Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη με τα ογκώδη αντικείμενα, επιθυμώ να καταθέσω κάποιες σκέψεις προς πάσα κατεύθυνση.
Τα ογκώδη είναι υλικά που απορρίπτονται από τους πολίτες και είναι συνήθως:
• Μπάζα που προέρχονται από ανακαινίσεις ή επισκευές κατοικιών και καταστημάτων.
• Άχρηστα ή μη χρειαζούμενα έπιπλα.
• Κλαδέματα από κήπους ή ακάλυπτους πολυκατοικιών.
• Στρώματα.
• Ηλεκτρικές συσκευές.
Το φαινόμενο είναι εποχιακό. Βρίσκεται σε έξαρση κυρίως το φθινόπωρο μέχρι πριν Χριστούγεννα και μετά το Πάσχα, μέχρι αρχές Ιουνίου. Είναι τότε που ετοιμάζουμε τις κατοικίες μας για το χειμώνα και για το καλοκαίρι.
Τα υλικά αυτά δεν είναι δυνατόν να περισυλλεχθούν από τα απορριμματοφόρα. Η διαδικασία αποκομιδής τους γίνεται με ανοικτά φορτηγά, φορτώνονται δε συνήθως με τα χέρια λόγω του όγκου τους και των διαφορετικών χαρακτηριστικών τους.
Ειδικά για τα στρώματα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αντικαθίστανται περίπου 3000 κατ΄ έτος.
Αν δεν προλάβει η υπηρεσία να τα περισυλλέξει πριν βραχούν από βροχή ή άλλους λόγους, η διαδικασία γίνεται πολύ επίπονη και ανθυγιεινή και για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες.
Η υπηρεσία μας διαθέτει δύο (2) ανοικτά φορτηγά χωρητικότητας 2,5 τόνων και δύο (2) μικρά οχήματα 0,5 τόνων. Τα οχήματα είναι παλαιωμένα και δεν είναι πάντα επιχειρησιακά διαθέσιμα. Η στελέχωσή τους δεν είναι πάντα δεδομένη λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Η διαδικασία για την περισυλλογή των ογκωδών είναι η εξής:
1. Δεν βγάζουμε ογκώδη αν δεν έχουμε κλείσει ραντεβού με την υπηρεσία στα τηλέφωνα: 2107640512 – 2107658247.
2. Κατά την επικοινωνία μας δηλώνουμε με ακρίβεια, την ποσότητα, την περιγραφή των υλικών προς περισυλλογή και τη διεύθυνση. Η ευθύνη της υπηρεσίας καθαριότητας είναι να ανταποκριθεί με συνέπεια στο ραντεβού.
3. Δένουμε τα δέματα και τα κλαδιά.
4. ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν τα μπάζα είναι σε ποσότητα πάνω από δεκαπέντε (15) «σάκοι αδρανών» δεν είναι δυνατόν να αναλάβει ο Δήμος την αποκομιδή τους. Μπορείτε να φροντίσετε για την ενοικίαση ειδικού κάδου.
5. Τα υλικά ανακαινίσεων δεν υπόκεινται στις αρμοδιότητες του δήμου και το κόστος μεταφοράς και απόθεσης τους στη χωματερή (ΧΥΤΑ) είναι δυσβάστακτο (περίπου 60 €/ τόνο ). Δεν μπορούμε βέβαια να απαιτούμε την ενοικίαση ειδικού κάδου για 5 - 10 σάκους, αλλά ούτε είναι δυνατόν να γίνεται κατάχρηση αυτής της δυνατότητας.
6. Δεν αφήνουμε στο πεζοδρόμιο ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
7. Οι ηλεκτρικές συσκευές περισυλλέγονται χωριστά και ανακυκλώνονται. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι όταν κλείσετε το ραντεβού να συμφωνήσετε και στην ώρα που θα εξυπηρετηθείτε από την αρμόδια υπηρεσία.
Δεν πρόκειται να είναι καθαρός και ανθρώπινος ο Βύρωνας αν δεν υπάρξει συνεργασία και αμοιβαία ανάληψη ευθύνης ανάμεσα στους πολίτες και τη Διεύθυνση Καθαριότητας.
Γιάννης Μαυρίκης
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης