιση που υπάρχει για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Κατά την πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ στη Βουλή είχε αναφέρει πως θα καλυφθούν όλες οι "πραγματικές ανάγκες" και πως θα υπάρξει εξισορρόπηση των αμοιβών, επισημαίνοντας ότι "οι λογοθεραπευτές παίρνουν 15 ευρώ τη συνεδρία, ενώ οι εργοθεραπευτές παίρνουν 1,23 ευρώ ή οι ψυχοθεραπευτές παίρνουν 2,26 ευρώ".

Βασιλική Κουρλιμπίνη
[email protected] 

Προβλήθηκε 756 φορές