Θέμα: Εντατικοί έλεγχοι αλιευμάτων και αλιευτικών προϊόντων στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ενόψει της Καθαράς Δευτέρας
H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών πραγματοποιεί από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες μέρες εντατικούς ελέγχους στην αγορά, ενόψει της Καθαράς Δευτέρας.
Τα κλιμάκια των κτηνιάτρων θα εστιάσουν στους ελέγχους σε αλιεύματα και αλιευτικά προϊόντα, ενώ οι έλεγχοι αφορούν στην ποιότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, τόσο κατά την διάθεσή τους στον τελικό καταναλωτή, όσο και στα προηγούμενα στάδια της αλυσίδας επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης και διακίνησής τους.
Τονίζεται ότι τα συγκεκριμένα είδη, που παραδοσιακά καταναλώνονται στην περίοδο της σαρακοστής (αυγά ψαριών, μαλακόστρακα, δίθυρα μαλάκια, κεφαλόποδα, κ.α.) είναι από τα πλέον ευαλλοίωτα τρόφιμα.
Συνεπώς χρειάζεται ο καταναλωτής να επιδείξει ιδιαίτερη επιμέλεια όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής κατά την αγορά τους, καθώς και τον χειρισμό τους με τρόπο που να περιορίζει τυχόν κινδύνους που σχετίζονται με την μεταφορά, τη συντήρηση και την προετοιμασία τους, μέχρι και την τελική κατανάλωσή τους.
Παράλληλα, οι ελεγκτές της Περιφερειακής Ενότητας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές και επισημαίνουν τα εξής:
Κατά την αγορά
Τα όστρακα (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, χτένια, κλπ) πρέπει να είναι ζωντανά.
Το κέλυφος πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό ή να κλείνει μόνο του μετά από πίεση. Είναι απαραίτητο να προέρχονται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις όπου εξασφαλίζεται η συλλογή τους από εγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες και η παραμονή τους σε κέντρα καθαρισμού.
Η συσκευασία τους φέρει σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης προέλευσής τους. Το σήμα αναγνώρισης έχει ωοειδές σχήμα και σε αυτό αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης της εγκατάστασης και τα αρκτικόλεξα της χώρας προέλευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω και κάτω από τον αριθμό έγκρισης αντίστοιχα.
GR
02.KN.187
EC
Τα μαλάκια και τα μαλακόστρακα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, κλπ) μπορούν να διατίθενται νωπά (διατηρημένα σε πάγο), κατεψυγμένα ή και αποψυγμένα.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν ευχάριστη χαρακτηριστική οσμή και η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Ειδικά οι γαρίδες θα πρέπει να μην έχουν μαύρο χρωματισμό ή κηλίδες ιδιαίτερα μεταξύ του σώματος και του κεφαλιού τους.
Τα κατεψυγμένα προϊόντα με ή χωρίς συσκευασία θα πρέπει να εκτίθενται προς πώληση σε ψυγεία κατάψυξης και να μην εμφανίζουν μερική ή ολική απόψυξη. Προϊόντα με «χιόνι» εντός της συσκευασίας τους είναι συνήθως ποιοτικά υποβαθμισμένα – αφυδατωμένα.
Τα αποψυγμένα προϊόντα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μικροβιολογικές αλλοιώσεις. Η πώλησή τους επιτρέπεται μόνο εφόσον η απόψυξή τους έχει γίνει σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και φέρουν σχετικές ενδείξεις με όλα τα στοιχεία τους και μεταξύ άλλων την ημερομηνία λήξης τους.
Μετά την αγορά
Γρήγορη μεταφορά στο οικιακό ψυγείο μετά την αγορά.
Αποθήκευσή τους στο ψυγείο με τρόπο ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με άλλα ωμά ή έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα.
Προσεκτική απόψυξη των κατεψυγμένων προϊόντων κατά προτίμηση στο ψυγείο ή σε τρεχούμενο κρύο νερό για χρόνο κατάλληλο ώστε να μην αυξηθεί υπερβολικά η θερμοκρασία τους. Μετά την απόψυξη τα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούν τα χαρακτηριστικά των νωπών προϊόντων (χρώμα, οσμή, υφή).
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΡΜΙΝΑ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ