Στις επάλξεις για την διάσωση του Υμηττού από την περαιτέρω τσιμεντοποίηση του, βρίσκεται ο Eκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα, οι κάτοικοι, και οι φορείς της περιοχής με κινητοποιήσεις - όπως και αυτήν της ερχόμενης Κυριακής - προκειμένου να ανακόψουν την βουλιμία των καταπατητών.
Βουλιμία η οποία επανέρχεται δριμύτερη κυρίως μετά από κάθε πυρκαγιά.
Τα τελευταία 25 χρόνια με την προσοχή στραμμένη στο λεγόμενο «Οικοδομικό Τετράγωνο» 524 στον Καρέα, αποτρέπουν σθεναρά την αυθαίρετη οικοδόμηση με προσφυγές στο ΣτΕ το οποίο έχει πλέον χαρακτηρίσει την περιοχή εκτός σχεδίου, δασική και αναδασωτέα.
Άποψη απόλυτα σύμφωνη είναι και αυτή του Δασάρχη Πεντέλης, ο οποίος κήρυξε «όλες τις αδόμητες εκτάσεις, πάνω από την Π. Μελά, (παρακείμενη οδός και συνοριογραμμή δάσους - αστικού ιστού), δασικές και αναδασωτέες».
Ωστόσο φαίνεται ότι «έφθασε το πλήρωμα του χρόνου» για την οριστική επίλυση του προβλήματος με την αποφασιστική παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα.
Τίθεται αταλάντευτα στο πλευρό του Συλλόγου αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις των διεκδικητών και με απόφαση (κατά πλειοψηφία) του δημοτικού συμβουλίου ξεκινά τις διαδικασίες για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και την αναστολή της έκδοσης των οικοδομικών αδειών.
Αναλυτικότερα για την «θεραπεία» της πολυετούς «ανοιχτής πληγής» στον Υμηττό αλλά και για τις δράσεις προστασίας και περαιτέρω αξιοποίησης του, από τον δήμο Βύρωνα, την Περιφέρεια Αττικής και τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του (ΣΠΑΥ) μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης
Ερ: Ποιος έχει δίκιο και πως θα δοθεί ένα οριστικό τέλος;
Απ: Δίκιο έχει ο δήμος και οι πολίτες που θέλουν να κλείσουν τα ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα ώστε να προστατευτεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής. Όλοι στο Λεκανοπέδιο, θέλουμε τον Υμηττό ως ένα πνεύμονα ζωής και φιλόξενο φυσικό χώρο και ειδικότερα στον δήμο μας τον θεωρούμε τον κήπο των σπιτιών μας.
Ερ: Πως σκέπτεται να λύσετε αυτό το χρόνιο ζήτημα που προκύπτει με την έκδοση οικοδομικών αδειών σε αυτήν την δασική και εκτός σχεδίου έκταση.
Απ: Το πρόβλημα του οικοδομικού τετραγώνου 524 του ΚΑΡΕΑ έχει ως αρχή το 1987 όταν και ξεκίνησαν οι προϋποθέσεις ανοικοδόμησης της περιοχής αυτής με κάθε μέσο. Η δημοτική αρχή αγωνίζεται για τη διατήρηση του δάσους, μην επιτρέποντας την επέκταση της οικοδόμησης στο οικοδομικό τετράγωνο. Ορίζοντας ρυμοτομικές γραμμές στα τετράγωνα που γειτνιάζουν με το δάσος, κλείνουμε αυτά και οριοθετούμε με πεζόδρομο το όριο της οικοδόμησης. Ο Δήμος ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να λυθεί το θέμα προς όφελος του δάσους.
Ερ: Σε τι οφείλεται αυτή η διαμάχη μεταξύ του συλλόγου και των καταπατητών γύρω από την οποία υπάρχει ένα απίθανο πλέγμα νομοθετημάτων, αποφάσεων, πράξεων και έργων.
Απ: Η διαμάχη οφείλεται στο γεγονός, ότι εργολάβοι και καταπατητές επιδιώκουν την παράνομη οικοδόμηση με τη συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών κατά το παρελθόν (βλέπε άδειες οικοδόμησης το 1989 στην Β΄ Ζώνη Υμηττού).
Ερ: Στο πρόσφατο Δ.Σ είχατε συζήτηση ενώπιος ενώπιο με τους διεκδικητές και τους νομικούς εκπροσώπους τους.
Απ: Πρόσφατα κατατέθηκαν και πάλι αιτήσεις από κάποιους ιδιοκτήτες εκτάσεων εντός του δάσους για παραπέρα διάνοιξη της οδού Μάνης, (κάθετη στην Π. Μελά) με στόχο να οικοδομήσουν στην εκτός σχεδίου δασική περιοχή. Βεβαίως ο δήμος δεν μπορεί να επιτρέψει την καταστροφή του δάσους σεβόμενος αν μη τη άλλο την απόφαση του ΣτΕ 768/1998. Και αποφάσισε την προστασία του.
Ερ: Ως δήμαρχος έχετε κάποιον σχεδιασμό για τον Υμηττό: αναδάσωση, αντιπλημμυρικά, έργα για όμβρια.
Απ: Νιώθουμε μεγάλη ευθύνη για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, ενός από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.
Δυστυχώς η μεγάλη πυρκαγιά του 2015 μας στέρησε οκτώ περίπου χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Η προσπάθειά μας είναι λοιπόν να αποκαταστήσουμε με αναδασώσεις το πράσινο και γι’ αυτό οργανώνουμε σε πρώτη φάση εθελοντική αναδάσωση την Κυριακή 27 Νοεμβρίου με τη συνεργασία των πολιτών, του ΣΠΑΥ και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Είναι τεράστια επίσης η συνεισφορά των πολιτών και ειδικά της εθελοντικής ομάδας δασοπυρόσβεσης, μια από τις καλύτερες ομάδες που υπάρχουν στους όμορους δήμους του Υμηττού. Τους ευχαριστώ θερμά.
Η δεύτερη προσπάθεια μας είναι να οργανώσουμε την αντιπλημμυρική προστασία, γι’ αυτό και αρχικά, φτιάξαμε κορμοδέματα, κόβοντας τα καμένα δέντρα.
Να σημειώσω εδώ, ότι το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή του Καρέα που είναι έργο της Περιφέρειας, βρίσκεται στη φάση της τελικής έγκρισης και δημοπράτησης. Σας περιμένουμε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στον Αγ. Γεώργιο του Καρέα, για να αναζωογονήσουμε το δάσος μας όλοι μαζί.
http://www.praktoreio-ota.gr/