94 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στα πέριξ 15 Σεπτεμβρίου 2016

Δήμος Βύρωνα.

Συμπληρώνονται 94 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή η οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών στην ιστορία.

Περίπου 1.500.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα από τους οποίους το 1/3 απεβίωσε τον πρώτο χρόνο από τις κακουχίες.

Οι πρόσφυγες, κοινωνικές ομάδες στα όρια της ένδειας, βίωσαν ρατσιστικές επιθέσεις, κλειστές πόρτες και ανθρώπους που τους είδαν ως ευκαιρία για εύκολο κέρδος.

Οι δυσχέρειες δεν πτόησαν τους πρόσφυγες που δημιούργησαν στον Ελλαδικό χώρο μια νέα πατρίδα. Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό τους τον οποίο και μεταλαμπάδευσαν στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, ενώ πρωτοστάτησαν στους λαϊκούς αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία.

Αγώνες ενάντια στο φόβο, την προκατάληψη, με εντάσεις και συγκρούσεις με τα μοναδικά μοντέλα κοινωνικής αναγνώρισης. Αγώνες που τελικά δικαιώθηκαν.

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη τους δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους σύγχρονους πρόσφυγες, με τα σπίτια μας και τα σχολεία μας ανοιχτά. Με συνεχή αγώνα για ανοιχτά σύνορα και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η προσφυγιά είναι κομμάτι της ιστορίας του λαού μας και της πόλης μας.

Τιμούμε τη μνήμη τους σε μια εποχή όπου δυστυχώς υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας, αποξένωσης, αποκλεισμού, φασισμού και μισαλλοδοξίας, ελπίζοντας ότι το παράδειγμα της υποδοχής, προσαρμογής και της ενσωμάτωσης ανθρώπων από άλλες περιοχές του πλανήτη θα αξιοποιηθεί.

Στο ίδιο πνεύμα καταδικάζουμε καταστάσεις ασυμβίβαστες με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων, στο πλαίσιο των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ευτυχώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι προς αυτή την κατεύθυνση καθώς στο ελληνικό σχολείο μπορούν να φοιτήσουν ισότιμα και χωρίς διακρίσεις όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα  

 

Προβλήθηκε 1378 φορές

Συνελήφθη 49χρονος φιλόλογος για τη ''γιάφκα'' στο Παγκράτι με τα όπλα και τα εκρηκτικά

Ο συγκεκριμένος άνδρας που δεν είναι σεσημασμένος και δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές, είναι ο άνθρωπος που από το 2008 έβαζε 100 ευρώ κάθε δύο μήνες στον ιδιοκτήτη της υπόγειας αποθήκης στο Παγκράτι.

Έρευνα της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτι στο Παγκράτι μετά από τηλεφώνημα - Βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά

Το σπίτι που πήγε για έρευνα η Αντιτρομοκρατική, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δαμαγήτου και Αγλαυρίδων στο Παγκράτι και μέσα σε αυτό, έχουν βρεθεί όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, που εξετάζεται αν σχετίζονται με την «γιάφκα» στους Αμπελόκηπους…