Οι 27 πλέον ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αναζητήσουν να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα σε μία Ενωση που έχει κλονιστεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας –για τον λόγο αυτόν δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι– αλλά και του ρήγματος που έχει προκληθεί μεταξύ των ανατολικών και δυτικών κρατών-μελών εξαιτίας των προσφυγικών ροών και του μεταναστευτικού.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει σκοπό να κρατήσει τα πνεύματα ήρεμα μεταξύ των ηγετών και ελπίζει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εθνικών ακροατηρίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτή η εμπιστοσύνη θα βασιστεί σε μια ατζέντα που περιλαμβάνει τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και την τόνωση της συνεργασίας των κρατών-μελών σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, καθώς και λήψη μέτρων για στήριξη της οικονομίας.
Στις Βρυξέλλες, πάντως, αξιωματούχοι έχουν μάλλον χαμηλές προσδοκίες από το αποτέλεσμα του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τονίζουν ότι είναι περισσότερο μια σύνοδος εντυπώσεων που θα στείλει το μήνυμα πως η Ε.Ε. συνεχίζει κανονικά χωρίς τη Βρετανία και συγχρόνως έχει σκοπό να ασκήσει περαιτέρω πίεση στο Λονδίνο ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου και να μην κρατάει τις Βρυξέλλες μετέωρες.
Αυτό που αναμένουν συνεργάτες κοντά στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι κάποιες μικρές αλλά συμβολικές «νίκες», για παράδειγμα να συμφωνήσουν οι ηγέτες σε ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και συγκεκριμένα στην αποστολή 200 συνοριοφυλάκων και 50 οχημάτων στην Βουλγαρία, όπως προανήγγειλε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια του ομιλία δύο ημέρες νωρίτερα.
Ωστόσο, ενώ η συμφωνία για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών συνόρων είναι μάλλον εύκολη, αυτό που αναμένεται δύσκολο είναι να δεχθούν οι χώρες του Βίσεγκραντ να συμμετάσχουν στα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης και να μοιραστούν το βάρος της προσφυγικής κρίσης με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν το επεισόδιο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν και της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο: Ο κ. Ασελμπορν κατηγόρησε την Ουγγαρία για «μεταχείριση χειρότερη και από άγρια ζώα» των αιτούντων άσυλο στη χώρα του και ζήτησε την έξοδό της από την Ε.Ε. Ο κ. Σιγιάρτο απάντησε κατηγορώντας με τη σειρά του το δουκάτο για διευκόλυνση φοροδιαφυγής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Στην Ουγγαρία αναμένεται δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου που θα αποφασίσει κατά πόσον η χώρα θα συμμετάσχει στο σχέδιο μετεγκατάστασης και θα δεχθεί 1.294 αιτούντες άσυλο.
Εκτός του χάσματος μεταξύ των ανατολικών και δυτικών κρατών-μελών, η απόσταση φαίνεται να μεγαλώνει και ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές και το μέγεθος ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Για αυτό και το μήνυμα ενότητας που αναμένει ο κ. Τουσκ να στείλει η Σύνοδος Κορυφής των «27» δεν είναι τόσο εύκολο. «Χρειαζόμαστε ένα αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης των “27”.
Αυτό απαιτεί ρεαλιστική διάγνωση των αιτιών του Brexit και τις συνέπειές του για την Ευρώπη», ανέφερε σε Tweet του ο κ. Τουσκ χθες το απόγευμα.