Η Νευροανάδραση είναι μία πιστοποιημένη μέθοδος εκγύμνασης του εγκεφάλου με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
Η διαδικασία είναι απλή:
Ο εκπαιδευτής παρακολουθεί την εγκεφαλική λειτουργία λεπτό προς λεπτό μέσω ΗΕΓ (ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα) και, ταυτόχρονα, προβάλλει τις πληροφορίες που έχει αντλήσει στον εκπαιδευόμενο σε μορφή οπτικού ερεθίσματος (ηλεκτρονικό παιχνίδι, ταινία κ.ά).
Κάθε εγκέφαλος διαθέτει την ικανότητα αυτορρύθμισης της λειτουργίας του και με την κατάλληλη μέθοδο μπορεί να την επιτύχει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Έτσι, στη συνέχεια, ο εκπαιδευτής «ανταμείβει» την προσαρμογή της εγκεφαλικής λειτουργίας σε καταλληλότερα πρότυπα.
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ο εγκέφαλος σταδιακά υιοθετεί τις επιθυμητές μορφές συμπεριφοράς και εξασκείται στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής απόδοσης σε διάφορους τομείς.
Πρόκειται δηλαδή για μία μη επεμβατική διαδικασία εκμάθησης, που ενισχύει την ικανότητα αυτορρύθμισης του εγκεφάλου.
Η αυτορρύθμιση είναι απαραίτητη για την επίτευξη της βέλτιστης εγκεφαλικής λειτουργίας του κάθε ατόμου. Επιπλέον, επιτρέπει στο κεντρικό νευρικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.
Η διαδικασία αυτή είναι εστιασμένη στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου:
Οι εγκεφαλικές συχνότητες στις οποίες στοχεύουμε, και οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις των ηλεκτροδίων στα σημεία τα οποία ο εκπαιδευτής παρακολουθεί τον εγκέφαλο, εξειδικεύονται με βάση τα αποτελέσματα που επιθυμούμε να επιτύχουμε και τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Για όλους τους παραπάνω λόγους η Νευροανάδραση πραγματοποιείται από καταρτισμένους επιστήμονες ψυχικής υγείας και πιστοποιημένους εκπαιδευτές.
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο με έναν αθλητή και τη Νευροανάδραση με την προπόνησή του.
Ο αθλητής αυτός για να εκπληρώσει τους στόχους του, έχει καταρχάς ανάγκη από μια συστηματική καθοδήγηση, καθώς και τα κατάλληλα μέσα: τα όργανα γυμναστικής και τις μεθόδους εξάσκησης του σώματος και μιας αντιληπτικής ικανότητας που θα του επιτρέψει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή απόδοση και να τη διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο.
Η Νευροανάδραση γυμνάζει τον εγκέφαλο και του μαθαίνει τι πρέπει να κάνει για να είναι πάντα σε φόρμα. Εκεί έγκειται και η μακρά διάρκεια των αποτελεσμάτων της.
Η Αλίκη Τσοχαντάρη είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος διπλώματος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (European Diploma in Integrative Psychotherapy) και διατηρεί γραφείο στην Ηλιούπολη.
Έχει ειδικευθεί στην Ιατρική Ψυχολογία, πραγματοποιώντας μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ «Αντιμετώπιση Χρόνιου Πόνου» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου και ολοκλήρωσε τη μεταπτυχιακή της έρευνα με αντικείμενο τον επιπολασμό της χρόνιας κόπωσης στον ελληνικό πληθυσμό.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοπαθολογίας παιδιών και εφήβων και Κλινικής Ύπνωσης. Έχει ειδικευθεί στην τεχνική της Νευροανάδρασης (Clinical Course Neurofeedback/EEG Biofeedback).
Από το 2012, συνεργάζεται με το Πολυκέντρο Ψυχοθεραπείας και Νευροανάδρασης «Σύγχρονα Αμφιαράεια» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Ιωάννη Ν. Νέστορος.
Έχει εργαστεί στη Μονάδα Πόνου του Νοσοκομείο Αττικόν, στο Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, στην Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτισμού του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΕΘΜΑ), και στο Οικοτροφείο Ενηλίκων «Αίολος» στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΣΥΨΥ) καθώς και του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Κινητικό Εργαστήρι», μέλους της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tsohantari.gr/ypiresies/nevroanadrasi